Vad är mastalgi: beskrivning och orsaker

Den vanligaste orsaken till mastalgi är den hormonella förändring som sker före menstruationen. Det är dock viktigt att utesluta andra sjukdomar när man upptäcker symptom.
Vad är mastalgi: beskrivning och orsaker

Senaste uppdateringen: 05 november, 2020

Mastalgi är en medicinsk term som syftar på smärta i brösten. Det är mycket vanligt hos kvinnor, speciellt de i fertil ålder som ännu inte nått menopaus.

Det kan finnas många olika varianter av denna smärta, som har olika orsaker. Runt 70% av alla kvinnor säger att de har upplevt mastalgi någon gång under sina liv. Ja, det kan verka oroande, men sanningen är att de allra flesta fall har något att göra med menstruationenDärför är det sällan en indikation på någon allvarlig sjukdom.

Men det förekommer också att mastalgi är ett symptom på vissa sjukdomar. Faktum är att en anledning kan vara bröstcancer, även om det är ovanligt. På grund av heterogeniteten ska vi i denna artikel förklara de vanligaste orsakerna till mastalgi. Det är viktigt att veta vad det är för att avgöra om du borde kontakta en läkare.

Vad är de vanligaste orsakerna till mastalgi?

Först och främst är det viktigt att notera att mastalgi vanligen orsakas av hormonell aktivitet. Under en kvinnas menscykel varierar hormonnivåerna av östrogen och progesteron i vissa faser.

Efter ägglossning är hormonnivåerna förhöjda tills dagarna innan menstruationen. Deras funktion är att stimulera mjölkgångarna i bröstkörtlarna för att förstora dem. På samma gång börjar brösten samla på sig vätska. Resultatet blir en ökning i storlek som kan leda till smärta.

I dessa fall är mastalgi cyklisk. Med det menar vi att bröstsmärtan följer ett mönster som sammanfaller med menscykeln. Den ökar strax innan menstruationen. En del kvinnor kan även uppleva smärta från det ögonblick ägglossningen påbörjas.

En fertilitetskalender under en febertermometer.

Denna typ av smärta har också vissa kännetecken. Den påverkar vanligtvis hela brösten och känsligheten i detta område ökar markant. En del kvinnor upplever problem när de ska ta på sig en BH eller kan känna en smärta som sträcker sig ända ut mot armhålorna.

Hormonella preventivmedel är den vanligaste behandlingen för mastalgi på grund av cykliska hormonella orsaker. Enligt vissa studier kan dessa läkemedel minska på smärtan, även om den i vissa fall kan dröja sig kvar eller uppstå som en biverkning.

Du kanske är intresserad av: 4 naturliga medel för att lindra bröstsmärta

Orsaker till icke-cyklisk mastalgi

Skador

När mastalgi varken följer något mönster eller kan associeras med hormonella förändringar så är det viktigt att undersöka andra möjliga orsaker. Först och främst måste du utesluta att smärtan är ett resultat av någon slags slag mot bröstet.

Mediciner

Du behöver också diskutera med din läkare om du tar några mediciner. Anledningen är att många läkemedel kan leda till smärtor i detta område som en bieffekt, speciellt vissa antidepressiva och hormonella behandlingar.

Operationer

En tidigare bröstoperation, även om det var länge sedan, kan också leda till mastalgi. Det är relativt vanligt eftersom en del nerver ofta skadas vid kirurgiska ingrepp och ärrbildning också kan orsaka detta problem.

Cystor i bröstet

En cysta är en liten påse med vätska som formas inuti bröstet. Den är dock godartad och hyfsat vanligt förekommande och man behöver inte behandla cystan om den inte orsakar något obehag. Dessa cystor kan uppstå i alla åldrar, men blir vanligare efter menopaus.

Bröstcancer

Bröstcancer är en av de vanligaste formerna av cancer hos kvinnor. Men det är emellertid väldigt sällan som den visar sig genom mastalgi. Oavsett så är det viktigt att kunna utesluta denna orsak. Här kan läkare använda sig av diagnostik som till exempel mammografi.

Vad är mastalgi: en sjuksköterska ser på bilder från en mammografiundersökning.

Hur diagnosticerar läkare orsaken till mastalgi?

För att läkaren ska ställa rätt diagnos måste patienten ge så mycket information som de kan till sin läkare angående symptomen. Du måste känna till vilket område som är påverkat, till exempel om hela brösten gör ont eller bara delar av dem. Dessutom måste du veta när smärtan kommer och försvinner.

En läkare kan också hjälpa dig med vissa kompletterade tester för diagnosen. De vanligaste testen som man använder är mammografi och ultraljud. I vissa fall kan man också ta en biopsi för att avgöra vilken sorts patologi det är frågan om.

Sammanfattning

Mastalgi är ett vanligt besvär som nästan alla kvinnor känner någon gång under livet. Vanligtvis beror det på hormonella förändringar. Det är dock viktigt att konsultera en läkare så denna kan undanröja alla eventuella tvivel du har, och kunna utesluta sjukdomar och ställa korrekt diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.