Sex sätt att ta hand om huden runt ögonen

oktober 20, 2019
Huden runt ögonen är tunnare och saknar talgkörtlar. Därför är det viktigt att skydda den mot bl.a. solens strålar, gifter och andra faktorer som snabbar på ålderstecken.

Du behöver inte köpa dyra ålderskrämer för att ta hand om huden runt ögonen. Man kan inte förneka att vissa produkter är effektiva, men de är inte det enda sättet att skydda detta känsliga område.

Dessvärre kan huden runt ögonen ofta visa upp tidiga ålderstecken. Eftersom den är tunnare och känsligare krävs det speciella åtgärder om man vill hålla den fast och ungdomlig.

Problemet är att de flesta inte skyddar den mot skadorna från UV-strålning, föroreningar och andra externa faktorer. På grund av detta visar den ofta fina rynkor, hängighet och andra estetiska problem.

I denna artikel ska vi visa dig några sätt att skydda denna ömtåliga hud.

Sätt att ta hand om huden runt ögonen

Det är vanligt att se imperfektioner i ögonområdet, som mörka ringar, fina linjer och svullnad (påsar under ögonen). Som tur är finns det många billiga och enkla sätt att ta hand om detta område.

1. Försäkra att huden är återfuktad

Att återfukta huden hjälper den att bibehålla sin elasticitet, vilket minskar risken för rynkor och påsar under ögonen.

Att försäkra korrekt återfuktning är ett av de bästa sätten att ta hand om huden runt ögonen. När detta område blir torrt börjar det förlora sin elasticitet, varpå rynkor dyker upp.

Detta på grund av det faktum att huden saknar talgkörtlar här, som hjälper huden att förbli återfuktad.

Därför är det viktigt att välja en bra återfuktande kräm eller olja, helst en med beståndsdelar som inte irriterar. Det är även en god idé att välja produkter som är speciellt framtagna för ögonen.

Här kommer några naturliga alternativ:

 • Färsk gurka
 • Eterisk rosenolja kombinerad med kokosolja
 • Sheasmör
 • Aloe vera-gel

Missa inte: Upptäck 5 bra användningsområden för kokosolja

2. Massera området

Att massera området runt ögonen kan hjälpa till att motverka många problem. Detta eftersom massagen stimulerar cirkulationen och hjälper till att minska imperfektioner som påsar, ringar och fina linjer.

Att massera området är även ett bra sätt att dränera överflödiga vätskor och minska svullnad.

Hur man gör

 • Fukta fingrarna med en fuktkräm eller olja.
 • Massera varsamt huden runt ögonen med fingertopparna, men var försiktig så att du inte får något i ögat.
 • Applicera lätt tryck i 2-3 minuter.
 • Upprepa varje kväll innan läggdags.

OBS: massagen kommer vara mer effektiv om du gör den utifrån och in mot tårkanalerna, eftersom det är där noderna som dränerar ögat sitter.

3. Ta hand om huden runt ögonen genom att sova bra

Sömn är viktigt för hudhälsan

Brist på vila visar sig tydligt runt ögonen. När du inte sover väl kan mörka ringar och påsar dyka upp nästan direkt.

För att ta hand om huden runt ögonen är det därför väldigt viktigt att sova väl och få minst åtta timmars ostörd sömn varje natt.

4. Ät en nyttig kost

Näring spelar en viktig roll för hudhälsan. Externa produkter kan hjälpa till att hålla huden frisk, men du måste även hålla koll på vad du äter för att undvika fina linjer, mörka ringar, påsar och andra ändringar.

Näringsämnen som vitamin A, C och E såväl som mineraler, omega-3-fettsyror och aminosyror främjar cellregeneration och hjälper huden att förbli fast och återfuktad. Du kan få dem från livsmedel som:

Upptäck: 5 naturliga sminkborttagare och ansiktsmasker i ett

5. Använd solskyddskräm varje dag för att ta hand om huden runt ögonen

Använd solskyddskräm varje dag

Strålning från solen gör huden tunnare, vilket leder till uppkomsten av fläckar och tidiga rynkor.

En faktor som påverkar hudhälsan är solljus, och det kan leda till svaghet, hängighet och rynkor i takt med att tiden går. Strålningen kan till och med leda till hudcancer.

På grund av detta är det väldigt viktigt att applicera solkräm även runt ögonen varje dag. Dess beståndsdelar minimerar påverkan som solen har på området, och motverkar bland annat torrhet.

6. Ta bort ditt smink varje dag

Att sova med smink kan orsaka problem runt ögonen. Först och främst kan rester från mascara få området att se mörkare ut och leda till irriterande ringar.

Kosmetiska partiklar tillåter heller inte huden att andas, vilket förvärrar uppkomsten av rynkor.

För att ta hand om huden runt ögonen är det därför viktigt att använda sminkborttagare varje dag för att hålla området friskt –  utan undantag. Man kan t.ex. använda mandelolja, kokosolja och olivolja.

Har du märkt av fina linjer runt ögonen? Inget fel med det, alla blir vi äldre, men om du vill undvika dem samt mörka ringar kan du använda tipsen vi nämner ovan.

Som du kan se är det relativt enkelt att inkludera dessa metoder i ens regelbundna skönhetsrutin.

 • Verdier-S??vrain, S., & Bont??, F. (2007). Skin hydration: A review on its molecular mechanisms. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00300.x
 • Oyetakin-White, P., Suggs, A., Koo, B., Matsui, M. S., Yarosh, D., Cooper, K. D., & Baron, E. D. (2015). Does poor sleep quality affect skin ageing? Clinical and Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/ced.12455
 • Bott, R. (2014). Nutrition for Healthy Skin. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
 • Grether-Beck, S., Marini, A., Jaenicke, T., & Krutmann, J. (2014). Photoprotection of human skin beyond ultraviolet radiation. Photodermatology Photoimmunology and Photomedicine. https://doi.org/10.1111/phpp.12111
 • Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x