6 frukter för att minska celluliter: ät och njut

Tack vare innehållet av kalium kan bananer hjälpa till att förebygga ansamling av vätska och minska inflammation. Bananer bidrar också till att nya celluliter inte bildas.
6 frukter för att minska celluliter: ät och njut

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ansamlingar av fett under huden producerar celluliter. I grunden är det ett nätverk av små noduli som bildar gropar. Som tur är kan du äta frukter för att minska celluliter.

Hur kan du minska celluliter?

Celluliter brukar bildas främst på rumpa och ben, även om man kan få det på magen och överkroppen också. Kvinnor drabbas oftare än män och hela 90 % av kvinnor har det i viss utsträckning. Huvudorsaken är övervikt, men det kan hända vem som helst eftersom inflammation och hormonella obalanser också spelar en roll.

Vid sidan av andra behandlingar finns det några enkla matvanor du kan ta till – som att äta vissa frukter. Vill du veta vilka frukter som kan minska celluliter?

1. Melon 

melon i bitar på fat
Melon består till 90 % av vatten och har en vätskedrivande effekt. Det hjälper, tillsammans med intaget av vitaminer och mineraler, för att få ett friskt lymfsystem som tar bort gifter och optimerar blodcirkulationen. När du äter melon minskas absorptionen av fett i tarmen så att kroppen bättre kan omvandla det till energi.
 • Ät frukten som den är 2 eller 3 gånger per dag.
 • Tillsätt melon i dina smoothies och sallader.

2. Jordgubbar

Jordgubbar är späckade av antioxidanter och essentiella mineraler som hjälper till att avgifta din kropp. Om du äter dem regelbundet för du bort gifter från blodet samtidigt som du minskar inflammation. Det innebär att du kan minska celluliterna eftersom antioxidanter hjälper till att hindra fettdepåer från att bildas.

 • Ät en näve färska jordgubbar 2 eller 3 gånger per dag.
 • Du kan även pressa färsk jordgubbssaft som du dricker varje dag.
 • Tillsätt också jordgubbar i dina sallader och desserter.

3. Päron

päron på bord

Att äta päron som en del av en hälsosam kost är ett bra sätt att minimera celluliter. Denna söta frukt innehåller jod, ett näringsämne som hjälper sköldkörteln att arbeta bättre och förebygga metaboliska problem. Det innebär att det blir lättare att hålla en hälsosam vikt och förebygga inflammationer. Vi vill också nämna att päron innehåller fiber och antioxidanter, vilka bidrar till att föra bort gifter.

 • Ät upp till 3 råa päron per dag.
 • Ta ett glas päronjuice direkt på morgonen i minst 2 veckor.

4. Bananer

Bananer är en god källa till kalium, en essentiell mineral som minskar ansamlingen av vätska. Näringsämnet reglerar nivåerna av natrium och eftersom det minimerar inflammationer försvårar det bildningen av nya celluliter. Dessutom hjälper vitaminerna i bananer till att förbättra blodflödet i blodkärlen. Det resulterar i bättre syresättning och kan till och med hjälpa dig att minska mängden celluliter.

 • Ät en banan om dagen.
 • Tillsätt banan i dina smoothies, sallader och desserter.

5. Ananas

ananas i bitar på fat

Det är inget sammanträffande att ananas är en av de bästa frukterna för att minska celluliter. De innehåller ett enzym som kallas bromelain, som har antiinflammatoriska och vätskedrivande egenskaper och innehåller dessutom antioxidanter. Alla dessa hjälper tillsammans med C-vitamin till att minska fettdepåerna under huden, och minskar påtagligt mängden celluliter. Både frukten och juicen stimulerar bortforslingen av ansamlad vätska och är bra för blodcirkulationen.

 • Ät en liten skål med ananas varje dag.
 • Drick ett glas apelsinjuice på förmiddagen varje dag.
 • Tillsätt ananas i dina smoothies och sallader.

6. Grapefrukt

Grapefrukt har anmärkningsvärda fördelar för din metabolism och matsmältning, men innehåller få kalorier. Den har dessutom mycket C-vitamin och mineraler, och minskar bildandet av fettdepåer i underhudsvävnaden. Färsk grapefruktjuice hjälper till att reglera blodets pH-värde och förbättrar syresättningen i huden samt blodcirkulationen. Vi rekommenderar frukten eftersom att den också sänker ditt kolesterol och förebygger diabetes.

 • Ät 2 till 3 grapefrukter per dag.
 • Drick ett glas grapefruktjuice innan varje måltid.

Försöker du bli av med celluliter? Då ska du, förutom att äta de frukter som nämns ovan,  tänka på att äta en kost med måttliga mängder fett och kalorier. Om du äter frukter för att minska celluliter och kombinerar det med träning kommer du se en märkbar förbättring på kort tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ioannou, I., & Ghoul, M. (2013). Prevention of enzymatic browning in fruits and vegetables. European Scientific Journal. https://doi.org/doi:10.1021/bk-1989-0405.ch003r10.1021/bk-1989-0405.ch003
 • Barkai-Golan, R. (2001). Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables. Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables. https://doi.org/10.1016/B978-044450584-2/50009-5
 • Akter, M. S., Oh, S., Eun, J. B., & Ahmed, M. (2011). Nutritional compositions and health promoting phytochemicals of camu-camu (myrciaria dubia) fruit: A review. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.045
 • Devalaraja, S., Jain, S., & Yadav, H. (2011). Exotic fruits as therapeutic complements for diabetes, obesity and metabolic syndrome. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.04.008

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.