Vagusnerven vid örat: stimulera den för att minska obehag

När små flöden av elektrisk ström appliceras på örat, genererar det en känsla av stickningar. Läkare använder denna metod för att minska obehag orsakade av vissa åldringsprocesser, som bland annat smärta.
Vagusnerven vid örat: stimulera den för att minska obehag

Senaste uppdateringen: 25 februari, 2021

Att stimulera vagusnerven vid örat är en teknik som man kan använda för komplexa tillstånd som smärtlindring och för att, till en viss grad, bromsa åldrande. På senare tid har det faktiskt blivit ganska populärt, och därför pågår nu fler studier för att se om man kan validera dess effektivitet.

Studier som de som man utfört vid Technische Universität Wien (Tekniska universitetet i Wien) belyser effektiviteten av stimulering av örats vagusnerv för att lindra kronisk smärta. Resultaten är mycket uppmuntrande, men man behöver fortfarande göra mer forskning. I den här artikeln tar vi en titt på vad vetenskapen hittills kan berätta för oss.

Stimulera vagusnerven vid örat

Hur kan det komma sig att stimulering av vagusnerven i örat kan påverka smärta, åldrande och till och med saker så komplicerade som mental hälsa? Det beror på att det finns en koppling mellan platsen för denna nerv, hörselapparaten och vissa funktioner i människokroppen.

Örat är en port till nervsystemet. Det finns specifika områden där man kan stimulera vagusnerven, främst i örat. Eftersom denna struktur går genom inre organ når den information som den bär större delen av kroppen.

Vagusnerven, även känd som pneumogastriska nerven, överför information från hjärnan till olika organ, som till exempel lungorna och hjärtat. Den här nerven har också en sympatisk och parasympatisk gren. Den reglerar funktioner som andning, hjärtfrekvens, blodtryck och matsmältning genom båda grenarna.

När man stimulerar vagusnerven använder man sig av en teknik som innebär att man sätter in små elektroder, som man styr via en bärbar enhet, vid nacken och örat. Den här enheten överför elektriska pulser, så man upplever ofta en kittlande känsla under behandlingen.

Kvinna på en öronundersökning.
Örat är porten till centrala nervsystemet.

Du kanske också vill läsa: 9 vanor som kan skjuta upp åldrandet

Ett motgift mot sjukdomar relaterade till åldrande?

En studie utförd av University of Leeds och publicerad i tidskriften Aging avslöjade att denna teknik hjälper till att skydda människor från olika sjukdomar i samband med åldrande. Specifikt är dessa sjukdomar högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Enligt Beatrice Bretherton, studiens koordinator, påverkar simuleringen kroppens metaboliska balans och gör så att kroppen utför korrigerande åtgärder. Lyckligtvis kräver stimuleringen av vagusnerven i örat inte läkemedel eller andra invasiva ingrepp.

Du kanske inte är medveten om detta, men vagusnervens sympatiska gren hjälper kroppen att förbereda sig för att antingen fly eller slåss. Dessutom påverkar den parasympatiska grenen både vila och matsmältning. När människan börjar åldras tar den sympatiska grenen gradvis över.

Man använder sig av tekniken för att stimulera vagusnerven i örat för att vända denna situation. Stimuleringen aktiverar den parasympatiska grenen och balanserar den med den sympatiska grenen. Det leder mindre stress; därför reducerar det också risken att utveckla olika hälsotillstånd under dessa förhållanden, såsom de som vi nämnde ovan.

Stimulering av vagusnerven vid örat för att lindra kronisk smärta

Tekniken för att stimulera vagusnerven i örat har också positiva effekter vid behandling av kronisk smärta. Det är bra att känna till att vagusnerven har sin början i medulla oblongata och innerverar svalget, matstrupen, struphuvudet, luftstrupen, bronkerna, hjärtat, magen, bukspottkörteln, levern och några andra inre organ.

Att stimulera fibrerna i vagusnerven minskar smärtan. Den största utmaningen som läkare står inför är dock att få elektroderna på rätt plats. Datormodeller har med ökande precision kunnat fastställa vilka elektriska signaler som man ska använda sig av. Både intensiteten och formen på dessa signaler är påverkande faktorer.

Person med öronsmärta.
Örat och vagusnerven kommunicerar med olika organ i kroppen, därför stimulerar man detta område för smärtlindring.

Ytterligare effekter av denna teknik

Denna typ av stimulering har också varit effektiv för att eliminera tinnitus. Huvudegenskapen för detta tillstånd är ett ihållande ringande i örat som inte kommer från någon extern källa. Det kan uppstå på grund av flera olika orsaker som sträcker sig från trauma, Ménières syndrom, stress eller trötthet på grund av överansträngning.

Sammantaget är insikterna om denna teknik bara toppen av isberget. Forskare tror att de kommer att hitta nya applikationer och fördelar för denna innovativa metod inom en snar framtid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Niebla, J. G. (2004). Imágenes electrocardiográficas derivadas de una incorrecta colocación de los electrodos V1-V2. Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología, (32), 38-44.
  • Bretherton, B. (2019, 30 julio). Effects of transcutaneous vagus nerve stimulation in individuals aged 55 years or above: potential benefits of daily stimulation. Recuperado 7 de junio de 2020, de https://www.aging-us.com/
  • Velasco, R. C. (2019). Nuevas terapias: Electrocéutica. Diagnóstico, 58(4), 211-211.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.