Varför du bör undvika bröd från storbagerier
Bröd från storbagerier kan ofta vara frestande på grund av dess oemotståndliga söta smak och det faktum att det är väldigt lätt att få tag på. Men det är faktiskt skräpmat. Fortsätt läsa för att ta reda på varför den här typen av bröd inte är bra för din hälsa och varför du inte bör äta det alltför ofta.
Bröd från storbagerier, en typ av skräpmat
“Köpebröd”, eller bröd från storbagerier – vad tänker du på när du hör någon tala om det?
Om du inte redan visste det, hänvisar detta begrepp till en grupp produkter som innefattar olika typer av bröd. Till exempel bullar, bröd, kakor, kaffebröd, frukostflingor, müslibarer, choklad etc. Alla dessa livsmedel har några gemensamma egenskaper, till exempel deras överskott av:
- Kalorier
- Raffinerat mjöl
- Härdade fetter och vegetabiliska oljor av dålig kvalitet
- Transfett
- Socker
Låt oss titta närmare på vad dessa komponenter i denna typ av livsmedel är. Vi ska också gå in på vilka som är farorna med att konsumera dem.
Bröd från storbagerier är en kaloribomb
Detta beror på att dessa produkter innehåller en stor mängd kalorier koncentrerad i en liten volym. Faktum är att bara 100 gram ger dig i genomsnitt 450 kcal, vilket motsvarar att äta 600 gram potatis eller nästan 2 kg gröna bönor. Det tar också upp till en timmes träning att bränna den mängden energi. Denna mängd kalorier motsvarar 30% av det totala kaloriintaget som en person bör få i sig på en hel dag.
De flesta kalorier i bröd från storbagerier är tomma kalorier, vilket innebär att de inte bidrar med någon näring till din kropp. Det är många kalorier och samtidigt endast få till inga näringsämnen. Detta beror på att de varken innehåller proteiner av god kvalitet, nyttiga fetter, fiber eller mikronäringsämnen, förutom salt. Emellertid finns det senare vanligtvis i mycket stora mängder.
Det innehåller härdade fetter och transfetter
Härdade fetter och transfetter är resultatet av en kemisk process som har många ekonomiskt lönsamma fördelar för livsmedelsindustrin eftersom de är billigare och håller längre. I denna process införs väte i olja vid mycket höga temperaturer vilket gör att fettet blir fast.
Dessa livsmedel håller mycket längre, är mer beroendeframkallande och är lättare att använda när man lagar mat. Att äta så lite som 5,5 gram transfett dagligen är skadligt för din hälsa.
Läs också: Åtta livsmedel man aldrig bör äta
Bröd från storbagerier innehåller för mycket socker
Enligt WHO bör sockret i din kost inte överstiga 5% av ditt dagliga matintag. Därför bör du som vuxen inte äta mer än cirka 7 sockerbitar, eller 28 gram, och som barn max cirka 4 sockerbitar, eller 20 gram, per dag. Bara genom att äta fyra chokladbitar, som innehåller cirka 34 gram socker, motsvarande 8,5 sockerbitar, har du redan överskridit din dagliga gräns.
Raffinerade sockerarter och enkla sockerarter såsom sackaros, glukos och invertsocker ökar avsevärt nivåerna av insulin i blodet, vilket bidrar till risken för typ 2-diabetes.
Köpebröd har högt saltinnehåll
Innehållet av vitaminer och antioxidanter är nästan obefintligt i dessa produkter och de främjar produktionen av fria radikaler. Mineralinnehållet är också mycket dåligt, med natrium som det enda undantaget. Å andra sidan förekommer detta i överflöd. Som ni vet kan högt saltintag leda till högt blodtryck.
Bröd från storbagerier innehåller raffinerat, vitt mjöl
Raffinerat, vitt mjöl genomgår vanligtvis en industriell process för att skapa finare och mindre partiklar genom att eliminera en del av de grundläggande komponenterna i fullkornsmjöl. De ger upphov till ingredienser som är lättare att smälta och som gör dem lättare att använda i bakverk.
Men samma process tar bort komponenter som kli och groddar ur mjölet, och det är precis där vitaminer, mineraler och fiber finns.
Bröd från storbagerier innehåller vegetabiliska oljor av dålig kvalitet
En av orsakerna till att industriella bakverk inte är hälsosamma är på grund av deras innehåll av vegetabiliska oljor av dålig kvalitet. Dessa är raffinerade oljor som har kraftigt reducerade halter av vitaminer och mineraler.
De genomgår en industriell process där man använder mycket höga temperaturer som ger upphov till oxidation av fetter och kemiska ämnen. Dessa typer av oljor förhöjer vanligen smaken på livsmedeloch gör dem “aptitligare”. Dessutom sänker det produktionskostnaderna. Som ni ser, ersätter man på storbagerier kvalitetsoljor med ohälsosamma, billigare alternativ.
Detta kan också vara av intresse för dig: 6 livsmedel som du bör äta vid magsår
Bröd från storbagerier kan leda till hälsoproblem
Denna industri kan allvarligt skada din hälsa på grund av ingredienserna de använder. Köpebröd för med sig många hälsorisker eftersom:
Det är mycket beroendeframkallande
Graden av bearbetning av en produkt och kombinationen av fetter och socker som dessa produkter innehåller gör att du känner ett sug efter dem, men de gör dig inte mätt. Åtminstone enligt denna studie publicerad i PlosOne.
Dessutom minskar sockerarter stressen i kroppen genom att minska blodkortisolnivåerna. Så när vi är stressade är det inte ovanligt att vi vänder oss till bakverk och att vi kan bli beroende.
Bröd från storbagerier leder till fetma och diabetes
Dessa produkter kan orsaka viktökning på grund av det höga kaloriintaget och de övriga ingredienser som de innehåller. Som vi nämner ovan stimulerar den här typen av livsmedel din aptit men gör dig inte mätt, så du äter mer än du borde.
Eftersom dessa produkter har ett högt glykemiskt index, är konsumtionen av bröd från storbagerier direkt kopplad till risken för typ 2-diabetes.
Det ökar din risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Att äta transfetter, raffinerade oljor och salt ökar din risk för högt blodtryck och högt kolesterol, vilket leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa föreningar bidrar också till oxidation av LDL-lipoproteiner, inflammation och förhöjning av nivåerna av triglycerider i ditt blod.
Slutsats
Sammanfattningsvis har bröd från storbagerier inga näringsmässiga fördelar. I själva verket kan det skada din hälsa. Försök att utesluta dessa produkter eller minska ner din konsumtion av dem så mycket som möjligt. Välj istället hälsosamt hembakat bröd och hemlagade sötsaker.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
- Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959.