Träning för personer med psoriasisartrit: Några enkla övningar

Träning för personer med psoriasisartrit: Några enkla övningar
Eva María Rodríguez

Skriven och verifierad av fitness- och yogainstruktör Eva María Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Psoriasisartrit är en sjukdom som kräver diagnos och specifik medicinsk uppföljning. Din läkare är också den bästa att rekommendera vilken träning som är den bästa för dig som har psoriasisartrit.

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att personer med psoriasisartrit måste hantera en autoimmun sjukdom som vanligtvis är bilateral. Det vill säga att det påverkar både vänster och höger sida av kroppen.

Den skapar vanligtvis smärta, stelhet och svullnad i lederna. Och även om det inte finns något botemedel, är det möjligt att kontrollera dessa symtom med vissa behandlingar. Bland dessa anses träning vara en av de mest fördelaktiga. Låt oss ta en titt på varför.

Fördelarna med träning för patienter med psoriasisartrit

Att träna regelbundet hjälper patienter med psoriasisartrit att upprätthålla ledflexibilitet och rörelseomfång. Tänk på att psoriasisartrit i sig orsakar inflammation, vilket leder till smärta och stelhet.

På grund av detta upplever personer med psoriasisartrit ofta begränsningar i rörelserna. Men fysisk träning hjälper till att motverka detta.

Genom stretching och lågpåverkande aktiviteter är det möjligt att förbättra den fysiska konditionen, reglera kroppsvikten, öka ledflexibiliteten och förhindra kardiovaskulära komplikationer.

Att simma och att trampa på en motionscykel är alternativ som kan hjälpa till att kontrollera symptomen på denna autoimmuna sjukdom.

De allmänna tipsen för träning för patienter med psoriasisartrit

Patienter med psoriasisartrit kan förhindra komplikationer av sjukdomen genom regelbunden träning. Men det finns vissa tips att tänka på för att anpassa träningen efter din individuella kondition.

Övningar med låg effekt

Lågeffektövningar är de mest rekommenderade för patienter med psoriasisartrit. De inkluderar aktiviteter som inte belastar lederna överdrivet och medför mindre risk för skador. Promenader, cykling, simning och yoga är några bra exempel.

Enligt Mayo Clinic kan denna träningsform stärka musklerna och vävnaden som omger lederna. På så sätt hjälper det till att förhindra att de blir stelare. Det bidrar också till att förebygga och behandla övervikt, en faktor som är kopplad till förvärringen av symtomen på denna sjukdom.

Gör en uppvärmningsövning

I allmänhet är det tillrådligt att göra uppvärmningsövningar innan du börjar träna. Att röra på anklar, knän, höfter, handleder, axlar och nacke förbereder kroppen för aktivitet.

Som en recension som delas i Sports Medicine säger, är uppvärmning nyckeln för att uppnå optimal prestation under rutinen. I sig har det effekter på temperatur, ämnesomsättning, nerver och även på psykologisk nivå.

Använd stöd

Vid behov kan du använda gångstavar. Detta möjliggör större stabilitet och minskar trycket på lederna. Det finns många typer av stavar. Det är viktigt att välja sådana som bäst passar dina behov.

Sök professionell rådgivning

Ett samtal med din sjukgymnast och läkare är nyckeln till att välja de aktiviteter som bäst passar ditt tillstånd. Kom ihåg att träning under en uppblossande inflammation inte är detsamma som träning när du inte upplever ett uppblossande.

Se till att dricka vatten

Att dricka tillräckligt med vätska är avgörande för patienter med psoriasisartrit under alla omständigheter, och ännu mer under fysisk aktivitet. Detta är är nyckeln till att reglera inflammatoriska processer och hålla lederna smorda. Den bästa drycken är alltid vatten.

Hand- och handledsövningar

Hay ejercicios de manos para la artritis psoriásica
Handövningar kan vara smärtsamma i början, men det är viktigt att få igång rörelserna.

Specifika hand-, finger- och handledsövningar för personer med psoriasisartrit inkluderar följande:

 • Öppna och stänga handen. Motstånd kan tillföras genom att stänga handen över en liten, mjuk boll eller en upprullad strumpa för att ytterligare stärka musklerna.
 • För tummen till var och en av fingrarna oberoende tills de rör vid varandra.
 • Prova att “gå med fingrarna på en slät yta. Du kan kombinera intilliggande fingrar i par eller gå med dem alla, om du har tillräckligt med kontroll och koordination. Du kan göra detta framåt och bakåt, och även från sida till sida.
 • Placera din underarm på bordet och låt handleden hänga, böj den sedan upp och ner (i en kontrollerad rörelse) och rör dig från sida till sida i olika vinklar i förhållande till armen. Du kan också utföra övningen med lite vikt (med en lätt hantel eller en liten flaska vatten).
 • Placera underarmen och handen på ett bord och dra försiktigt fingrarna bakåt med motsatt hand, så att de pekar uppåt, håll positionen i 30 sekunder.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Hälsofördelarna med att bada bastu

Fot- och benövningar för patienter med psoriasisartrit

Några specifika fot- och benövningar för personer med psoriasisartrit är följande:

 • Sitt på golvet på en handduk eller matta och kläm fast den bortre kanten med tårna i två till tre minuter.
 • Lägg kulor eller liknande på golvet och plocka upp dem med tårna.
 • Sitt eller lägg dig ner och rita bokstäver eller siffror i luften med varje fot.
 • Stå upp och håll i dig i något och höj hälarna och sedan tårna några gånger, flytta din vikt fram och tillbaka.
 • Utför dagliga vadsträckningar genom att föra ett böjt ben framåt och lämna det bakre benet rakt, samtidigt som du trycker mot en vägg för att intensifiera bensträckningen. Hållningen ska bibehållas i minst 30 sekunder med varje ben.

Rekommenderade fysiska aktiviteter för patienter med psoriasisartrit

Vissa fysiska aktiviteter rekommenderas särskilt för personer med psoriasisartrit. Följande är de viktigaste.

Gående

Caminar para la artritis psoriásica
Promenader är en fysisk aktivitet med låg effekt som är mycket lämplig för personer med psoriasisartrit.

En recension rapporterad i Rheumatology and Therapy visar att träningspromenader, i kombination med pågående hälsoutbildning, minskar sannolikheten för uppblossande inflammation hos patienter med psoriasisartrit.

Du kan göra den här aktiviteten i små pass på bara 10 minuter, flera gånger om dagen, om du inte kan gå under längre perioder. För att minska belastningen på lederna rekommenderar läkare promenader på plana ytor.

Det är också viktigt att vara noga med dina skor, eftersom de kan ha en positiv eller negativ inverkan beroende på utformning. Välj passande skor för denna aktivitet.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Så förebygger du artros i händerna: 5 tips

Simning

Simning är en idealisk träningsform för patienter med psoriasisartrit, eftersom det stärker musklerna och ökar flexibiliteten utan att sätta press på lederna. Arthritis Australias (PsA) stödprogram för psoriasisartrit belyser följande effekter:

 • Ökad komfort och rörelsefrihet i fötter, knän, rygg och höfter.
 • Minskad ledvärk.
 • Uppvärmning av muskler och leder.
 • Ökad uthållighet och kondition.

Det rekommenderas att du utför kontrollerade övningar och, om möjligt, deltar i en träningsgrupp eller söker professionell hjälp för personliga träningsinstruktioner.

Styrketräning kan hjälpa patienter med psoriasisartrit

En studie som delas via Clinical Rheumatology visar att styrketräning hjälper till att förbättra funktionell kapacitet, sjukdomsaktivitet och livskvalitet hos patienter med psoriasisartrit.

Därför är styrketräningsprogram ett bra alternativ för personer med sjukdomen. De flesta är säkra, dock är det viktigt med professionell rådgivning och att arbeta gradvis, och att inkludera vilodagar mellan sessionerna för återhämtning.

Några fördelar med denna aktivitet är följande:

 • Mjukare leder.
 • En korrigering av kroppshållningen.
 • Ökad rörlighet och balans.
 • Ökad bentäthet.
 • En ökad fysisk uthållighet.
 • Slutligen viktminskning.

Yoga är en bra form av träning vid psoriasisartrit

Yoga hjälper till att förbättra styrka och flexibilitet och är en mycket användbar metod  för att minska ledvärk. Detta är en träningsform som kan hjälpa personer med psoriasisartrit att hantera symtom.

En fördel är att du kan anpassa de flesta ställningar enligt dina individuella behov. Du kan också använda rekvisita, såsom block och remmar, som hjälp under träningen. En person med psoriasisartrit som upplever större rörlighetsproblem kan även använda en stol som hjälp för att träna.

Det är viktigt att få professionell rådgivning om träning vid psoriasisartrit

Tillstånd som psoriasisartrit kräver diagnos och specifik medicinsk uppföljning. Det är viktigt att informera din läkare om varje förändring i din rutin som involverar inkorporering av fysiska aktiviteter, samt att fråga om råd när du ska börja göra nya övningar, hur enkla de än kan verka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kessler J, Chouk M, Ruban T, Prati C, Wendling D, Verhoeven F. Psoriatic arthritis and physical activity: a systematic review. Clin Rheumatol. 2021 Nov;40(11):4379-4389. doi: 10.1007/s10067-021-05739-y. Epub 2021 Apr 29. PMID: 33913069.
 • Psoriatic arthritis – Symptoms and causes [Internet]. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076.
 • McGowan CJ, Pyne DB, Thompson KG, Rattray B. Warm-Up Strategies for Sport and Exercise: Mechanisms and Applications. Sports Med. 2015 Nov;45(11):1523-46. doi: 10.1007/s40279-015-0376-x. PMID: 26400696.
 • Psoriatic arthritis [Internet]. nhs.uk. www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/.
 • Perrotta FM, Scriffignano S, Benfaremo D, Ronga M, Luchetti MM, Lubrano E. New Insights in Physical Therapy and Rehabilitation in Psoriatic Arthritis: A Review. Rheumatol Ther. 2021 Jun;8(2):639-649. doi: 10.1007/s40744-021-00298-9. Epub 2021 Mar 12. PMID: 33710586; PMCID: PMC8217348.
 • Water exercise. (n.d.). Arthritis Australia: Psoriatic Arthritis (PsA) support program. Available in https://www.mypsoriaticarthritis.org.au/article/things-you-can-do-exercise/water-exercise
 • Roger-Silva D, Natour J, Moreira E, Jennings F. A resistance exercise program improves functional capacity of patients with psoriatic arthritis: a randomized controlled trial. Clin Rheumatol. 2018 Feb;37(2):389-395. doi: 10.1007/s10067-017-3917-x. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29185133.
 • Nguyen TT, Jensen CG, Khoury L, Deleuran B, Blom ES, Breinholt T, Christensen R, Skov L. Effectiveness of Mind-Body Intervention for Inflammatory Conditions: Results from a 26-Week Randomized, Non-Blinded, Parallel-Group Trial. J Clin Med. 2021 Jul 14;10(14):3107. doi: 10.3390/jcm10143107. PMID: 34300273; PMCID: PMC8305779.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.