Har du svullna ögonlock? Orsaker och behandling

Svullna ögonlock är inte alltid bara ett estetiskt problem, en underliggande sjukdom kan också vara en av orsakerna.
Har du svullna ögonlock? Orsaker och behandling

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du svullna ögonlock? Du har säkert någon gång i ditt liv haft detta och undrat vad orsakerna kan ha varit. Det är ganska vanligt, men istället för att vara ett enkelt estetiskt problem kan det vara en följd av flera olika sjukdomar. Vissa av dem kan vara av metaboliskt eller immunrelaterat ursprung.

Ögonlocken är en del av kroppen som består av hud, muskler och slemhinnor som täcker ögonen. Deras huvudsakliga funktion är att skydda ögonen från yttre föremål. De hjälper också till att hålla ögongloben fuktig hela tiden.

Det är sant att ögonlocken tenderar att tappa sin fasthet när vi blir äldre. Det är därför vanligt att äldre personer har svullna ögonlock eller påsar under ögonen. Samma sak händer när du upplever trötthet och stress.

Det finns dock många andra orsaker till svullna ögonlock, och det är viktigt att känna igen dem tidigt. I den här artikeln berättar vi om de främsta orsakerna till detta, såväl som de vanligaste behandlingarna.

Orsaker till att du har svullna ögonlock

Som vi nämnde ovan är det vanligt att ha svullna ögonlock. Det beror främst på att all vävnad försvagas när vi blir äldre, inklusive vävnaden runt ögonen.

En annan vanlig orsak är trötthet och sömnbrist. Dålig vila påverkar hela kroppen, och reflekteras i ansiktet, och speciellt ögonen. Detsamma gäller för vanor som att dricka alkohol eller röka, och kan även synas hos dem som röker marijuana.

Svullna ögonlock kan också vara resultatet av överdriven vätskeretention. Detta kan bero på cirkulationsproblem som högt blodtryck eller högt saltintag.

Detta problem är också typiskt bland personer med allergier och kan uppstå under alla allergiska reaktioner. Det är faktiskt ett symptom på bland annat anafylaktisk chock.

Du bör också komma ihåg att svullna ögonlock kan vara ett symptom på en infektion. Logiskt sett dyker de också upp efter ett slag mot området, antingen vid ett slagsmål eller vid andra trauman.

Slutligen, en vagel på ögat är också en vanlig orsak. Detta är en infektion i de meibomiska körtlarna som finns på kanten av ögonlocket. Denna infektion orsakar vanligtvis också smärta och rodnad i området.

Kvinna som pekar på ögat
Både övre och nedre ögonlocken kan svullna upp.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Sömnlöshet på grund av stress: Vad du kan göra åt det

Behandling när du har svullna ögonlock

Behandlingen beror på den underliggande orsaken. Samtidigt kan vissa allmänna åtgärder kan bidra till att förebygga eller förbättra de flesta fall.

Först och främst är det viktigt att få en god natts sömn. Forskare rekommenderar minst 8 timmar varje natt. Dessutom bör du lära dig hur du hanterar stress och ångest, eftersom dessa två också påverkar sömnkvaliteten.

Tanken här är att upprätthålla en hälsosam livsstil och en välbalanserad kosthållning. Att kontrollera saltintaget hjälper till att lindra vätskeretention och förbättrar cirkulationen. Det är också effektivt att minimera intaget av alkohol och läkemedel.

Tala med din läkare om dina ögonlock fortfarande är svullna efter att du åtgärdat dessa problem. Om orsaken är allergiska symptom kommer svullnaden med största sannolikhet att försvinna efter att du har tagit din allergimedicin eller när du har avlägsnat dig från allergenet.

För att behandla eventuella infektioner kan en läkare ordinera antibiotika. Det finns många varianter som man kan ta oralt, men de vanligaste formerna för detta ändamål är antingen krämer eller ögondroppar.

Har du svullna ögonlock?
Din läkare kan avgöra om de svullna ögonlocken beror på till exempel en allergi eller en infektion och kommer att ordinera behandling.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Tillståndet kataplexi: Egenskaper och hur man kan hantera det

Slutsats

Orsakerna till svullna ögonlock är många och det är ett mycket vanligt problem. Det är inte bara en naturlig estetisk förändring på grund av åldrande, det kan också vara ett tecken på trötthet och stress.

Det är bäst att prata med din läkare om problemet blir kroniskt eftersom det kan vara ett symptom på en infektion eller en odiagnostiserad allergi. Din läkare bör kunna ordinera den mest lämpliga behandlingen för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.