Vad är bakteriell konjunktivit och hur påverkar det ögonen?

Bakteriell konjunktivit innebär inflammation i ögonen som skapar ögonirritation. Vi förklarar varför det uppstår och hur det behandlas.
Vad är bakteriell konjunktivit och hur påverkar det ögonen?
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 29 juni, 2023

Bakteriell konjunktivit är ett tillstånd med inflammation i ögonen som skapar ögonirritation. Det är en godartad inflammatorisk process som påverkar bindhinnan, ett nästan genomskinligt membran som är ögonglobens yttersta yta. Den täcker både sclera (vita delen av ögat) och insidan av ögonlocken.

I de flesta fall är detta tillstånd relaterat till allergiska reaktioner eller ögoninfektioner. Det finns dock även andra möjliga orsaker. Nackdelen är att om det inte behandlas på rätt sätt kan det förvärras och förändra synen eller förmågan att stänga ögat. Hur känner man igen tecknen på det? Hur behandlar man det? Låt oss ta en närmare titt.

Vad är bakteriell konjunktivit i ögonen?

Konjunktivalkemos är inflammation i slemhinnan som täcker ögongloben. Enligt en publikation i Mount Sinai Health System är dess förekomst kopplad till allergier, infektioner, skador eller en komplikation från en ögonkirurgi.

På grund av detta är det inte en sjukdom som sådan, utan snarare ett symptom. Det kan ske ensidigt eller bilateralt. Dessutom är det inte smittsamt och kan förekomma hos människor i alla åldrar och båda könen.

Konjunktiva är membranet som kantar sclera och den inre ytan av ögonlocken. När kemos uppstår, orsakar irritation att den sväller samt ödem. Det gör att ögat får en stor vätskefylld blåsa.

Kemos är vanligtvis begränsad till ögonvrån. Problemet är att den inflammatoriska processen i många fall når hornhinnan. Hornhinnan är en av linserna som gör att ljusstrålar fokuserar ordentligt i ögat.

Vid påverkan är synen nedsatt. Detta kan tillstånd kan dessutom bli återkommande och kroniskt, särskilt när det är kopplat till allergiska processer. Därav vikten av rätt behandling.

Vilka är symtomen på bakteriell konjunktivit i ögonen?

En publikation genom Vision Center förklarar att kemos orsakar ansamling av vätska i ögonlocken och i hinnan som täcker ögonen. Som ett resultat uppstår andra symtom som smärta och klåda, som vanligtvis ökar när man öppnar och stänger ögonen. Andra kliniska manifestationer inkluderar följande:

Om inflammationen blir allvarlig kan det samlas så mycket vätska att ögat får vad som liknar en blåsa. Vissa människor är oförmögna att stänga ögonlocket helt och när det inkluderar även hornhinnan minskar synskärpan.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Sex sätt att ta hand om huden runt ögonen

Orsaker till bakteriell konjunktivit i ögonen

Bakteriell konjunktivit är inte en sjukdom i sig. Det är en inflammatorisk reaktion som kan uppstå av många anledningar. Följande är några av de vanligaste orsakerna:

  • Okulära skador. Dessa orsakas vanligtvis av kontakt med aggressiva ämnen, såsom kemiska produkter och dammpartiklar. Också på grund av aggressiv gnuggning av ögonen.
  • Infektiösa processer. Till exempel finns det konjunktivit som orsakas av virus eller bakterier.
  • Allergiska reaktioner.
  • Angioödem. Detta är svullnad (ödembildning) under huden, slemhinnorna och submukosal vävnad.
  • Graves sjukdom.
  • Sköldkörtelproblem, såsom hypertyreos.

Andra möjliga orsaker

Ibland är bakteriell konjunktivit ett symptom som är förknippat med vätskeretention. När en person lider av allvarliga ödem (huvudorsaken är vissa mediciner), kan symtom sprida sig till ögat.

Även om det är sällsynt, kan en tumör i den periorbitala delen av ögat orsaka konjunktival kemos. Detsamma inträffar om det finns en förändring i flödet av ögonvätskor. Detta tillstånd kan till och med orsakas av att man befinner sig i ett mycket torrt klimat.

Hur diagnostiseras det?

För att diagnostisera konjunktivalkemos är det viktigt att läkaren utför en ordentlig fysisk undersökning. Dessutom behöer hon/han veta när symtomen började, vilka andra symtom som har dykt upp, om det har funnits en utlösande faktor osv.

Helst bör undersökningen utföras av en ögonläkare. Rodnad i sclera eller den inre delen av ögonlocken är synligt med blotta ögat. Dessutom är kliad hud på grund av klåda samt svullnad av konjunktivalsäcken mycket karakteristiska tecken.

Behandlingar vid bakteriell konjunktivit

Behandlingen av bakteriell konjunktivit beror på orsaken. Därför är det viktigt att ställa en korrekt diagnos. Annars kan tillståndet förvärras och påverka synen, eller så kan det återkomma och bli kroniskt.

I de flesta fall räcker det med adekvat medicinsk behandling. När orsaken är en bakteriell infektion ordineras vanligtvis antibiotika ögondroppar. Om det är av viralt ursprung används andra typer av ögondroppar.

I alla fall rekommenderas det att applicera kalla kompresser på ögat. När det beror på en allergisk reaktion är det möjligt att använda läkemedel med antihistamin. Det är läkemedel som i många fall är receptfria och minskar kroppens reaktion på allergenet i fråga.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Minska mörka ringar och påsar under ögonen

Går det att förhindra?

Även om det inte alltid är möjligt, går det att förebygga bakteriell konjunktivit i många fall. Till exempel genom att förhindra att ögonen kommer i kontakt med aggressiva eller smittsamma ämnen.

För att göra detta är det viktigt att använda ögonskydd när du befinner dig i “farliga” miljöer, till exempel på platser där det blåser mycket och partiklar kan komma in i ögat.

För att undvika infektioner är det viktigt att inte röra dina ögon med smutsiga händer. Undvik också att dela kosmetiska produkter eller glömma ta ut dina kontaktlinser.

Allergiker bör försöka hålla sig borta från ämnet som orsakar reaktionen. Går detta inte, är en bra idé att bära med sig antihistaminer för att bromsa reaktionen när den är på gång.

Vad ska man komma ihåg

Bakteriell konjunktivit är ett tillstånd som ofta orsakar smärta, svullnad i ögat, oförmåga att stänga ögat och till och med en påverkan av synen. I de flesta fall är det förknippat med allergiska reaktioner eller infektioner.

Även om tillståndet vanligtvis är godartat är det viktigt att alltid konsultera en specialist när symtom uppstår. Lämplig behandling kan sedan fastställas beroende på orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.