8 fysiska vanor som lyfter ditt humör

8 fysiska vanor som lyfter ditt humör

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att göra små förändringar kan ha stor påverkan. Det gäller speciellt för dina fysiska rutiner. Små förändringar kan hjälpa dig att lyfta ditt humör.

Tänk på det såhär: bra och dåliga nyheter påverkar ditt humör, eller hur? På det samma sätt kan fysiska och miljöförändringar påverka dina känslor.

Det finns sätt att ändra detta emotionella välmående till det bättre. Psykologiska studier har visat att det finns en serie vanor som gör just det.

Bra hållning

Dina hormoner påverkas av din hållning. Dessa flyter inte bara genom ditt blod, utan påverkar även ditt humör. Olika hormoner har olika typer av påverkan på ditt sinne.

man
 • Exempelvis reglerar kortisol stressnivåerna. När detta hormon är aktivt känner du dig mer stressad.
 • Testosteron är å andra sidan hormonet för självförtroende.

Enligt studier som utförts av Amy Cuddy har vissa hållningar olika påverkan. Exempelvis kan du använda en bra hållning för att få mer testosteron och minska mängden kortisol i blodet.

Fysisk kontakt

Visste du att oxytocin kallas för kärlekshormonet? Det påverkar även ditt emotionella tillstånd. När du har mer oxytocin känner du dig mer avslappnad och lugn.

 • Hormonet gör oss känsligare för negativa känslor.
 • Oxytocin avges snabbare när du har fysisk kontakt med någon annan. Det kan hända genom kramar, handskakningar och orgasmer.
 • På en mindre skala kan man även utsöndra det genom att röra varma, lena objekt.

Le

Dina ansiktsmuskler har en väldigt viktig påverkan på dina känslor. Det är speciellt sant eftersom de kan bestämma vilka hormoner din kropp utsöndrar. Om du anammar vanor som att hela tiden le kommer du att märka en positiv förändring i ditt humör.

 • När du ler börjar hjärnan se saker från ett positivt perspektiv, vilket låter dig möta livet med en bättre attityd.

Rör på dig

Funderar du på att träna? Ofta övertygar man sig själv om att man inte har tillräckligt med tid. Man säger ofta att man inte har tid till att gå till gymmet, ta en promenad eller ens träna hemma.

par

Det bästa sättet att ändra på det är att göra sig av med uppfattningen att det är tråkigt att träna. Det finns massor av alternativ du kan prova.

 • Det bästa du kan göra för att börja träna är att göra dig av med allt som kan bli en ursäkt.
 • Om ditt jobb inte har en speciell klädkod, försök att använda gympaskor för att uppmuntra dig själv till att träna.

Ta hand om din hud

Din hud reflekterar både vad som händer inuti och utanför dig. Det finns många hudproblem som beror på stress; det kan vara akne, eksem eller psoriasis.

 • Försök att anamma ett dagligt renings- och återfuktningsprogram. Det får dig inte bara att se bättre ut, utan du känner dig även bättre.
 • Det beror på att du vet att du gör något för ditt välmående. Det kan göra dig på bättre humör.

Sjung

Vem har sagt att du måste vara bra på det? Allt du egentligen behöver är viljan. Du kanske skäms för att sjunga framför andra, och då behöver du inte göra det. Men försök att sjunga i duschen eller när du känner för det.

 • Att sjunga gör dig på bättre humör. Det producerar nämligen serotonin.
 • Att sjunga har även andra bra effekter. Dessa inkluderar bättre självförtroende, bättre minne och mindre smärta.

Ät bättre

Du har säkert hört frasen “Du är vad du äter”.

Det är väl känt att den som äter bättre har färre åkommor. Det inkluderar även mentala och emotionella åkommor som:

grönsaker

Det är därför en bra idé att du tänker på vad du äter. Det betyder inte att du måste äta tråkigt! Det finns många goda rätter du kan prova.

Ta hand om ditt utseende för ett bättre humör

Om du inte tar hand om ditt utseende sjunker antagligen ditt humör med det. Det är viktigt att du tänker på hur du ser dig själv och vad du projicerar.

 • Ta lite tid till att ta hand om ditt utseende.
 • Kom ihåg att ditt utseende är hur du presenterar dig för världen. Det är därför viktigt att reflektera över vem du är. När du möter utmaningar med ett leende och en positiv attityd så kommer allt att bli lättare.

Använd dessa fysiska vanor för att hjälpa din hjärna. Genom att göra det kommer du bli bättre på att bekämpa negativa tankar.

Lämna det dåliga humöret bakom dig. Fokusera på din kropp och att förbättra ditt humör.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pontes, U. (2016). Efectos del deporte en el cerebro. Mente y Cerebro.
 • Elegir tu estado de ánimo. https://kidshealth.org/es/teens/choose-mood-esp.html
 • Livesey L, Morrison I, Clift S, Camic P. Benefits of choral singing for social and mental wellbeing: Qualitative findings from a cross-national survey of choir members. J Public Ment Health. 2012;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.