Så förebygger du artros i händerna: 5 tips

Artros är en sjukdom som orsakar smärta och obehag i lederna. För att förebygga artros i händerna kan du testa följande tips.
Så förebygger du artros i händerna: 5 tips

Senaste uppdateringen: 02 juni, 2021

Att förebygga artros i händerna är inte någon omöjlig uppgift. Tidiga diagnostiska undersökningar kan ge en tidig varning åt den som är i riskzonen. När diagnosen väl är ställd, bör man därtill också inleda medicinsk behandling så fort som möjligt.

Den tidiga diagnosen ger oss också möjligheten att använda oss av en del råd som är både praktiska och effektiva. I den här artikeln ska vi gå igenom de riktlinjer du bör följa för att om möjligt förebygga artros i händerna.

Artros

Artros är en sjukdom som karaktäriseras av akut eller kronisk inflammation av lederna. Symptomen inkluderar ofta smärta i lederna, stelhet och deformering. Därför omfattar de ett stort antal sjukdomar och reumatiska tillstånd. De vanligaste av dem är:

 • Osteoartros: Det innefattar nedbrytning av ledbrosket och överväxt av benet.
 • Artros: En degenerativ sjukdom.
 • Ledgångsreumatism eller ankylonserande spondylit: En autoimmun sjukdom.
 • Gikt: Resultatet av ansamlingar av urinsyra.
 • Septisk artrit: Resultatet av en infektion.
 • Juvenil artrit, ledinflammation hos barn: Orsaken är okänd.

Artros i händerna

Artros i händerna kan uppstå i lederna mellan de 29 olika benen i handen och handleden. Smärtor i den här delen av kroppen gör därför ofta dagliga aktiviteter svåra att utföra. 

De vanligaste formerna är osteoartros, artros orsakad av en skada och ledgångsreumatism. Här kommer några tips för att hjälpa dig förebygga osteoartros och även för att lindra smärtan om du redan lider av det.

Tips som hjälper dig förebygga artros i händerna

1. Bromelin, naturligt anti-inflammatorisk

Förebygg artros i händerna med ananas.

Bromelin är ett enzym med proteolytisk förmåga. Man extraherar enzymet från frukten eller stammen på ananas. Detta sticker ut på grund av dess anti-inflammatoriska, cirkulations- och immunmodulerande egenskaper.

Av den anledningen är bromelin effektivt för att förebygga och lindra ledgångsreumatism. Forskning visar också att det kan hjälpa genom att märkbart lindra inflammation. 

Därför kan du ta tillskott med bromelin för att förebygga artros i händerna. Det kan också hjälpa till att lindra obehag, så som smärta och inflammation, om du redan lider av det. Det här gör att du inte behöver ta anti-inflammatorisk medicin och sedan behöva utsättas för medicinens bieffekter.

2. Tillskott med vitlök

Vitlök är en gammal medicinalväxt som är speciellt känd för sin positiva inverkan på hjärt- och kärlfunktionen. Dessutom har dess svavelföreningar visat sig ha mycket effektiva anti-inflammatoriska egenskaper. 

För att dra nytta av dessa föreningar så kan du till exempel äta rå vitlök eller pressad vitlök. Du kan också tillsätta den i vinägretter eller vegetariska soppor som till exempel gazpacho. Ett annat alternativ är förstås att köpa kapslar med vitlöksolja.

3. Tillför värme

Förebygg artros i händerna: Använd varma handdukar.

När du lider av akut inflammation, till exempel på grund av en skada, så kan du använda kyla för att lindra smärtan och minska blödningen i huden. Men när inflammationen är kronisk är det ofta bättre att använda värme. Du kan också testa med både kyla och värme för att se vilken som lindrar mera.

Hur kan du använda värme på dig själv?

 • Genom massage med vegetabilisk olja (till exempel oliv, mandel, sesamolja)
 • Med en elektrisk värmedyna
 • Med en varmvattensflaska
 • Genom att använda varma handskar
 • Genom att värma händerna i varmt vatten i minst 10 minuter

4. Övningar för att förebygga artros i händerna

Artros i händerna kännetecknas av smärta, svullnad och stelhet. I många fall är en av orsakerna överdriven användning av dator och mus. Att känna till detta kan hjälpa oss att försöka förebygga det innan det är för sent.

Om du arbetar vid ett tangentbord hela tiden, bör du därför försöka vänja dig vid att ta en paus varje halvtimme. Du kan använda pauserna till att röra dina händer, fingrar och handleder. Eller kanske testa ge dina händer en liten massage. Du kan också göra det på morgonen och innan du går till sängs.

5. Akta dig för fett, och ät mera fibrer

Ät många typer av nyttiga fibrer.

Det bästa sättet att förebygga artros är genom din kost. Studier har visat att det är viktigt att öka konsumtionen av bland annat följande livsmedel:

 • Råa eller lätt kokta grönsaker
 • Baljväxter
 • Gurkmeja och ingefära
 • Frukter i säsong
 • Probiotisk yoghurt
 • D-vitamin tillskott, fiskleverolja och multivitaminer. Ät endast dessa tillskott efter att ha rådfrågat en specialist på hälsa.

Du kan använda dessa tips för att förebygga artros i dina händer om du har en sannolikhet för att drabbas av sjukdomen. Du kan också ha nytta av dem om du är i initialfasen av sjukdomen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.