De 6 värsta ingredienserna du kan ha i ditt kaffe

Utöver att förändra dess naturliga smak kan tillsättning av vissa ingredienser i kaffet vara skadligare än du tror, och till och med leda till fetma och hälsoproblem.
De 6 värsta ingredienserna du kan ha i ditt kaffe

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det har demonstrerats att kaffe kan förbättra minnet, främja välmående, bättra hjärthälsan och minska risken för diabetes. Det kommer dock en tid när ditt kaffe blir din värsta fiende: när du tillsätter konstgjorda sötningsmedel och andra ingredienser som inte alls är hälsosamma.

Är du säker på att din kopp med kaffe kan anses vara nyttig? Här kommer de värsta ingredienserna du kan ha i ditt kaffe.

1. Tillsatta smaker

Kaffedrycker som har tillsatta smaker såsom vanilj, hasselnöt och karamell är fulla av socker och konstgjorda färger.

cappuccino i kopp

Om du vill tillsätta lite smak kan du prova med några droppar vanilj-, mynta- eller torkad fruktextrakt. Dessa innehåller inte något tillsatt socker, men kom ihåg att dessa smaker kan ändra nivåerna av glukos i ditt blod.

2. Sackarin och sötningsmedel

Kalorifria sötningsmedel hjälper dig att undvika kaffe fulladdat med socker. Problemet? Dessa är sockerderivat som även ändrar din ämnesomsättning. Resultatet kan bli att du äter mer mat eftersom du inte känner dig mätt.

Det kan leda till skada i tillväxten hos tarmbakterier och ökar till och med risken för diabetes. Extrakt av steviablad är det hälsosammaste alternativet för att söta kaffet. Det innehåller inget sukralos (som Splenda), som hävdas vara hälsosamt när det egentligen inte är det. Sukralos har till och med kopplats till förändringar i blodsockret av forskare.

3. Socker i ditt kaffe

socker i kaffe

Lite socker om dagen kommer inte göra någon skada, men om du dricker flera koppar om dagen bör du veta att dessa tomma kalorier samlas på hög i kroppen. Att ha två teskedar socker i tre koppar kaffe resulterar i 50 gram socker.

Kom ihåg att det rekommenderade maximala intaget av socker för en vuxen är 90 gram, men med en diet på 2,000 kalorier är det på tok för mycket. Du måste dock inte sluta dricka flera koppar kaffe om dagen. Du kan finna nyttigare alternativ för att söta dess starka och bittra smak.

Så länge du inte överskrider den rekommenderade mängden kan du prova att använda mindre socker. Om du kan välja ska du alltid satsa på brunt socker, som inte är lika onyttigt, eller inkludera naturliga kryddor såsom kanel. Det kan hjälpa till att minska toppar i blodsockret och undvika matsug.

4. Fettfri mjölk

Fettfri mjölk är inte nödvändigtvis dåligt, men det har demonstrerats att mjölkprodukter med naturligt fett kan vara bättre. Det betyder att de som dricker helmjölkprodukter regelbundet får i sig mindre kolhydrater under årens lopp.

De som konsumerar fettfria produkter har avsevärt högre intag av kolhydrater, vilket generellt betyder att de går upp i vikt. Och det är inte allt. Helmjölkprodukter är associerade med lägre risk för typ 2-diabetes.

Det kan härledas till de specifika fettsyror i helmjölk som hjälper till att förebygga sjukdom, vilket gör det till ett bra alternativ för ditt kaffe.

5. Kaffegrädde i pulverform

Det är utan tvivel den värsta ingrediensen du kan ha i ditt kaffe. Allt det gör är att förändra färgen och imitera en krämig konsistens, som annan mjölkbaserad kaffegrädde också gör. Dessa laktosfria tillbehör har ofta majssirap och vegetabilisk olja, vilket betyder socker och tomma kalorier.

Det är ett elegant sätt att säga konstgjorda transfetter, vilka orsakar arteriella obstruktioner och är relaterade till hjärtsjukdom och diabetes. Ofta finns de på flygplan och i kaféer, så om du ska resa någonstans, försök undvika dem så gott det går.

6. Alkohol

Den värsta kombinationen du kan göra med ditt kaffe är att blanda det med någon form av destillerad dryck. Det finns inget sätt det kan komma in i klubben för hälsosamma drycker. Glöm inte att alkoholhaltiga drycker ger dig energi, men inga näringsämnen som kan tillhandahålla fördelar.

kaffe och alkohol

Alkoholkonsumtion är en orsakande faktor i många sjukdomar och hälsoproblem, såsom mentala och beteendemässiga störningar. Glöm inte att överdrivet alkoholintag leder till alkoholism, levercirros, hjärtsjukdom och vissa typer av cancer, och då har vi inte ens talat om sekundära problem såsom våld och trafikolyckor.

Med denna lista i åtanke har du förmodligen insett att vår rekommendation är att hålla ditt kaffe så enkelt som möjligt. Om du måste ha i något ska du använda naturliga smaksättare.

De bästa alternativen är:

 • Kanel
 • Vaniljextrakt
 • Myntaextrakt
 • Sojamjölk
 • Mandelmjölk

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. (2013).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900

 • Mohammad Y. Yakoob, Peilin Shi, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Hannia Campos, E. John Orav, Frank B. Hu, Dariush Mozaffarian. Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts. (2016).

 • ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018410

  • Holly Strawbridge. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?. (2012).
 • health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.