Att vara optimistisk stärker ditt immunförsvar

Precis som att vara ledsen försämrar ditt immunförsvar får du en energiboost om du är optimistisk, du förbättrar ditt immunsystem och du blir lyckligare. Det är dags att ta vara på den positiva energin!
Att vara optimistisk stärker ditt immunförsvar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

En lycklig dag håller doktorn borta. Det stämmer: tro det eller ej, men att vara optimistisk stärker ditt immunförsvar. Det är sant. När du inte låter allt som händer dig påverka dig negativt blir du inte sjuk lika ofta och du kan njuta av ett hälsosammare liv.

Lär dig mer i den här artikeln.

Optimism och ditt immunförsvar

Leende kvinna

Folk som går igenom livet med ett leende även när saker inte går så bra och de som ser den positiva sidan av varje situation blir inte sjuka lika ofta, och de återhämtar sig snabbare från en infektion om de får en. Att vara glad innebär inte att man blundar för sina problem eller låtsas som att det som händer inte spelar någon roll. Det handlar om att se att livet kan vara bättre för dig än du tror.

När du ser livet i gråskalor, fokuserar på det dåliga och lever i ett konstant tillstånd av stress reagerar din kropp att genom att producera mer steroider. Dessa påverkar ditt immunförsvar. Om du därför är pessimistisk och ser saker negativt blir du antagligen sjuk mycket lättare och drabbas oftare av infektioner.

Din kropps resistans mot virus och bakterier blir lägre och dessa mikroorganismer kan komma in och skapa problem. Folk som har en kronisk eller allvarlig sjukdom kan också förbättra eller försämra sina tillstånd i enlighet med sitt humör.

Om de exempelvis är deprimerade eller oroade kommer sjukdomen att avancera och utvecklas snabbare än om de hade känt sig optimistiska.

Optimism är bästa medicinen för ditt immunförsvar

Glad kvinna med bra immunförsvar

Att vara glad är den bästa behandlingen oavsett om det gäller att motverka eller bota en sjukdom. Ditt humör har stor påverkan på din fysiska och mentala hälsa. Att vara negativ skapar inte bara fler problem, utan även fler sjukdomar.

Den franske psykologen Emile Coue utvecklade en typ av psykoterapi där han använde bl.a. hypnos för att förbättra en patients tillstånd. Han brukade säga till sina patienter att upprepa: “Jag mår mycket bättre, jag har mindre smärta och jag känner mig bra.”

Många år senare skapade läkaren Madan Kataria det som är känt som “skrattyoga“. Denna skratteknik demonstrerade interaktionen mellan den mentala och fysiska hälsan. Negativa känslor försvagar ditt immunförsvar, medan positiva är den naturliga medicin du behöver för att motverka sjukdomar.

Lycka och immunförsvar

Vägen till optimism och bättre immunförsvar

För att dra nytta av fördelarna med optimism kan du träna på att utveckla din uthållighet, eller med andra ord, din förmåga att fortsätta framåt när du möts av motgångar. Vi har alla denna förmåga till en viss nivå. Tanken är att man ska komma tillbaka på fötterna så snart som möjligt efter en motgång och bli starkare under denna process.

Att motivera sig själv, prioritera fördelaktiga idéer och känslor och inte låta sig attackeras av negativa tankar är nycklarna till att uppnå lycka… och även undvika vissa sjukdomar. Som Sigmund Freud sade: “Pessimisterna blir sjuka.” (Vi kan även använda det motsatta: “Optimisterna blir bättre!”). Att vara optimistisk är därför en illusion som hjälper dig att överleva.

Vi säger såklart inte att ett bra humör är det enda du behöver för att läka din smärta. Kom alltid ihåg att modern medicin, psykologi och naturliga kurer finns till ditt förfogande.

Hur man blir mer optimistisk

Kvinna i klänning

Nu när du vet fördelarna med att vara optimistisk är nästa steg att lära dig utveckla denna känsla. När det blir en livsvana kommer du att kunna möta varje sjukdom eller problem som visar sig utan större problem.

Här följer några strategier och rekommendationer för att bli mer optimistisk:

Förstå vad som händer i ditt liv

Målet med optimism är inte att vara glad och lycklig hela tiden, utan att känna sig bättre när saker inte går så bra. Undvik negativa känslor (ilska, ledsamhet, oro, etc.) och fokusera på de känslor som kan hjälpa dig. På så sätt kommer du ur den obekväma situationen och du lär dig något under processen.

Innan du reagerar, tänk: Hur borde jag känna mig nu? Hur hade det varit om jag var tacksam istället för att vara ledsen?

Blicka mot framtiden och kom ihåg att optimism är en livsfilosofi.

Ändra automatiskt ditt perspektiv

Person i sängen

Om du befinner dig i en situation och ditt sinne börjar gå mot pessimism, ta kontroll över dina känslor och ta dig tillbaka till det bra humöret. Du har antagligen en inre dialog som insisterar med att peka ut det negativa, men du måste dirigera flödet mot en lyckligare och mer fridfull plats.

Leta alltid efter den positiva sidan av saker och ting

Du kanske känner dig trött efter jobbet, eller så har du grälat med din partner igen, eller så har du svårt med pengar… Men varför inte tänka på allt bra omkring dig istället? En familj, ett hem, ett jobb, hälsa, en säng, mat på bordet… Du har det bättre än du tror.

Genom att fokusera på saker du borde vara tacksam för kommer du att känna dig bättre och lyckligare. Jaga iväg sjukdomar och tankar som inte låter dig växa, och ändra det som stör dig. Du kan skriva en lista över alla bra saker som händer dig och läsa den när du inte känner dig speciellt optimistisk.

Le

Skratta så mycket du kan. Om det är ett skratt som får dig att rulla runt på golvet är det ännu bättre. Titta dig själv i spegeln och gör roliga ansikten för att du ska få dig själv att le, titta på roliga videor på nätet, lyssna på skämt och kom ihåg roliga stunder.

Utöver att direkt förbättra ditt humör kommer du även att hålla borta sjukdomar och depression.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.