23 typer och former av slidan och vulvan: Alla är normala!

Som med så många andra delar av vår anatomi, finns det stor mångfald i typer och former av slidan eller vulvan.
23 typer och former av slidan och vulvan: Alla är normala!
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2022

Det finns olika typer och former av slidan och vulvan, beroende på blygdläpparnas längd, slidans djup, förekomsten av hår och många andra faktorer. Men de har alla en sak gemensamt: de är alla helt normala!

Som med så många andra delar av vår anatomi, finns det stor mångfald i typer av slidan eller vulvan. Detta kan inkludera formen, storleken och till och med färgen.

Först och främst är det en bra idé att förtydliga att termerna slida och vulva ofta används synonymt. De hänvisar dock inte till samma kroppsdel.

“Slidan” syftar på kanalen som är ingången till livmodern, medan vulvan är den yttre delen av könsorganen, där vi även hittar klitoris, urinröret och de inre och yttre blygdläpparna.

Nu kanske en del av oss någon gång har undrat om våra könsorgan är normala. Men svaret är, som vi redan har påpekat, att det finns en så otroligt stor mångfald!

Dessa 23 typer och former av slidan och vulvan som vi ska prata om i den här artikeln är alla normala. Det enda onormala är om det förekommer smärta, eventuella flytningar av avvikande färg eller utseende, eller en annorlunda lukt som inte är behaglig. Så låt oss ta en närmare titt!

1. Typer och former av slidan och vulvan: Ett utbuktande venusberg

När kvinnan är naken men håller benen stängda, stående eller liggande, kan man inte se mycket av blygdläpparna eller andra detaljer av slidan. Som mest kan man bara se hårstrån, om kvinnan har könshår, och en rundad kulle ovanför blygdbenet.

Detta kallar man venusberget, eller mons pubis. Det är fettvävnad, och på vissa kvinnor är det mer utskjutande eller utbuktande, vilket indikerar lipidackumulering. Det har dock inget med övervikt att göra.

2. En hjärtformad slida

Hos kvinnor som har en lite större benvolym, samt ett utbuktande venusberg, är slidans form som ett hjärta, med spetsen mot låren. Ett exempel på detta kan ses i Goyas berömda målning Maja desnuda.

3. Typer och former av slidan och vulvan: En V-formad slida

Hos smalare, långbenta kvinnor är intrycket att slidans yttre form liknar formen på bokstaven V och den är inte sällan något långsträckt.

4. Ett V med ett litet hålrum

Hos kvinnor som är ännu smalare, när de står upprätt och utan kläder, kan en liten triangel eller ett tomrum ses genom vilken du kan se vad som finns bakom henne.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: 3 vitlöksbaserade behandlingar för vaginala jästinfektioner

5. Med tjocka blygdläppar

När du öppnar dina ben kan du känna de köttiga flikarna som täcker vulvan. Dessa är de yttre blygdläpparna, Labia majora. Inuti finns deras inre motsvarigheter, Labia minora, som leder till slidöppningen.

Precis som det finns olika typer och former av slidan och vulvan, finns det också olika typer av blygdläppar. De yttre blygdläpparna är vanligtvis ganska tunna och lite skrynkliga. Men hos vissa kvinnor är de något tjocka eller svullna, med mer vävnad.

6. Typer och former av slidan och vulvan: Slutna blygdläppar

I allmänhet är de yttre blygdläpparna inte helt invikta och slutna. Det finns dock fall där de yttre blygdläpparna är så slutna att de inre blygdläpparna endast syns när du drar upp din hud från blygdläpparna, så att även klitoris syns.

7. Böjda yttre blygdläppar

Hos andra kvinnor kan blygdläpparna vara böjda utåt och håller ihop endast i ändarna. De kan ha en form som en hästsko eller ett öga, vilket gör att de inre blygdläpparna är något exponerade.

Olika kvinnor har olika former

8. Synliga inre blygdläppar

Ibland, även om de yttre blygdläpparna inte är krökta eller öppna, kan det också hända att de inre blygdläpparna är framträdande och synliga.

9. Typer och former av slidan och vulvan: Asymmetriska inre blygdläppar

Detta hänvisar till det faktum att en av de inre blygdläpparna är längre än den andra. Liksom i de andra fallen vi har beskrivit är denna asymmetri inte någon anledning till oro.

10. Långa eller utstående yttre blygdläppar

Även om det inte finns mycket data om detta, är det värt att notera att studier har gjorts på blygdläppar. De genomsnittliga yttre blygdläpparna beräknas vara cirka 8 centimeter i omkrets.

Hos vissa kvinnor kan dessa yttre läppar vara ännu mer framträdande och detta kan ge huden ett löst utseende. Vecken kan till och med vara så exponerade att de syns igenom kvinnans underkläder.

11. Små blygdläppar

I motsats till exemplet ovan finns det också yttre blygdläppar som är mindre än genomsnittet. Av denna anledning kanske de inte döljer de inre blygdläpparna helt.

12. Typer och former av slidan och vulvan: Öppna yttre blygdläppar

Det kan också vara så att de yttre blygdläpparna är något öppna eller inte helt sluter slidan.

13. Utskjutande inre blygdläppar

Om det latinska namnet Labia majora är något att gå efter, ska de yttre blygdläpparna vara större än de inre blygdläpparna, Labia minora. Detta är dock inte sant hos alla kvinnor.

Dessutom, hur konstigt det än kan tyckas, sticker ofta de inre blygdläpparna ut något. Vissa kvinnor tycker inte att detta är särskilt tilltalande, så vissa kvinnor väljer att genomgå kosmetisk kirurgi för att korrigera detta.

14. De inre och de yttre blygdläpparna är lika stora

De inre och yttre blygdläpparna kan vara lika stora. Eller även lika små.

När detta inträffar kan du se att din klitorisförhud eller själva klitoris är lätt synlig, utan att du behöver använda fingrar för att dra isär huden. Detta gör samtidigt stimulering lättare.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Medfött adrenogenitalt syndrom: Symptom, orsaker och behandlingar

15. Typer och former av slidan och vulvan: En medelstor slida

Precis som med det manliga organet finns det en stor variation när det gäller storleken på slidan. Medellängden har uppskattats till cirka 10 centimeter. Detta mått blir dock större när kvinnan är upphetsad.

Det är också intressant att notera att skillnader i längd kan vara förenliga med en kvinnas längd, men inte nödvändigtvis med hennes vikt.

16. En utspänd slida

Ibland kan kanalen vara bredare eller så kan muskulaturen vara mer uttänjd. Detta är känt som vaginal slapphet. Det kan uppstå efter förlossning, även om detta inte är den enda orsaken.

17. Den kan luta åt sidan

Slidans lutning kan också variera något från kvinna till kvinna. Vissa är något mer lateraliserade än andra och lutar åt den ena eller andra sidan. Detta gäller också med penisar hos vissa män.

18. Typer och former av slidan och vulvan: En synlig klitoris

Hos vissa kvinnor är klitoris mer synlig, antingen på grund av storleken eller på grund av att den är mindre täckt av en huva (förhuden), eller sin placering på toppen av vulvan, där blygdläpparna möts.

19. En renrakad vulva

När man talar om slidans och vulvans typer och former, avgör frånvaron eller mängden av könshår, liksom hur detta hår trimmas, till stor del dess utseende.

Vissa kvinnor föredrar att vaxa eller renraka hela området. Men forskning visar att detta inte är en särskilt hälsosam sak att göra. Förutom det faktum att könshår hjälper till att hålla temperaturen rätt anpassad till slidan finns det, när håret är helt borttaget, en större benägenhet att dra på sig infektioner i området.

Hår håller temperaturen

20. Lite könshår

Andra kvinnor föredrar att inte trimma håret helt, utan lämna lite kvar. Mängden beror på personlig smak. I detta avseende finns det flera stilar:

 • Trimma längden på hårstråna men lämna den naturliga formen
 • Lämna en enda tunn linje i mitten
 • En rundad fläck på venusberget

21. Typer och former av slidan och vulvan: Naturligt könshår

Det finns också de som föredrar att låta det vara naturligt, utan trimning. Naturligtvis är mängden av hår inte detsamma för alla, inte heller färgen eller strukturen.

22. En mängd olika färger

Färgen på vulvan och slidan varierar också från en kvinna till en annan, även om det är vanligt att de inre blygdläpparna är mörkare än resten av huden. Detta beror på att det finns ett större överflöd av melanocyter i underlivet.

Och även om denna färg är relaterad till hudton i allmänhet, finns det också andra faktorer som kan spela en roll, till exempel följande:

 • Under upphetsning ökar blodflödet
 • Hormonella obalanser och friktion gör att hudens färg mörknar
 • En vaginal infektion kan göra att vulvan får en lila nyans

23. Lite flytningar från slidan

Vaginalt sekret och flytningar har funktionen att upprätthålla balansen av fukt, vilket påverkar vävnadernas hälsa. När det finns för lite flytningar uppstår torrhet, vilket påverkar den sexuella funktionen.

När ska man uppsöka en läkare

Typerna eller formerna på slidan, liksom storleken på blygdläpparna eller venusberget, bör inte vara en anledning till oro. En gynekolog bör dock konsulteras när det finns en förändring av färg eller lukt i vävnaderna, åtföljd av andra symptom som:

 • Knölar och knutor
 • Ovanligt rikliga eller skummande flytningar
 • Kraftiga blödningar
 • Smärta vid samlag
 • Klåda eller sveda i vulvan

Forskning från 2020 visar att blygdläpparnas storlek inte påverkar sexuell funktion eller förmågan att nå orgasm. Det är dock möjligt att vissa kvinnor med labial hypertrofi kan vara känsliga och uppleva obehag vid samlag.

Det kan också vara så att en kvinna kan känna sig generad eller obekväm med hur hennes underliv ser ut.

Å andra sidan, när slidan eller vulvan är liten och partnerns penis är stor, kan det uppstå sveda, smärta och irritation. Det betyder förstås inte att de ska avsluta relationen. Genom att gå försiktigt fram, hitta den bästa positionen och stimulera för att få kvinnan tillräckligt upphetsad och våt kan partnerna minimera obehaget.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.