Fördelar och nackdelar med LASIK-kirurgi

LASIK-kirurgi är ett bra alternativ till att vara beroende av glasögon eller kontaktlinser. Men det är inte alla som är bra kandidater för denna operation.
Fördelar och nackdelar med LASIK-kirurgi

Senaste uppdateringen: 05 september, 2022

Dagens artikel handlar om för- och nackdelar med LASIK-kirurgi. Denna procedur kan korrigera visuella förändringar i ögonglobens brytningsmedia. Det innebär att patienten kan sluta använda glasögon eller kontaktlinser.

Ögonets brytningsmedel, som består av bland annat linsen och hornhinnan, kan reflektera ljusstrålar korrekt på näthinnan hos patienter utan synförändringar. Hornhinnan återspeglar dock defekter hos personer med närsynthet, långsynthet och astigmatism.

LASIK står för l aser-assisted in situ keratomileusis och detta är ett kirurgiskt ingrepp med goda resultat för att korrigera brytningsförändringar. Dessutom är det ett utmärkt alternativ till konventionella kontaktlinser och glasögon.

Vem behöver LASIK-kirurgi?

LASIK används för närvarande som en sekundär och långvarig behandling för små brytningsfel på näthinnan. Patienter som behöver denna procedur uppvisar vanligtvis följande synstörningar:

 • Myopi, eller närsynthet
 • Hyperopi, eller översynthet
 • Astigmatism

Detta förfarande utförs vanligtvis av specialistläkare som rekommenderar ingreppet efter utvärdering av ögonglobens tillstånd och egenskaper. LASIK-kirurgi är dock inte lämpligt för alla. Faktum är att man ställer följande krav på en kandidat för denna operation:

 • En patient måste vara 18 år eller äldre (men helst minst 21 år)
 • De har genomgått en undersökning av sin okulära brytning under de senaste 12 månaderna
 • De har en brytningsstörning som LASIK kan korrigera
 • Slutligen är deras hornhinna frisk, tjock och har en korrigerbar synskärpa över 6/18

På samma sätt är det viktigt att patienten inte har okulära och systemiska tillstånd som antingen komplicerar ingreppet eller äventyrar långsiktig hälsagrå starr, keratokonus, keratit eller avancerat glaukom. En studie fastställer också att en historia av strabismus eller amblyopi är en relativ kontraindikation.

person hos ögonläkare
Kriterierna för att genomgå LASIK-kirurgi är specifika, eftersom läkare inte kan utföra denna procedur på vem som helst.

Förberedelser för proceduren

LASIK-kirurgi är ett kirurgiskt ingrepp som man kan göra inom öppenvården och som vanligtvis varar i 15 till 30 minuter. Det är dock fortfarande ett kirurgiskt ingrepp, som man inte ska ta lätt på.

Några rekommendationer att tänka på när du överväger denna procedur är:

 • Utvärdera dina förväntningar genom att diskutera dem med en ögonläkare som kan förklara de mest troliga resultaten. De flesta patienter kommer att behöva fortsätta använda glasögon när de läser eller kör bil på natten även efter operationen.
 • Var beredd på kostnaderna eftersom LASIK-kirurgi är ett valfritt ingrepp som vanligtvis inte täcks av den allmänna sjukförsäkringen. I detta avseende är det avgörande att ta reda på kostnaden och se till att du har råd med den.
 • Ha någon som kan följa med dig och ta dig hem igen, eftersom din syn inte kommer att justeras helt eller återställas direkt efter proceduren.
 • Undvik att använda kosmetika som smink, krämer eller salvor nära ögonen på operationsdagen. Faktum är att ögonläkaren kan föreslå en rengöringsrutin för ögonområdet för dagarna före proceduren.
 • Det är nästan oundvikligt att känna oro och ångest inför ingreppet, men försök att hålla dig lugn genom att mota bort störande tankar från ditt sinne. Fokusera istället på de fördelar som operationen kommer att ge på lång sikt.

Hur går en LASIK-operation till?

Denna typ av ingrepp utförs vanligtvis på en ögonmottagning eller på ett kirurgiskt center. För det första kommer de sannolikt att undersöka ögongloben i detalj för att utvärdera brytningselementen och bestämma hur de ska utföra ingreppet.

På dagen för operationen förklarar specialisten proceduren och tar dig till operationssalen. Personalen kommer att be dig att lägga dig ner i en fåtölj medan du tittar upp. Din läkare kan ge dig smärtstillande eller lugnande medel om du är för nervös.

Till att börja med lägger de bedövande ögondroppar på ögongloben, vilket minskar obehag under proceduren. Sedan kommer specialisten att placera ett spekulum och en liten sug som håller ögat öppet och hindrar dig från att blinka.

Med hjälp av en liten laser, eller mikrokeratom, kommer kirurgen att lägga ett snitt i hornhinnan och göra en öppning. Sedan viker läkaren tillbaka den lilla fliken för att få tillgång till de strukturer som ska repareras.

Specialisten omformar delar av hornhinnan med en programmerad laser. Slutligen lägger hen tillbaka fliken med vävnaden som hen tog bort i början av proceduren. Den kommer att fästa sig på några sekunder och läka utan behov av stygn.

Under proceduren kommer din läkare att be dig att fokusera ögonen på en ljuspunkt för att undvika ögonrörelser i så stor utsträckning som möjligt. Det är möjligt att känna av en svag lukt i början av ingreppet. De flesta patienter tycker att det luktar som bränt hår.

Kirurgen kommer att utföra proceduren ovan två gånger, en gång på varje ögonglob, om båda ögonen behöver korrigeras. Man brukar schemalägga dem för samma dag.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Ögonsjukdomen retinoblastom: symtom, orsaker och behandling

Läkeprocess efter LASIK-kirurgi

Patienter upplever vanligtvis visst obehag, som sveda, torrhet eller klåda i ögongloben direkt efter att LASIK-operationen är klar. För detta kommer specialisten att förskriva ögondroppar för att smörja ögonen och minska obehaget.

Din läkare placerar vanligtvis en skyddande sköld över ditt öga eller rekommenderar att du ska använda den medan du sover för att underlätta läkningsprocessen. Dessutom måste du ta dig tid att vila och ta det lugnt efter proceduren.

Läkningen och stabiliseringen av din syn kommer att ske gradvis, så du kommer att uppleva de verkliga resultaten efter en period av två till tre månader. För detta kommer läkaren förmodligen att lägga in flera uppföljande undersökningar för utvärdera resultaten.

Det är viktigt att inse att det kommer att ta några veckor att komma tillbaka till vanliga dagliga aktiviteter, särskilt om du utövar extrema sporter eller simmar. Hoppa över användningen av ögonsmink under denna period.

Fördelarna med LASIK-kirurgi

Den största fördelen med detta förfarande ligger i förmågan att utföra alla dagliga aktiviteter utan att behöva korrigerande glasögon eller kontaktlinser. Faktum är att 90% av patienterna får 20/20- och 20/40-syn utan glasögon efter operationen.

Det är ett effektivt förfarande med demonstrerad snabb postoperativ stabilisering, som är bättre än andra procedurer av samma typ. Dessutom förekommer det bara ett litet antal komplikationer, som förändringar i hornhinnans opacitet och grå starr.

Framgången med operationen är omvänt relaterad till graden av initial okulär påverkan. Prognosen kommer alltså att vara mer gynnsam om det förekommer en låg nivå av synskada och brytningsfel.

LASIK-kirurgi
Laserproceduren är effektiv och uppskattningar indikerar att upp till 90% av patienterna har en mätbar förbättring.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Allt du behöver veta om synskador och synfel

Möjliga risker och nackdelar med LASIK-kirurgi

Som med alla andra operationer kan LASIK-kirurgi också orsaka biverkningar och komplikationer. De flesta är tillfälliga och försvinner vanligtvis inom några veckor eller månader.

Några av de vanligaste sekundära manifestationerna man kan uppleva i samband med LASIK är:

 • Ögonsmärta
 • Torra ögon
 • Suddig syn
 • En brännande känsla eller klåda i ögon
 • Obehag eller känslighet för direkt ljus
 • Färgade ringar runt lamporna
 • Röda ögon
 • En infektion i ögat

Det bör noteras att operationen har lett till ogynnsamma korrigeringar med sämre synresultat än före ingreppet hos vissa patienter.

Liknande kan proceduren utlösa synförlust och permanenta synförändringar, men detta är sällsynt.

LASIK-kirurgi är ett valfritt ingrepp som inte passar alla

Detta är en procedur med en av de högsta framgångsgraderna när det gäller korrigering av brytningsstörningar. Du måste dock tänka på både fördelar och nackdelar när du överväger denna typ av procedur.

Om du inte tycker att det är jobbigt att ha glasögon är det bättre att inte genomgå ett kirurgiskt ingrepp för att korrigera dina brytningsfel. Det är viktigt att prata med en kunnig ögonläkare som kan svara på alla frågor du har och diskutera de alternativ som bäst passar dina individuella behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Miranda Hernández I, Barroso Lorenzo R, Perea Hevia L, Ramos Perera Y. Selección del paciente para cirugía refractiva: actualización. Rev Cubana Oftalmol. 2015; 28 (3).
 • Moreno R, Srur M, Nieme C. Cirugía refractiva: indicaciones, técnicas y resultados. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010;21(6):901-910.
 • Lawless M, Hodge C. LASIK. Int Ophthalmol Clin. 2013 Winter;53(1):111-28.
 • Wilkinson JM, Cozine EW, Kahn AR. Refractive Eye Surgery: Helping Patients Make Informed Decisions About LASIK. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):637-644.
 • Tse SM, Farley ND, Tomasko KR, Amin SR. Intraoperative LASIK Complications. Int Ophthalmol Clin. 2016 Spring;56(2):47-57.
 • LASIK: What You Should Know. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):Online.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.