Vad är seborroisk dermatit hos spädbarn?

Nyblivna föräldrar kan bli oroliga när de upptäcker seborroisk dermatit hos sin nyfödda bebis. Det är också känt som skorv och består av gula, fjällande hudområden i hårbotten.
Vad är seborroisk dermatit hos spädbarn?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Seborroisk dermatit hos spädbarn är inte en infektion, så det är inte smittsamt och utgör ingen risk. Det uppstår vanligtvis inom de första veckorna av livet och försvinner igen av sig själv. Det lämnar inga spår.

I allmänhet blir nyblivna föräldrar oroliga när de upptäcker seborroisk dermatit hos sin nyfödda. Det är också känt som skorv och består av gula, fjällande hudområden i hårbotten.

Det är vanligtvis inte allvarligt, men det finns några saker att tänka på. Låt oss titta på vad de är.

Hur visar sig seborroisk dermatit hos spädbarn?

Det kan förekomma i små områden, bilda täta kluster eller täcka hela hårbotten. De drabbade områdena kan ha något av följande:

 • Tjocka mjäll eller skorpor i hårbotten, men även på öron, ögonfransar, ögonbryn, näsa, ljumskar, hals eller armhålor, även om detta inte är vanligt.
 • Feta hudpartier som ofta är täckta med mjäll.
 • Vita eller gulaktiga, klibbiga fjäll som fastnar på huden.

Hos spädbarn med känslig hud, torr hud eller eksem kan seborroisk dermatit leda till sprickor och kliande hud med efterföljande utsöndring av klar vätska. Fläckarna varierar från spädbarn till spädbarn.

I sällsynta fall har spädbarn med seborroisk dermatit en lätt rodnad i huden, vilket kan klia, men inte nödvändigtvis behöver göra det. Vissa tappar också hår, men det växer ut igen när tillståndet går om.

Barn med skorv i hårbotten

Vad är orsaken till att barn får skorv i hårbotten?

Orsakerna till seborroisk dermatit hos spädbarn är inte helt kända. Specialister tror att det kan bero på överskott av talgproduktion från hudens talgkörtlar. Det kan också stimuleras av hormonella förändringar hos mamman under graviditeten.

En annan teori tyder på att det finns en svamp som heter Malassezia, som har förmågan att växa tillsammans med bakterier i hudens talg. Detta kan vara en annan orsak till detta tillstånd.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Grundläggande vård för atopisk dermatit hos spädbarn

Prognos för seborroisk dermatit hos spädbarn

Skorv är varken en infektion eller smittsamt och vanligtvis inte allvarligt. Det är ingen allergi som orsakas av kontakt med någonting, och det beror inte heller på dålig hygien. Det börjar vanligtvis under de första veckorna av livet. Sedan försvinner det långsamt under en period av veckor eller månader utan att lämna märken eller ärr.

Det kan plötsligt dyka upp igen vid ett senare tillfälle efter denna period, men följande rekommendationer kan hjälpa till att hålla tillståndet under kontroll.

En läkare måste göra en korrekt differentialdiagnos för att utesluta andra sjukdomar med liknande kliniska tecken, som:

 • Psoriasis
 • Svampinfektioner
 • Atopisk dermatit
 • Vissa primära immunbrister
 • Langerhans cell-histiocytos (LCH)
Bebisens hår är stylat

Sök läkarvård om…

I allmänhet är det lätt att identifiera seborroisk dermatit med blotta ögat. Kontakta dock en barnläkare i följande fall:

 • Detta är första gången du söker behandling för dermatit.
 • Det orsakar överdriven klåda eller håravfall.
 • Om det dessutom förekommer i hårlösa områden på andra delar av kroppen.
 • Tillståndet förvärras eller sprider sig till andra områden.
 • Barnet har ett förändrat immunförsvar.
 • Det finns tecken på infektion som till exempel sekret eller att området är hårt, varmt eller rött.
 • Spädbarnet har svårt att gå upp i vikt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Atopiska eksem och hud: Vad är det och vad orsakar det?

Behandling av skorv på nyfödda

De flesta fall kräver ingen behandling, men det är ofta nödvändigt att ta bort fjällen från hårbotten. Använd dig av följande steg i sådana fall:

 • Tvätta håret ofta med ett milt babyschampo som har neutralt pH och är hypoallergent och parfymfritt. Använd inte sådana som är medicinerade och starkare – som anger sig vara antiseborroiska – eftersom de kan vara irriterande.
 • Massera försiktigt hårbotten med en bomullstuss med mandelolja eller vaselin. Undvik att använda olivolja. Denna åtgärd är vanligtvis effektiv eftersom det mjukar upp fjällen och gör att de kan falla av hårbotten.
 • Skölj väl efteråt eftersom rester av olja kan stimulera bildningen av mer skorv.
 • Klä barnet i kläder av 100 % bomull och tvätta dem med neutral tvål.

Kontakta läkare vid inflammatoriska, ihållande eller omfattande fall. Din läkare kan ordinera ett specifikt schampo eller lotion som kan hjälpa till att behandla torr hud och mjäll. Observera att de starkare formerna av dessa medel kräver ett recept.

Seborroisk dermatit hos spädbarn är inte en anledning till oro

Detta tillstånd är vanligt hos spädbarn och försvinner vanligtvis av sig själv. De flesta behandlar det på grund av rent estetiska skäl.

Slutligen, rådfråga en barnläkare innan du använder någon produkt, särskilt om skorven sprider sig till andra områden eller om det finns tecken på infektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Castillo, E. (2014). Dermatitis seborreica: una revisión. Dermatologia medica, cosmética y quirúrgica12(2), 135-41.
 • Fortuño, J. Dermatitis seborreica del lactante.
 • Marín, G. M. G., Díaz, Y. G., & Pérez, L. R. (2020). Dermatitis seborreica infantil extensa en un lactante. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río24(3), 4355.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.