7 tips för ett friskt hjärta

Ditt hjärta är din kropps viktigaste muskel, och det är dags att börja ta bättre hand om den. Lär dig hur i den här artikeln. Det är lättare än du tror!
7 tips för ett friskt hjärta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Hjärtat är den viktigaste muskeln i våra kroppar. Men många av oss tar inte hand om det som vi borde förrän det uppstår något problem. Läs våra tips om hur du håller ditt hjärta friskt och varför det är värt ansträngningen.

Hjärtsjukdomar är en av de viktigaste dödsorsakerna runt om i världen. För att undvika dessa tillstånd rekommenderar vi att du gör allt du kan för att hålla ditt hjärta friskt.

I den här artikeln ger vi dig några tips som hjälper dig med detta.

Tips för ett friskt hjärta

Hälsosamma vanor är viktiga för att både leva längre och bättre. Att minska risken för hjärtsjukdom är egentligen enkelt. Det är dock avhängigt på hur mycket du vill ändra dina dagliga vanor.

De små sakerna i din vardag kan göra skillnad mellan att ha ett friskt hjärta eller att drabbas av hjärtsjukdom.

Det finns aspekter som vi inte kan ändra (kön, ålder, gener osv.). Men utöver dem är det värt att anstränga sig. Att ha ett starkt hjärta är viktigt för att leva ett hälsosammare liv.

Var uppmärksam på följande råd:

1. Börja äta en balanserad kost

Vi säger inte att du måste ge upp mjöl, stekt mat och socker här för alltid. Vi pratar inte heller om att byta till en vegetarisk diet. Du måste dock ändra maten du äter regelbundet för att hålla ditt hjärta friskt.

Du bör undvika att äta stora mängder mättade fetter och tillverkade livsmedel. Denna konsumtion är direkt proportionell mot riskerna med att drabbas av hjärtproblem.

Att minska mängden salt, rött kött och kallskuret du äter är viktigt.

Å andra sidan är det alltid bra att lägga till mer frukt och grönsaker i din kost. Det hjälper inte bara ditt hjärta att hålla sig friskt, utan det hjälper också resten av dina organ att fungera som de ska.

Baljväxter, nötter och fullkorn bör också finnas i din kost.

2. Träning

Träning är till hjälp för att upprätthålla ett hälsosamt hjärta.

Att vara stillasittande är en av de viktigaste riskfaktorerna för kranskärlssjukdom.

Därutöver ger sport och motion många fördelar. Bland dessa fördelar finns det viktminskning, förebyggande av åderförkalkning och en minskning av kolesterol eller blodsocker.

För vuxna rekommenderas minst 150 minuters måttlig fysisk aktivitet per vecka. Alternativt kan du utföra 75 minuters intensiv träning.

De ideala aktiviteterna är aeroba: snabb gång, cykling, simning eller löpning.

3. Tips för ett friskt hjärta: Ät hälsosamma mellanmål

Detta gäller både hemma och på jobbet. Försök att ändra vanan som gör att du äter ohälsosam mat mellan måltiderna.

På förmiddagsfikat, ta inte en kaffe med grädde eller något bakverk. Ät istället en yoghurt med mysli eller en frukt.

Och när du kommer hem från jobbet på kvällen, sätt dig inte i soffan med en påse potatischips. Ät istället lite solrosfrön eller några mandlar.

Hälsosamma mellanmål behöver inte vara tråkiga eller smaklösa.

Vad sägs om morotsstavar med hummus eller auberginekräm? Eller en fullkornssmörgås med avokado och mager kyckling?

Det finns tusentals alternativ till hands!

4. Minska din stress

En låg nivå av stress är till hjälp för att upprätthålla ett hälsosamt hjärta.

Du vet säkert att det finns ett nära förhållande mellan nerver, ångest och hjärtproblem.

Vissa människor är mer benägna att drabbas av stress. Många människor låter sig tryckas ned av negativa tankar. Om du har dessa tendenser bör du hitta en avslappningsteknik.

Du kan prova yoga, meditation eller även psykologisk terapi.

Andra idéer är:

  • Ta en resa ut på landet.
  • Lägg dig i ett varmt bad.
  • Läs en bra bok i i din favoritfåtölj.
  • Lyssna på avkopplande musik innan du somnar.

5. Tips för ett friskt hjärta: Rök inte och drick inte alkohol

Tobak innehåller många farliga ämnen. De kan orsaka olika typer av cancer. Dessutom har tobak en toxisk effekt på ditt hjärta, vener och artärer.

Cigarettrök ökar risken att drabbas av trombos och minskar också blodcirkulationen. Tyvärr måste du vara försiktig även om du inte röker. Du kan drabbas av samma skador om någon nära dig har denna vana.

När det kommer till att dricka alkohol finns det en viktig kommentar: att dricka ett glas rött vin per dag är inte skadligt. Det är faktiskt motsatsen.

Att dricka för mycket kan dock orsaka allvarliga hjärtproblem. Uppkomsten av hjärtsjukdomar är ofta relaterat till att man dricker för mycket alkohol.

6. Håll din vikt inom ett hälsosamt intervall

En hälsosam vikt är till hjälp för att upprätthålla ett hälsosamt hjärta.

Fetma och övervikt är knutna till flera hjärtproblem.

Ditt kroppsmasseindex är ett mått som kan hjälpa dig. Det berättar hur många kilo du bör väga för din idealvikt. Det är dock inte den enda mätningen du kan göra.

För de av oss med lite extra vikt hjälper det att bara gå ner lite i vikt för att blodtrycket ska bli mer balanserat och artärerna bli friskare.

Men det betyder inte att du ska vara besatt av siffrorna på vågen. Om du är överviktig kan du bestämma dig för att gå ner i vikt för den enkla sakens skull att bli friskare.

Att gå ner några kilon är hälsosamt för oss med extra vikt. Det är hälsosammare än alla “mirakel”-dieter som lovar en viktminskning på 20 kilo på mindre än en vecka.

Notera att du inte ska sluta äta för att nå ditt mål: det kan bara förvärra situationen.

7. Få tillräckligt med sömn

En god natts sömn är ett bra tips för ett friskt hjärta

Hur mycket är tillräckligt? Det beror på varje person. Som vuxen behöver du sova mellan 7 och 9 timmar.

Att ha goda sömnvanor är bra för ditt hjärta. Detta beror på att det minskar risken för takykardi eller hjärtinfarkt.

Om du bara sover några få timmar varje natt producerar din kropp inte den mängd serotonin den behöver. Detta hormon gör att du mår bra och känner dig alert.

Har du inte detta hormon i normala nivåer kan det skapa känslan att du vill äta och dricka mer.

Så tänk på att skapa goda sömnvanor till de ovan råd du har fått idag. Detta hjälper dig att hålla ditt hjärta friskt. Och visst kan det vara värt ansträngningen?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.