Varför spårämnen är viktiga för kropp och hälsa

Spårämnen är viktiga mikronäringsämnen för olika funktioner i kroppen. Att inte ha tillräckligt med spårämnen kan orsaka metaboliska störningar och kroniska sjukdomar.
Varför spårämnen är viktiga för kropp och hälsa
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Spårämnen är viktiga på grund av den roll de spelar i olika funktioner i kroppen. Faktum är att experter uppskattar att de har minst fem funktioner i levande organismer. De är också kända som spårmetaller, och du kan vanligtvis få i dig dem genom kosten.

Vad består de av? Vilka organ verkar de i? I den här artikeln ska vi berätta om deras viktigaste egenskaper samt vilka uppgifter de utför i kroppen.

Vad är spårämnen?

Spårämnen är mineraler som vi hittar i mycket små mängder i kroppen. Dessa är väsentliga för att kroppen ska fungera normalt.

I allmänhet hjälper de med metabola funktioner, som reglering och bildning av strukturer som hormoner eller cellmembran. De deltar också i enzymatiska aktiviteter.

Spårämnen viktiga: i maten

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Livsmedel som hjälper dig att öka din ämnesomsättning

Varför är spårämnen viktiga?

Som vi redan nämnde uppfyller spårämnen flera olika livsnödvändiga funktioner i kroppen. Här är exempel på några av de viktigaste:

  • Kalcium: Detta ämne är aktivt i nervsystemet. Dessutom hittar man det i skelettet, i tänderna och när blod koagulerar.
  • Koppar: Detta spårämne är en del av kroppsvävnader, som lever, hjärna, njurar och hjärta.
  • Fluor: Det finns i tänderna.
  • Fosfor: Hjälper till med proteinbildning.
  • Järn: Detta är en viktig del av hemoglobin. Det är också involverat i cellulär respiration, glukosoxidation, fettsyraoxidation och DNA-syntes.
  • Mangan: Det är en komponent i vissa enzymer. Om du inte har tillräckligt kan det orsaka viktminskning, dermatit och illamående. Dessutom kan det spela en roll i sexuella och reproduktiva funktioner.
  • Magnesium: Detta hjälper till med glukosmetabolismen.
  • Kalium: Det balanserar den inre miljön.
  • Natrium: Liksom kalium balanserar detta också den inre miljön.
  • Jod: Detta är nödvändigt för sköldkörtelfunktionen.
  • Zink: Det är involverat i metabolismen av proteiner och nukleinsyror. Därför spelar det en mycket viktig roll vid graviditet och i fosterutvecklingen. Det främjar också aktiviteten hos många enzymer.

Vad händer om du utvecklar en brist?

Det är viktigt att vara tydlig att vissa spårämnen anses vara väsentliga, så att inte få tillräckligt orsakar metaboliska och fysiologiska förändringar som kallas bristsjukdomar. De är också associerade med metaboliska sjukdomar.

Faktum är att flera studier tyder på att järnbrist är en av de vanligaste bidragande orsakerna till undernäring världen över. I utvecklingsländer går järnbrist i allmänhet hand i hand med andra brister. Till exempel brist på zink och jod, vitamin A, B12 och folsyra, bland andra.

Orsaker till järnbrist

Några av de vanligaste orsakerna till järnbrist är:

  • Minskat intag av järn genom kosten: dåligt näringsintag, kronisk alkoholism, låg konsumtion av animaliskt protein och vitamin C.
  • Situationer där du behöver mer järn: graviditet, kirurgi, menstruation, barn och unga, gastrointestinal blödning, njursjukdom med mera.
  • Otillräcklig gastrointestinal absorption: det kan skapa störningar i absorptionen av vissa livsmedel eller mediciner.
Spårämnen viktiga i blodet

För andra spårämnen kan brist orsaka följande symptom:

  • Folsyra: neuralrörsdefekter eller missfall.
  • Jod: missfall vid graviditet och intellektuella funktionshinder.
  • Selen, koppar, kalcium: de är förknippade med graviditetskomplikationer och problem med fostrets utveckling.
  • Magnesium: preeklampsi och för tidig födsel.
  • Zink: preeklampsi och en ökad risk för för tidig födsel.

Behöver vi alla samma mängd spårämnen?

Detta är något vi måste vara medvetna om då behovet kan variera mellan olika individer. Det finns också olika situationer eller perioder i livet där du måste få i dig mer spårämnen. Som vi redan nämnde inkluderar detta graviditet, amning, i barndomen och under tonåren.

Kom också ihåg att det finns några sjukdomar som kan ändra hur mycket du behöver. Hur det än föreligger, måste du se till att du får i dig tillräckliga mängder.

Att förhindra brist på spårämnen

Det bästa sättet att undvika brist är att äta en balanserad kost. Det inkluderar att äta så många olika livsmedel som möjligt, från både växt- och djurriket. Glöm inte att det bästa sättet att konsumera spårmineraler är att få i sig dem genom maten.

I specifika fall som vid graviditet, under barndomen eller vid vissa sjukdomar är det bäst att prata med din läkare om vad han eller hon rekommenderar för att förhindra brister. En läkare kan också berätta vilka kosttillskott du kan behöva för att uppfylla dina behov.

Slutgiltiga tankar varför spårämnen är viktiga

Spårämnen är viktiga för att de utför många kroppsfunktioner, och om vi inte får i oss tillräckligt kan det därför leda till hälsoproblem.

För att förhindra brister, vilket är det vanligaste problemet, måste du följa en balanserad kost. Ibland kan du behöva ta kosttillskott för att undvika framtida problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reynaud AC. Requerimiento de micronutrientes y oligoelementos. Rev. peru. ginecol. obstet. 2014;60(2): 161-170.
  • Urdaneta Machado JR, Urribarrí L, Villalobos M, García J, Guerra M, ZambranoDeficiencia de oligoelementos durante el primer trimestre del embarazo en Maracaibo, Venezuela. An Venez Nutr 2013; 26(1): 14 – 22.
  • Ramírez Hernández J, Bonete MJ, Martínez Espinosa RM. Propuesta de una nueva clasificación de los oligoelementos para su aplicación en nutrición, oligoterapia, y otras estrategias terapéuticas. Nutr Hosp. 2015;31(3):1020-1033.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.