Åtta livsmedel man aldrig bör äta

Om du vill ha en nyttig kost ska du äta en rad olika livsmedel, men alltid i rätt mängder. Vissa livsmedel bör dock aldrig konsumeras.
Åtta livsmedel man aldrig bör äta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är det sant att det finns livsmedel man aldrig bör äta?

Sanningen är att marknaden är översvämmad av massor av livsmedel som lockar oss. De ser fräscha och aptitretande ut och får dig att tro att de kan stilla din hunger mellan måltiderna.

Men man måste se bortom förpackningen för att se de mättade fetterna och tillsatserna.

Dessa kan leda till problem i kroppen när de konsumeras på regelbunden basis. Än mer alarmerande är att de verkar harmlösa eftersom effekterna dyker upp gradvis och verkar lindriga.

Dessa produkter är dock kopplade till hög vikt, fetma och en rad kroniska sjukdomar som minskar livskvaliteten.

Så vilka är då de livsmedel man aldrig bör äta? Varför är det bäst att undvika dem till varje pris?

Nedan kommer åtta av de värsta bovarna du bör undvika.

8 livsmedel man aldrig bör äta

1. Pommes frites och chips

Pommes frites är väldigt onyttiga

Potatis anses vara ett nyttigt livsmedel tack vare dess näringsinnehåll. Problemet är att många tillreder den med skadliga fetter och oljor som minskar dess egenskaper.

Även om de är utsökta och passar till nästan allt, påverkar pommes frites din metaboliska hälsa och ditt kolesterol, även om det finns mindre onyttiga varianter av pommes.

Skadan är ännu värre med chips eftersom de innehåller kemikalier och konserveringsmedel som orsakar önskade effekter.

2. Söta drycker

I reklamen framställs läsk och liknande som uppfriskande sätt att släcka törsten. Men istället för detta kan konsumtion av dem faktiskt leda till uttorkning.

Läsk, yoghurtdrycker och andra drycker med socker eller sötningsmedel kan höja blodsockernivåerna och orsaka metaboliska sjukdomar.

Kommersiella juicer med “light”-etiketter är också skadliga eftersom de innehåller kemikalier, om än inte socker.

3. Vitt bröd

Vitt bröd och bakverk kan orsaka negativa effekter i kroppen. De görs med raffinerat mjöl och mättade fetter som kan påverka din vikt och hälsa.

Under raffineringsprocessen förlorar de sina fibrer, vilket är ett näringsämne som är involverat i matsmältningen.

Deras assimilering höjer blodsockernivåerna, vilket kan leda till att man känner sig hungrigare under dagen.

4. Godis

Undvik olika sötsaker

Godis och andra sötsaker görs med raffinerat socker och tillsatta oljor som kan orsaka allvarliga konsekvenser i kroppen. Deras kaloriinnehåll är högt och har därför stor påverkan på vikten.

Vidare producerar de inte någon känsla av mättnad. I stora mängder kan de påverka diabetes och leda till problem med metabolismen.

5. Glass

All glass är inte skadlig, det vill vi påpeka. Allt beror på ingredienserna den görs med, men generellt innehåller de kommersiella alternativen mycket raffinerat socker och mättat fett.

Regelbunden konsumtion kan leda till problem med fetma och högt blodsocker. Eftersom de innehåller för mycket socker kan glass ofta orsaka blodsockerproblem och öka suget efter socker.

6. Energidrycker

Bland de livsmedel man aldrig bör äta eller dricka (åtminstone regelbundet) kan vi givetvis inte utesluta energidrycker.

Dessa drycker har fått en speciell plats i butikerna eftersom de utgör ett bra alternativ för att “ladda om” kroppen när man är trött, fysiskt som mentalt.

Nackdelen är att de innehåller stimulerande medel och stora mängder socker som över tid kan skada nervsystemet och metabolismen.

7. Processat kött

Livsmedel man aldrig bör äta: processat kött

Alla typer av processat kött kan orsaka allvarliga bieffekter för hälsan, även om deras etiketter hävdar “Mindre salt” eller “Fettsnål”. Dessa livsmedel görs ofta på köttrester som innehåller för mycket fett och lite näring.

För att de ska se fräscha ut utsätts de för en kemisk process som tillför substanser som nitrater och nitritersom har kopplats till sjukdomar som cancer.

8. Margarin

Margarin tillverkas med vegetabiliska oljor, och av denna anledning tror många att konsumtion av det inte kommer leda till några kostmässiga problem.

Vad många inte vet är att margarin innehåller transfetter som kan skada den kardiovaskulära och cirkulationsmässiga hälsan.

Konsumtion på regelbunden basis påverkar viktuppgång och ansamling av kolesterol. När det värms upp släpps fria radikaler utsom är giftiga molekyler som kan skada celler och vävnader.

Slutsats: ersätt dessa livsmedel man aldrig bör äta

Inkluderar du ofta dessa livsmedel i din kost? Nu när du vet hur dåliga de kan vara ska du försöka ersätta dem med nyttigare alternativ, helst från ekologiska källor.

Inledningsvis kanske det verkar svårt att undvika dem, men gradvis kommer du kunna anamma en nyttigare måltidsplan där kaloriintaget är kontrollerat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.