7 livsmedel som främjar mental hälsa

Se till att inkludera de här livsmedlen i din kost. De kommer att förbättra kopplingarna mellan dina neuroner oavsett ålder. De hjälper även ditt humör.
7 livsmedel som främjar mental hälsa

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2019

Nervkopplingar är som en förening eller synaps mellan nervceller eller hjärnceller. När vi har fler kopplingar är nätverket starkare, och vi får bättre mental hälsa. Uppmärksamhet och minne är till exempel relaterade till dessa processer. Det finns vissa vanor som hjälper till att stärka dem, som att kontinuerligt lära sig saker, läsa eller spela mentala spel.

Men det finns någon annan man också borde tänka på: vad man äter. Hjärnan behöver olika näringsämnen. Den använder dessa för att stärka sina nervimpulser, förbättra syresättningen och för att stärka det vaskulära nätverket i hjärnan.

I den här artikeln kommer vi att berätta om några livsmedel du borde börja äta för att hjälpa din hjärna och få bättre mental hälsa.

Få fler neurala kopplingar med gurkmeja

Gurkmeja är väldigt vanlig i östländerna, men vi ser den mer och mer i vår egen mat här i västvärlden. Enligt vissa studier som har gjorts vid University of California kan gurkmeja skydda mot Alzheimers. Det erbjuder även många andra fördelar. Dessa inkluderar att skydda hjärnan från inflammation, stimulera neurala impulser och det kan även förbättra den mentala förmågan.

Det rekommenderas att ta upp till 500 mg per dag. Det bör delas upp på tre doser som tas under dagen.

Grönt te, en gåva för hjärnan

Grönt te

Te är den mest populära drycken i världen. Det är till och med mer populärt än kaffe. Bland alla de olika sorterna så är grönt te det bästa.

  • De största fördelarna kommer från två typer av antioxidanter: teaflaviner och tearubiginer. Dessa är anti-inflammatoriska agenter som motverkar cellulär oxidering.
  • Det finns även polyfenoler i grönt te. Dessa bidrar till ett starkare nervnätverk.
  • Det förbättrar korttidsminnet, koncentrationen och motverkar demens.

Se till att dricka en eller två koppar te per dag. Du kommer se vilken skillnad det gör!

Mörk choklad, en hälsosam njutning

På vår sida rekommenderar vi ofta att man äter mörk choklad. Det är bra för din hälsa, ditt välmående och din hjärna kommer att älska det.

  • Bitter choklad utan socker har många antioxidanter.
  • Flavonoiderna förbättrar blodflödet till hjärnan. De ökar även koncentrationen och förbättrar responstiden.
  • Studier, som en artikel i tidningen Science Direct, säger att mörk choklad ökar blodflödet och hjälper våra blodkärl.
  • Det ökar i sin tur mängden syre som levereras till hjärnan. Som ett resultat får vi större kognitiv kapacitet.

Pumpafrön motverkar mental nedbrytning

frön

Pumpafrön innehåller ett viktigt mineral för våra neurala kopplingar: zink. Glöm inte att pumpafrön även är fyllda av magnesium, samt att de minskar stress tack vare aminosyran tryptofan, som är en förelöpare till serotonin. Tryptofan är en neural kemikalie som förbättrar humöret.

Säg ja till broccoli

Broccoli är en bra källa till vitamin K. Det är inte så vida känt, men det ger dig bättre kognitiv funktion. Vitamin K stärker även din intellektuella kapacitet.

  • Anledningen till att broccoli är så bra för hjärnan är för att det har komponenter som kallas för glukosinolater.
  • Dessa saktar ner nedbrytningen i hjärnan.

Tänk på att du borde äta broccoli minst två gånger per vecka.

Salviate förbättrar koncentrationen

Du kan göra te på salvia eller ha det i din sallad. De naturliga oljorna i salvia förbättrar minnet, koncentrationen och våra neurala kopplingar. Du hittar teet i hälsokostbutiker.

Ät mer nötter

nötter

Du hade säkert redan gissat att nötter skulle vara med på listan! Många läkare och nutritionister rekommenderar att vi äter dem regelbundet.

Tidskriften American Journal of Epidemology publicerade en artikel om hur viktiga nötter är. Den sa att man genom att äta 3 till 5 nötter per dag motverkar kognitiv nedbrytning. Anledningen till det är det höga innehållet av vitamin E.

Omega 3-fettsyror är också en viktig komponent för att förbättra mental prestanda, och det hittar du mycket av i nötter. Det motverkar den nedbrytning som associeras med ålder. Om du vill få ut det mesta av nötterna, ät dem till frukost. Du behöver bara äta fyra nötter med en handfull honung.

Om du regelbundet äter livsmedlen på den här listan och har ett aktivt sinne kommer din hjärna dra nytta av det.

Glöm heller inte att undvika daglig stress och att kontrollera dina känslor för att främja mental hälsa.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.