Vad bör du äta under och efter en strålbehandling?

Strålbehandling och kost bör gå hand i hand. Att vara noga med dina matvanor i dessa situationer kan dessutom bidra till att minska biverkningarna av behandlingen. Nedan ska vi därför ge dig lite information angående vad du bör äta under och efter en strålbehandling.
Vad bör du äta under och efter en strålbehandling?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Cancersjukdomar är komplexa sjukdomar som kräver en exakt behandling som kombinerar föreskrivna läkemedel och kost. Båda arbetar tillsammans för att förbättra varandra, vilket i sin tur förbättrar prognosen. Därför erbjuder vi i den här artikeln lite tips om vad man kan bli rekommenderad att äta under och efter en strålbehandling.

Under de senaste åren har näringsrekommendationerna för cancerpatienter varierat mycket. Tidigare rådde specialister patienterna att följa en modell med många kalorier och rik på kolhydrater. Idag har man insett att en sådan kosthållning leder till motsatsen av vad man vill uppnå. Att begränsa sockerintaget och samtidigt inkludera vissa mikronäringsämnen i kosten verkar istället vara effektivare för att öka överlevnaden.

Vad du bör äta under en strålbehandling

Din kost under perioden då du får strålbehandling kan bidra till att minska biverkningarna och förbättra effektiviteten. För det sistnämnda kan du också följa specifika regimer som keto-dieten, särskilt när det gäller glukosberoende tumörer.

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Molecular Metabolism kan ett begränsat intag av kolhydrater vara ett användbart tillägg till behandlingen bland cancerpatienter, eftersom det kan bromsa eller till och med stoppa tumörtillväxten. Men även med detta i åtanke är det ändå fortfarande viktigt att följa vissa mer exakt rekommenderade kostalternativ för att undvika biverkningar av behandlingen.

En kvinna med buksmärtor: vad bör du äta under och efter en strålbehandling.
Diarré är en vanlig biverkning av strålbehandling, men din kost kan spela en viktig roll för att hantera den.

Torr mun

Cancerbehandlingar orsakar ofta problem med muntorrhet. För att undvika denna biverkning är det viktigt att dricka små mängder vatten regelbundet. Dessutom är det nödvändigt att undvika torr mat. Att använda fettsnåla såser eller äta mosad mat är en bra idé.

Mucositis

Mucositis är en inflammation av hela slemhinnan (membranet som bekläder kroppens insida och täcker ytan på de vitala organen) i matsmältningskanalen. I dessa situationer bör du prioritera att undvika sura livsmedel som citrusfrukter. Livsmedel med hård konsistens är inte heller något bra alternativ. I stället bör du välja produkter som ger en lätt lugnande effekt.

Svårigheter att svälja

När dysfagi (svårigheter med att svälja) uppstår är det bäst att minska måltiderna till mindre portioner för att undvika stora matvolymer. Det kan också vara en bra idé att undvika äta hårda, fasta ämnen under och efter en strålbehandling.

Bristande aptit

Många cancerbehandlingar gör att patienterna tappar aptiten, vilket man utforskat i en undersökning som publicerats i Support Care in Cancer. I dessa fall är det viktigt att dela upp den rekommenderade mängden kalorier på flera små måltider.

Även om vårdpersonal traditionellt sett har rekommenderat livsmedel som är rika på kolhydrater i sådana fall, är detta råd för närvarande under översyn.

Diarré

Den sista av de vanligaste biverkningarna som vi ska diskutera i den här artikeln är diarré. För att undvika detta problem är det fördelaktigt att konsumera fermenterad laktos och lösliga fibrer, som finns i till exempel äpplen. Probiotika i yoghurt är effektivt för att behandla detta tarmtillstånd.

När strålbehandling appliceras direkt på magen är det mycket mer sannolikt att diarré utvecklas under hela behandlingens varaktighet. För att undvika detta kan du följa en rad strikta kostrekommendationer.

Det är grundläggande att följa en kost med låg halt av restprodukter och fibrer. Samtidigt bör du minska ditt intag av mjölk och fett samt öka mängden vätska du dricker.

Du kanske också är intresserad av: Vad är skillnaden mellan prebiotika och probiotika?

Vad du bör äta efter en avslutad strålbehandling

När du har avslutat din behandling och inga sessioner återstår är det möjligt att börja följa vissa kostprotokoll i hopp om att stimulera interna autofagiska processer samt förbättra de allmänna kroppsfunktionerna. Ett av dessa är intermittent fasta, som har kopplats till en lägre risk för att utveckla cancer på nytt.

Dessutom rekommenderar specialister att vi minskar mängden ultraprocessade produkter under och efter en strålbehandling. Transfetter och tillsatser i produkter är inte gynnsamma för vår hälsa. Det är alltid bäst att äta färska produkter som frukt och grönsaker, kött eller fisk.

Samtidigt avråder specialister från alkohol och läskedrycker. De senare innehåller ofta stora mängder raffinerat socker eller konstgjorda sötningsmedel som försvårar kroppens fysiologiska processer.

Kvinna som genomgår strålbehandling.
Även om du har avslutat din strålbehandling kommer din kost fortsatt att spela en viktig roll eftersom den kan bidra till att förebygga återfall.

Vad du väljer att äta under och efter en strålbehandling är viktigt

För att sammanfatta vad vi har pratat om i den här artikeln kan man säga att kosten kan minska biverkningarna av strålbehandling. Dessutom kan den bidra till att förbättra effekterna av själva behandlingen, särskilt då du inkluderar kvalitetsnäringsämnen i din kost och begränsar ditt intag av skadliga livsmedel.

Av denna anledning bör du, om du diagnostiseras med någon form av cancer, besöka en dietist som en del av din medicinska orientering. Denna yrkesperson kan hjälpa till att skapa en kostplan som fungerar tillsammans med de läkemedel som du har fått utskrivna. På så sätt kan du förbättra din prognos och hantera sjukdomen bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Weber DD., Aminzadeh Gohari S., Tulipan J., Catalano L., et al., Ketogenic diet in the treatment of cancer- where do we stand? Mol Metab, 2020. 33: 102-121.
  • Elliott DA., Nabavizadeh N., Romer JL., Chen Y., et al., Medical marijuana use in head and neck squamous cell carcinoma patients treated with radiotherapy. Support Care Cancer, 2016. 24 (8): 3517-24.
  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Antunes F., Erustes AG., Costa AJ., Nascimento AC., et al., Autophagy and intermittent fasting: the connection for cancer therapy? Clinics, 2018.
  • Luna, Javier, et al. “Nutrientes y radioterapia: revisión de la literatura.” Nutricion hospitalaria 32.6 (2015): 2446-2459.
  • Jiménez, MIC Ana Karen Medina, and MIC Marco Antonio López García. “LA DIETA CETOGÉNICA EN EL TRATAMIENTO DEL CÁNCER:¿ QUÉ DICE LA EVIDENCIA CIENTÍFICA?.” COMITE EDITORIAL: 1.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.