Atopiska eksem och hud: Vad är det och vad orsakar det?

Atopiska eksem, även kallat atopisk hud, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Det kännetecknas av svår klåda och rodnad.
Atopiska eksem och hud: Vad är det och vad orsakar det?

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Atopiska eksem, även kallat atopisk hud, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Den kännetecknas av svår klåda och rodnad i huden. Det är ett hälsotillstånd som kommer i skov, och som ofta tenderar att bli värre på vintern.

Atopiska eksem är en mycket vanlig sjukdom. Specialister uppskattar att det drabbar cirka 20 % av alla barn och att cirka 3 % av vuxna lider av det. Under de senaste decennierna har förekomsten av detta problem ökat avsevärt.

Det verkar som om denna ökning är relaterad till föroreningar i vår närmiljö och den moderna livsstilen, eftersom stress är en av de försvårande faktorerna. Därför ska vi i den här artikeln förklara vad denna hudåkomma är, varför den uppstår och vad du ska göra om du lider av dem.

Vad är atopiska eksem?

Som vi redan har nämnt är detta en inflammatorisk hudsjukdom. Det underliggande tillståndet som ger upphov till det är torrhet i dermis och epidermis, vilket orsakar klåda och obehag. När huden blir riven och rispad blir den väldigt lätt irriterad, röd och fjällar ofta.

Klåda vid atopisk dermatit kan bli mycket obehagligt och förhindra att man får sova ordentligt. Som ett resultat kan det även leda till psykologiska symptom som humörsvängningar och irritabilitet. Hos spädbarn är det förknippat med en karakteristisk personlighetstyp, dvs individer som är nervösa och har svårt att finna ro.

Man bör notera att det är mycket vanligare hos barn och uppträder vanligtvis före fem års ålder. Detta tillstånd drabbar ofta huden i flexionsområden, som knän, armbågar eller skinkor. Det förekommer ofta även ansiktet. Hos vuxna är det likadant, men det kan vara mindre synligt.

Personer som lider av atopiska eksem har vanligtvis andra associerade problem, som astma, rinit eller allergisk konjunktivit. Dessutom uppstår utbrott vanligtvis på vintern, eftersom kyla och en låg luftfuktighet ökar risken för torr hud.

En pojke med röd hud.
Atopiska eksem är vanligare i barndomen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Grundläggande vård för atopisk dermatit hos spädbarn

Vilka är orsakerna?

Forskare tror att atopiska eksem har en multifaktoriell etiologi. Det finns dock en stark genetisk predisposition att drabbas av det. Det vill säga, om det finns en familjehistoria av atopiska eksem, allergi eller astma, är det mer sannolikt att det uppstår.

Men även miljö-, allergi- och kostfaktorer spelar roll. Först och främst måste vi än en gång betona klimatets och närmiljöns påverkan, eftersom kyla och föroreningar verkar förvärra denna sjukdom avsevärt.

Å andra sidan finns det andra riskfaktorer som kön och ålder. Kvinnor är i större utsträckning drabbade av atopiska eksem. Liknande, om en kvinna blir gravid vid en högre ålder, är det mer sannolikt att barnet kommer att drabbas av det.

Vissa utbrott kan utlösas av matallergier. I slutändan är mekanismen densamma, med hud som inte kan bibehålla tillräcklig fukt, men utlösaren är någon ingrediens som personen har ätit.

En kvinna med torr hud i ansiktet.
Kvinnor drabbas oftare av atopiska eksem än män.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Såpnejlikans egenskaper och medicinska användningsområden

Hur man behandlar atopiska eksem

Det viktigaste är att alltid rådfråga en läkare. Atopiska eksem är ett känsligt tillstånd för vilket det finns vissa specifika produkter när det kommer till hygien. Därför är det alltid bäst att låta en läkare att hjälpa dig med dessa val.

Det är viktigt att alltid hålla huden fuktig och undvika att riva och klia, eftersom detta orsakar skador och irriterar huden ännu mer. För att återfukta huden finns det ett antal enkla tips som kan hjälpa:

  • Försök att undvika att bada och duscha med hett vatten. Det bästa är att duscha i cirka tio minuter med ljummet vatten.
  • Använd anpassade rengöringskrämer och tvålar som rekommenderas av en hudläkare.
  • Återfukta huden ofta med en kräm som är speciellt framtagen för atopisk hud.
  • På vintern, försök att hålla dig borta från kylan. När du är hemma, om du använder element, använd luftfuktare för att förhindra att miljön blir för torr.
  • Välj dina kläder noggrant. Det är bättre att ha naturliga material, som är mjukare än syntetiska tyger, närmast kroppen. Bomull är till exempel ett bra val. Det är viktigt att framför allt din pyjamas och dina lakan är gjorda av dessa tyger.

Atopiska eksem kan vara ett mycket obehagligt och besvärande tillstånd. Av denna anledning är det viktigt att följa alla råd som din läkare ger dig. På så sätt har du en god chans att kontrollera symptomen effektivt. Även om det är ett kroniskt tillstånd är symptomen hanterbara.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.