Vad är en mastopexi?

En mastopexi kan förbättra självkänsla och självförtroende. Men det medför också risker, eftersom det är en operation. Vi berättar vad du bör veta om det här.
Vad är en mastopexi?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 14 november, 2022

Mastopexi är en teknik som blir mer och mer utbredd, liksom många andra estetiska bättringsmetoder. Det är en operation som gör det möjligt att lyfta brösten, vilket gör att de ser fastare ut.

Bysten är en del av kroppen som tenderar att orsaka komplex och missnöje hos vissa kvinnor. Detta beror ofta på att det alltid har ansetts vara ett av det kvinnliga könets största fysiska attraktionsområden. Dessutom är det ofta populärt att idealisera en viss typ av bröst.

Det finns alltså många människor som tar till operationer som mastopexi för att bli mer bekväma med denna situation. Därför ska vi i den här artikeln berätta allt du behöver veta om denna procedur.

Vad är en mastopexi?

En mastopexi är alltså en typ av bröstkirurgi. Målet är att lyfta ett hängande bröst genom att placera dem i en högre position som ger patienten en känsla av ungdom. Trots att detta hängande uppträder fysiologiskt med tidens gång, och är naturlig, är denna kirurgi populär.

Bröstet är en vävnad som ständigt utsätts för tyngdkraften, så den tenderar att börja hänga med tiden. Hudens elastiska fibrer åldras, vilket gör att den blir allt mer töjbar och slapp.

Därtill påverkar graviditet och amning brösten så att de blir allt mer hängiga. Det är dock viktigt att notera att inte alla kvinnor som gör en mastopexi gör det på grund av ålder. Beroende på hur ens bröst ser ut och vilka preferenser man har, kan man också vilja göra en mastopexi.

En mastopexi kan man utföra på olika sätt. Man kan göra ingreppet att lyfta brösten genom att bara arbeta med själva huden. I vissa fall, om volymen på brösten är liten, kan ingreppet kombineras med placering av en protes som ökar volymen.

Vissa kvinnor genomgår en mastopexi i samband med en bröstminskning. Vad man eftersträvar är att minska storleken på bröstet samtidigt som man lyfter det och gör det mjukare.

en kvinna som tittar på bröstimplantat
En mastopexi kan kombineras med en mastoplastik där man lägger till proteser i brösten.

Vem kan få en mastopexi?

För att kunna få göra en mastopexi, liksom vid alla andra operationer, är det viktigt att utesluta möjliga risker eller underliggande sjukdomar. Dessutom bör den personen helst vara medveten om att många estetiska ingrepp inte löser komplex, utan att man också behöver fokusera på att stärka självkänslan.

I vilket fall som helst, om en kvinna bestämmer sig för att få en mastopexi, bör hon först se till att hon inte är gravid. Dessutom är det kontraindicerat hos rökare eftersom rökning försämrar kroppens läkningsförmåga. För att utföra tekniken bör kvinnan sluta röka minst fyra veckor före operationen.

I många fall utförs denna procedur för att korrigera effekterna av betydande viktminskning. Därför rekommenderas det också att personen har ett stabilt kroppsmasseindex och att det är inom hälsosamma gränser.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 övningar för att minska storleken på bysten

Hur går operationen till?

Mastopexi är en operation som kräver generell anestesi. Men de flesta patienter behöver inte sjukhusvistelse. Men om det finns någon risk eller om det har förekommit komplikationer, kan du bli inlagd på sjukhuset i 24 till 48 timmar.

Som vi noterat i föregående avsnitt finns det olika sätt att utföra en mastopexi. I allmänhet varar operationen mellan två till tre timmar. Det första som specialisten gör, innan patienten får anestesi, är att rita markeringar på bystområdet där snitten ska göras.

Snitten visar var huden kan tas bort, och att bröstvårtan kan placeras om så att bröstet ser ut att vara mer upphöjt. Kirurgen försöker lägga snitten på mindre uppenbara platser, såsom konturen av vårtgården.

Enligt en studie publicerad i Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana, är det i fallet med en mastopexi med implantatplacering, viktigt att placera implantatet först. Därefter görs de nödvändiga justeringarna av huden för att undvika överdriven spänning som resultat.

Du kanske också är intresserad av att läsa detta: Knutor i brösten: egenskaper och orsaker

Preoperativ och postoperativ vård

Innan en mastopexi är det nödvändigt att kontrollera patientens hälsotillstånd. Av denna anledning görs vanligtvis blodprov och en undersökning av narkosläkaren. På så sätt uppskattas riskerna som kan uppstå med anestesi.

Det rekommenderas att gå till operationen på fastande mage (utan att ha ätit minst 8 timmar innan). Dessutom bör patienten också undvika antikoagulerande mediciner. Eftersom detta är en poliklinisk operation är det rekommenderat att patienten bär bekväma och löst sittande, lätta kläder som denna sedan kan lämna sjukhuset i.

Efter operationen är det viktigt att följa alla kirurgens riktlinjer. Analgetisk medicin kommer troligen att ordineras för att lindra eventuell smärta. Också en BH bör rekommenderas av läkaren.

Enligt den spanska föreningen för estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi tar man bort stygnen efter 7 till 14 dagar. Svullnaden avtar vanligtvis inte helt förrän efter 3 till 6 veckor. Förutom att ta hand om ärren och suturerna är det nödvändigt att undvika bröstövningar och andra rörelser som kan skada vävnaden. Det är inte tillrådligt att springa eller cykla.

kirurgiska linjer för en mastopexi
Linjer som markeras på brösten före en mastopexi har till uppgift att vägleda kirurgen.

Fördelarna och riskerna med mastopexi

Fördelarna med mastopexi är estetiska och framför allt på nivån av självkänsla. Många som korrigerat hängande bröst menar att de känner sig säkrare och mer bekväma med sitt utseende.

Detta är dock ett kirurgiskt ingrepp som inte är riskfritt. Som vid alla andra operationer är blödning, infektion, läkningsproblem och blåmärken möjliga. Även bröstets känslighet kan påverkas.

Den vanligaste riskfaktorn är rökning. Rökning är förknippat med sämre läkning. Därför är det kontraindicerat hos personer som ska göra en mastopexi.

En mastopexi är fortfarande en operation

En mastopexi är en operation som kan förbättra utseendet på bröstet om det är indicerat och om det utförs korrekt av en professionell. Det är dock viktigt att omsorgsfullt välja den kirurg som ska utföra ingreppet.

Dessutom måste det vara ett personligt beslut som du inte tar på grund av någon annans åsikt. Det viktigaste när det kommer till alla estetiska ingrepp är att tänka på att du måste acceptera och älska dig själv så mycket som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.