Tips för att bli av med olika typer av kroppsfett

Det spelar ingen roll var på kroppen fett har samlats, aerobisk träning är verkligen effektivt för att bli av med det och det kan kombineras med andra aktiviteter beroende på vilka resultat du är ute efter.
Tips för att bli av med olika typer av kroppsfett

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Alla har vi lite fett någonstans på kroppen. Även om det kan bero på genetiska och andra faktorer påverkas vi även av kön (kvinnor samlar till exempel på sig mer fett på höfterna, låren och magen) och våra egna vanor. I den här artikeln vill vi berätta vad du kan göra för att bli av med specifika typer av kroppsfett.

Varför lagras kroppsfett?

Alla områden på kroppen lagrar fett på olika sätt. När du går upp i vikt händer två saker: antalet fettceller ökar från höften och neråt, medan fettceller från midjan och uppåt ökar i storlek. Det påverkar varje område på kroppen annorlunda.

Fett är kroppens sätt att lagra energi, men allt “lagras” inte på samma ställe. Det finns tre typer:

Subkutant fett

Denna typ av kroppsfett kallas även för underhudsfett och sitter närmast hudytan. Det är det första som försvinner när du tränar. Gener och hormoner spelar stor roll i var fettet lagras i kroppen.

Visceralt fett

Mätning av kroppsfett

Denna typ kallas också för bukfett; det sitter längre in i kroppen och omger organen. Det blir farligt i överflödiga mängder.  Generellt sett samlar vi på oss visceralt fett innan subkutant fett. Därför är det viktigt att du inte låter din mage bli för stor.

Intramuskulärt fett

Denna fettyp lagras mellan muskelfibrerna, men det är inte lika vanligt som de andra två. Det förekommer hos de som är kraftigt överviktiga och kan leda till insulinresistens, vilket är den huvudsakliga orsaken till diabetes.

4 områden som lagrar kroppsfett

Kroppen styrs av hormoner; dina hormonhalter är det som avgör hur du mår. Några är ansvariga för ditt humör och andra för energi, osv. Studier visar att de även bestämmer var du lagrar ditt fett. 

Nedan listar vi de vanligaste hormonella obalanserna och hur de påverkar din figur:

Fett på bröstet och armar: testosteron

När du har mindre testosteron än vad som är normalt blir dina armar och bröst större. Samma sak händer om du har mycket androgener i kroppen, vilket är benämningen på de manliga könshormonerna. För att lösa det kan du äta mat som innehåller hälsosamma, ickehärdade fetter, B-vitaminer och proteiner. Kombinera det med bröst- och styrkeövningar.

Fett på höfterna och låren: insulin

Läkare mäter kroppsfett

En insulinobalans gör att kroppen börjar lagra sockerarter som senare omvandlas till olika fetter. Denna typ av viktökning är vanlig bland sockerälskare. Lösningen är att minska konsumtionen av efterrätter, godis och kolhydrater som ligger högt på det glykemiska indexet.

Magfett: östrogen

Östrogen är ett kvinnligt hormon och är anledningen till att fett ofta samlas på kvinnors höfter och lår. Metabolismen påverkas av överflödigt östrogen och gör att levern måste jobba för att filtrera ut det. Ät mat som är rik på folsyra, B6 och B12, såsom broccoli.

Punktövningar för varje område på kroppen

Vi vill nu visa dig 5 olika sätt som kroppen lagrar fett.

1. Smal med utbuktande mage

utbuktande mage

Det är resultatet av att falla för frestelser. Människor med denna form är oftast lite nervösa av sig. Även när de går på diet är det vanligt att magen inte minskar i storlek.

Lagringen av fett i detta område kan leda till sjukdomar som hypertoni eller diabetes.

De bästa övningarna för denna fettyp är:

 • Lugna aerobicsövningar, 3-4 gånger i veckan
 • Kramplyft
 • Stretchövningar
 • Yoga eller meditation

2. Päronformad kropp

När bålen är mindre i relation till midjan krävs det ganska mycket för att bli av med det extra fettet som samlas runt höfterna, benen och låren. Det innefattar en stor andel kvinnor och är ett resultat av biologi och evolution: det förbereder kroppen för graviditet.

Denna kroppstyp är mer mottaglig för celluliter och vätskeretention. De goda nyheterna är att risken för hjärt- eller metabolismproblem är lägre.

De bästa övningarna inkluderar:

 • Aerobics
 • Motståndsövningar (spinning, simning, cykling)
 • Dans
 • Yoga
 • Tai Chi

3. Cylinderformad

cylinderformad kropp

Det finns ingen skillnad i proportionerna mellan midja, höfter och bål. Fett sitter jämnt fördelat mellan mage och lår. Det är faktiskt det enklaste fettet att få bort.  Riskerna som följer med denna kroppstyp är plötsliga förändringar i metabolismen.

En stadig övningsrutin rekommenderas:

 • Helkroppsträning (aerobisk, lokaliserad och tyngdlyftning)
 • Uthållighetsövningar (löpning, hopprep, cykling)
 • Kramplyft

4. Stor kropp

Den här typen av kropp lagrar inte kroppsfett proportionellt. Riskerna som återfinns i denna grupp kan kopplas till låg självkänsla eftersom den långa längden och att vara så stor i allmänhet kan göra det svårt att passa in.

Övningarna som ger bäst resultat för den här typen är:

 • Uthållighetssporter (simning, cykling, gång)
 • Dans och uttryck genom rörelse
 • Stretchövningar

5. Timglasform

timglasformad kropp

I det här fallet är kvinnans kurvor väldefinierade; midjan är smal i relation till höfter och överkropp. Fetter lagras i bröstet och låren i jämna proportioner.

Vikt är lätt att få, men det är svårt att stärka musklerna. Denna typ associeras med lägre risk för hjärtsjukdom och en högre medellivslängd.

Övningsrutiner för denna typ bör inkludera:

 • Aerobisk aktivitet (löpning, cykling, cross-trainer)
 • Styrketräning

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.