Hälsofördelarna med att bada bastu

Det är många som badar bastu bara för att koppla av och ha det skönt. Men att bada bastu kan ge dig många andra intressanta fördelar för hjärt- och nervsystemets hälsa. Ta en närmare titt på dem i den här artikeln!
Hälsofördelarna med att bada bastu

Senaste uppdateringen: 28 maj, 2022

Att bada bastu är populärt för avkoppling. Det finns också många andra hälsofördelar med att göra detta. Det är säkert att göra för de flesta, enligt en artikel i Harvard Health Publications, även om det alltid är klokt att vidta några försiktighetsåtgärder.

Det är vanligt att man går in i en bastu efter att ha simmat eller som en del av en spabehandling. Dess positiva effekter på det kardiovaskulära systemet och musklerna är obestridliga, men det är inte lämpligt för alla. Men vad säger bevisen? När ska man undvika att bada bastu?

Typer av bastubad

Den traditionella bastun består av ett rum, oftast med träväggar och sittplatser, där det finns en kamin eller het sten som avger värme. Denna värme är vanligtvis torr och ger en luftfuktighet på mellan 10 och 20 %.

Luftfuktigheten varierar dock och i olika länder har man olika luftfuktighet som standard. Till exempel tenderar turkiska bastur att ha en högre nivå jämfört med en traditionell finsk sauna. Dessutom finns det ytterligare en skillnad i värmetillförseln:

 • Vedeldade kaminer kan värma upp rummet och ge höga temperaturer och låg luftfuktighet.
 • En elvärmare som vanligtvis är kopplad till golvet har samma effekt som en vedeldad bastu.
 • En infraröd bastu värmer inte hela rummet, utan endast personens kropp genom infraröda vågor (detta beror på att den kommer upp i lägre temperaturer än de andra två bastuvarianterna, men gör att bastubadaren producerar lika mycket svett).
 • Ångbad skiljer sig från den traditionella bastun, eftersom värmen inte är torr, utan fuktig, så att man svettas på grund av den höga luftfuktigheten.
En bastu i trä

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Gran Canaria, en destination som utlovar hälsa och välmående

Vad är en bastu till för?

Människor är endoterma varelser, det vill säga vi kan reglera vår kroppstemperatur genom inre medel, och eventuella yttre temperaturvariationer påverkar oss i vanliga fall inte. Främst för att kroppens mekanismer gör att vi kan hålla en stabil inre temperatur.

Dessa mekanismer är uppenbara när vi är inne i en bastu, eftersom det sker en ökning av den yttre temperaturen. Kroppen svarar så här:

 • Det sker en ökning av diametern på porerna i huden, vilket ger mer blodflöde i huden, vilket i sin tur gör att blodet är i närmare kontakt med utsidan. Som ett resultat kan vi bli av med värmen.
 • Små mängder vatten och salter drivs ut genom hudens porer för att kyla kroppen (svett). Dessutom avlägsnas värme genom avdunstning.
 • Hjärtat driver ut blodet snabbare och blodflödet till huden ökar.
 • Ångnivån ökar och återfuktar luftvägarna. Detta avger värme.

Som du kan se är bastuns huvudsakliga funktion att öka kroppsvärmen för att aktivera alla dessa termoreglerande svar i kroppen. Men vad är syftet med det?

Hälsofördelar med att bada bastu

Att aktivera alla mekanismer som vi nämnde ovan är avslappnande och lugnar oss. Det förbättrar vår blodcirkulation och ger lindring åt spända muskler, särskilt i nacke och huvud.

Man kan koppla av ännu mer genom att meditera samtidigt som man badar bastu. Dessutom bibehåller och hjälper detta lugna tillstånd dig att sova bättre på natten.

Förbättrar bastubad vår kardiovaskulära hälsa?

Studier visar att bastubad kan ha vissa fördelar för personer med högt blodtryck. Detta beror på den vasodilatation som produceras i kroppen av den ökade värmen. Dessutom visar de också att bastur kan förbättra kraften med vilken hjärtats vänstra ventrikel driver ut blodet hos patienter med kronisk hjärtsvikt.

En studie publicerad 2014 utvärderade sambandet mellan att bada bastu och den effekt detta har på förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Det behövs dock ytterligare forskning för att påvisa en tydlig koppling.

I ovanstående studie, publicerad i den medicinska tidskriften JAMA Internal Medicine, undersöktes 2315 medelålders män från östra Finland under nästan 20 år. De kategoriserade deltagarna efter hur ofta de gick till bastun och bedömde sedan om de upplevde hjärt- och kärlsjukdomar under denna period.

Studien visade att det att bada bastu är en skyddande faktor mot hjärt- och kärlsjukdomar av alla slag i den manliga befolkningen. Studien understryker dock behovet av ytterligare forskning om detta ämne. Dessutom bör det inte vara förstahandsvalet, trots fördelarna.

Människan åtnjuter de olika fördelarna med bastur

Fördelar med att bada bastu: Kan det minska risken för Alzheimers sjukdom?

Samma studie från Finland tittade inte bara på hjärt- och kärlsjukdomar, utan också på förekomsten av demens hos de 2315 manliga frivilliga.

Män som gick och badade bastu två eller tre gånger i veckan minskade risken för demens med 22 % och risken för Alzheimers sjukdom med 20 %. Men de män som gick till bastun fyra till sju gånger i veckan hade nästan 65 % lägre risk för båda neurodegenerativa sjukdomarna.

Trots dessa slutsatser är minskningen i studien inte så signifikant som den kan tyckas. Detta eftersom att det kan finnas andra relaterade element. Patienter med demens utför vanligtvis t.ex. inte aktiviteter som att bada bastu.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Effektiva och naturliga sätt att bekämpa högt blodtryck

Andra möjliga fördelar med att bada bastu

En artikel i American Journal of Medicine beskriver de olika fördelarna som är förknippade med denna vana. Den drar dock slutsatsen att mer forskning och experiment behövs innan vi kan ta något av dessa påståenden till hjärtat.

 • Sammanfattningsvis kan bastubad leda till vätskeretention men torkar inte ut huden. Dessutom kan de vara bra för personer med psoriasis, dock kan svettningar förvärra klådan hos personer med atopisk dermatit.
 • Att bada bastu främjar avkoppling och hjärnan uppfattar mindre smärta. Därför är det ett hjälpmedel för att lindra smärta och ledrörlighet vid sjukdomar som reumatoid artrit.
 • Dessutom kan bastubad lindra symptomen hos patienter med astma och kronisk bronkit eftersom det ger fukt till luftvägarna.

Risker med att bada bastu

Bastubad erbjuder fler fördelar än risker för friska människor. Dock bör personer med en historia av hjärt- och kärlsjukdom först konsultera sin läkare. Vilka är de potentiella riskerna?

Uttorkning

Om du utsöndrar mycket vätska kan du bli uttorkad. Faktum är att du kan förlora upp till en halv liter vatten under en tur till bastun. Det kan vara dåligt för personer med njurproblem som inte kan kontrollera vattenförlusten. Det är därför viktigt att dricka vatten före och efter ditt bastubad.

Ett glas vatten med is
Att dricka vatten före och efter ett bastubas hjälper till att minska risken för uttorkning.

Förändringar i blodtrycket

Eftersom vasodilatation sänker blodtrycket, kan ett bastubad kan förvärra tillståndet hos en person med okontrollerad basal hypotoni.

Din kropp kan också höja ditt blodtryck för att stabilisera det om du går från den varma miljön i rummet till det kallare vattnet i bassängen. På detta sätt kan det leda till övergående hypertoni, vilket kan komma att leda till att du tillfälligt svimmar av.

Saker att tänka på om du badar bastu

Som du kan se finns det gott om bevis för att stödja några av hälsofördelarna med att bada bastu. Var trots detta försiktig så att du undviker olyckor eller oönskade reaktioner. Gå ut ur bastun omedelbart om du känner dig yr eller har huvudvärk.

Slutligen bör personer med en redan existerande sjukdom eller gravida kvinnor konsultera en läkare innan de går och badar bastu. Denna bör kunna avgöra om det är säkert för dem att bada bastu.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hannuksela ML, Ellahham S. Benefits and risks of sauna bathing. Am J Med. 2001;110(2):118‐126. doi:10.1016/s0002-9343(00)00671-9
 • Crinnion WJ. Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant-induced and other chronic health problems. Alternative Medicine Review. 2011.
 • Laukkanen T, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen JA. Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events. JAMA Intern Med. 2015;175(4):542–548.
 • Källström M, Soveri I, Oldgren J, et al. Effects of sauna bath on heart failure: A systematic review and meta-analysis. Clin Cardiol. 2018;41(11):1491-1501. doi:10.1002/clc.23077
 • Laukkanen T, Kunutsor SK, Khan H, Willeit P, Zaccardi F, Laukkanen JA. Sauna bathing is associated with reduced cardiovascular mortality and improves risk prediction in men and women: a prospective cohort study. BMC Med. 2018;16(1):219. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s12916-018-1198-0
 • van der Wall EE. Sauna bathing: a warm heart proves beneficial. Neth Heart J. 2015;23(5):247-248. doi:10.1007/s12471-015-0676-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.