Astigmatism hos barn: hur du upptäcker det

Ett barn med astigmatism upplever ofta svårigheter i skolan och lässvårigheter. I den här artikeln lär du dig hur man upptäcker astigmatism hos barn.
Astigmatism hos barn: hur du upptäcker det

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Astigmatism hos barn är ett mycket vanligt synproblem. Faktum är att det drabbar nästan 15% av hela befolkningen. De flesta fall börjar i barndomen eller under tonåren.

Detta kan uppstå eftersom astigmatism har en viss ärftlig komponent. Denna information kan hjälpa till att styra diagnosen, eftersom den också ofta förknippas med andra synstörningar, såsom myopi, som också är ärftlig. Problemet är att om man inte upptäcker astigmatism hos barn tidigt så kan det betydligt påverka barnets prestationer i skolan. Därför ska vi i den här artikeln förklara allt du behöver veta om astigmatism och hur man diagnostiserar det.

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett brytningsfel, precis som närsynthet eller översynthet. Brytningsfel är synförändringar som hindrar ögat från att fokusera ljuset på rätt ställe på näthinnan. Detta resulterar i suddig syn.

I fallet med astigmatism så uppstår svårigheten när personen försöker fokusera på ett objekt, oavsett hur nära eller långt bort det är. Det påverkar alltså både översynthet och närsynthet på liknande sätt. Det skiljer sig från myopi, eller närsynthet, eftersom det senare gör att avlägsna föremål ser suddiga ut. Hyperopi, eller översynthet påverkar hur du ser saker på nära håll. Det är viktigt att veta hur man skiljer mellan dem eftersom var och en behöver olika korrigeringar.

Mor och dotter med glasögon på sig.
Astigmatism har en ärftlig komponent. Således är det vanligt att både föräldrar och barn i samma familj är drabbade av det.

Vad är orsaken till astigmatism hos barn?

Som vi nämnde ovan har astigmatism hos barn vanligtvis en ärftlig komponent. Med andra ord är det mycket vanligare när en eller båda föräldrarna också lider av det. Det finns dock fall då det inte finns någon känd familjehistoria, eftersom det genetiska tillståndet inte är nödvändigt.

Hornhinnorna hos barn med astigmatism är plattare än normalt. Detta främre segment av ögongloben gör att ljusstrålar kan fokusera på näthinnan. Dess normala form är konkav. När hornhinnan istället är plattare så kan inte ljusstrålarna projicera på näthinnan; i istället hamnar de framför eller bakom näthinnan. Utöver en förändring i hornhinnan kan också linsen ändra form hos vissa personer.

Typer av astigmatism

Det finns olika typer av astigmatism hos barn, beroende på om det är associerat med andra brytningsfel eller inte. För att få full förståelse behöver du först veta vad ögonens meridianer är: Om du tittar på ögat framifrån delar den ena meridianen ögongloben mellan den övre och den undre delen. Den andra meridianen gör uppdelningen från vänster till höger.

Man kallar den första typen av astigmatism för myopisk astigmatism. I det här fallet fokuserar en eller båda meridianerna precis som ett öga med närsynthet. Å andra sidan kan astigmatism hos barn också vara hyperopisk. I det här fallet fokuserar ögat dåligt på nära avstånd. Slutligen kan astigmatism vara blandad och kombinera fel från de två nyss nämnda synfelen.

Symtom på astigmatism hos barn

För att upptäcka astigmatism hos barn är det viktigt att vara uppmärksam på symtomen. Det är svårare att upptäcka astigmatism än vad det är att upptäcka närsynthet eller översynthet. Tecknen är inte alls lika uppenbara och symtomen påverkar inte prestationen i skolan omedelbart.

Ett av de vanligaste symptomen är utmaningar med skolmaterial och okända anledningar till att barnet hamnar efter. Barnet kan verka ouppmärksamt eller ofokuserat, kanske till och med hyperaktiv. Denna brist på koncentration härrör dock från oförmågan att fokusera på bokstäverna eller whiteboardtavlan.

Dessa barn lider ofta av huvudvärk och tenderar att kisa för att försöka fokusera på föremål. En annan typisk gest är att de lutar huvudet för att se bättre. Detta gör så att de ofta drabbas av röda ögon eller klåda på grund av överdriven ansträngning. Faktum är att det låga intresset för att läsa härrör från visuella svårigheter. När dessa barn läser högt tenderar vissa att hoppa över hela textrader eller byta ut stavelser.

Pojke med glasögon kisar när han läser.
Läsproblemen som härrör från astigmatism hos barn beror på synproblem, inte en intellektuell störning.

Den här artikeln kan intressera dig: Skelande ögon: symtom och behandlingar

Hur man diagnostiserar astigmatism hos barn

För att diagnostisera astigmatism hos barn måste du, förutom att ta hänsyn till alla symtom, ta ditt barn till en ögonläkare. Ögonläkaren kommer att undersöka synen med en serie kompletterande metoder och tester för att diagnostisera ditt barn. Under en ögonundersökning använder ögonläkare vanligtvis olika linser för att bedöma alla aspekter av synen. När ögonläkaren väl har diagnostiserat astigmatism kommer denna sannolikt att ordinera ett par glasögon eller kontaktlinser för ditt barn. Detta måste dock avgöras från fall till fall.

Vad du behöver komma ihåg är att astigmatism hos barn påverkar deras utbildning. Därför är det viktigt att vara medveten om varnande symtom, till exempel hur ditt barn läser eller om ditt barn lider av huvudvärk. Det är både föräldrars och lärares ansvar att upptäcka tillståndet, eftersom det är de som tillbringar mest tid med barnet.

https://steptohealth.com/how-to-detect-astigmatism-in-children/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Frecuencia de ametropías en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312010000300004
  • Bermúdez, Marta, Yolanda López, and Luisa Fernanda Figueroa. “Astigmatismo en niños.” Ciencia y tecnología para la salud visual y ocular 4.7 (2006): 57-62.
  • Características del astigmatismo en niños. (n.d.). Retrieved June 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762019000200008
  • Lee, Jason, and Daniele P. Saltarelli. “Management of Astigmatism in Children.” Practical Management of Pediatric Ocular Disorders and Strabismus. Springer, New York, NY, 2016. 51-58.
  • Zeng, Wen-hui. “Astigmatism on optical quality in young patients with low to moderate myopia.” International Eye Science 18.12 (2018): 2293-2296.
  • Liu, Yanlin, et al. “Evaluating internal and ocular residual astigmatism in Chinese myopic children.” Japanese journal of ophthalmology 61.6 (2017): 494-504.
  • Shah, Rupal L., et al. “Genome-wide association studies for corneal and refractive astigmatism in UK Biobank demonstrate a shared role for myopia susceptibility loci.” Human genetics 137.11-12 (2018): 881-896.
  • Shao, Xu, et al. “Age-Related changes in corneal astigmatism.” Journal of Refractive Surgery 33.10 (2017): 696-703.
  • Garg, Pragati, and Astha Agrawal. “Prevalence of astigmatism in headache.” Indian Journal of Clinical and Experimental Ophthalmology 4.2 (2018): 268-272.
  • Ijaz, Rida, Hijab Ijaz, and Naeem Rustam. “Prevalence of Astigmatism in School Going Children.” Pakistan Journal of Ophthalmology 33.3 (2017).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.