Tips för att äta ute: hur får man ut det mesta av kvällen?

Att äta ute på ett hälsosamt sätt är faktiskt möjligt om du följer vissa tips, som att inte svälta dig i förväg eller att beställa rätter att dela på. Lär dig mer i denna artikel.
Tips för att äta ute: hur får man ut det mesta av kvällen?
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vill du kontrollera din vikt eller bibehålla en hälsosam kost även om du äter på restaurang? Det kan verka omöjligt, men om du följer dessa tips för att äta ute kan du fortsätta att hålla hälsan på topp.

Att äta hälsosamt när man äter ute

Det kan verka nästan omöjligt att äta hälsosamt när man äter ute. Restaurangerna erbjuder trots allt oftast kaloripackade och onyttiga alternativ på menyn. Det är därför studier kopplat övervikt till att äta ute.

En studie från Cambridge visade att över 90% av varmrätterna på restauranger är fulla med kalorier och rika i salt och fett, främst mättat fett. Vidare innehåller barnmenyn mer fett och socker än vuxenmenyn.

Därför är det inte rekommenderat att beställa från barnmenyn, eftersom dessa alternativ tenderar att vara ännu onyttigare än resten av maten.

Tips för innan du ska äta ute

Det är väldigt viktigt att du bibehåller kontrollen över dina beslut innan du kommer till restaurangen. Här kommer några tips du bör överväga:

 • Välj en restaurang i förväg och boka bord: Om du vet vart du ska gå i förväg kommer du veta vilken mat de serverar. Vi rekommenderar även att du bokar bord så att du slipper vänta och kanske känner dig manad att beställa en drink.
 • Titta på menyn i förväg: många restauranger lägger upp sina menyer på internet. Ta en titt hemifrån så att du vet vad du ska beställa.
 • Gå inte ut hungrig: om du kommer till restaurangen med kurrande mage kommer du äta bröd och kanske beställa mer mat än du verkligen behöver. Ät en bit frukt eller något annat innan du åker hemifrån.
Vänner på restaurang

Du kanske även vill läsa: Prova dessa enkla vegetariska snacks

Tips när du är på restaurangen

Använd följande tips för att äta ute för att bibehålla din hälsa:

 • Se upp med vad du dricker: det mest rekommenderade alternativet är vatten. Om du vill beställa något annat kan du välja bubbelvatten med en citronskiva i. Man kan givetvis även dricka naturliga juicer, alkoholfri öl eller något annat som inte är alltför onyttigt. Light-läsk är dock inte ett särskilt bra alternativ.
 • Kontrollera din brödkonsumtion: många restauranger serverar bröd på borden. Vill du inte äta det kan du be servitören att inte ställa ut det, alternativt kan du be om att bara få en mindre bit.
 • Var försiktig med vad du beställer: titta på vilka vegetabiliska rätter som restaurangen serverar. Kom ihåg att det är bra att äta grönsaker som förrätt eller som en betydande del av hela måltiden. Tänk även på vilket protein du beställer; det kan vara kött, fisk, ägg eller baljväxter. Undvik dock friterade rätter eller rätter med såser.
 • Be om att få såserna på sidan: be servitören att se till att inga dressingar, såser eller ostar läggs på maten. På så sätt kan du prova dem utan att det går till överdrift.
 • Dela dina rätter: titta på de andra borden i restaurangen för att få en uppfattning om hur stora portionerna är. Om de är för stora kan du beställa för att dela med andra i sällskapet. På så sätt kan du kontrollera hur mycket du äter. Om det finns mat kvar kan du be om att få ta med den hem.
 • Och dessert? Om restaurangen serverar frukt ska du be om det. Om inte kan naturliga juicer, kaffe eller te vara bra alternativ. Vill du verkligen ha något sött kan du dela en dessert med någon annan.
Dessert med ananas

När har man ätit för mycket?

Om så är fallet ska du inte bli alltför upprörd – det drabbar oss alla ibland! Kom dock ihåg det till nästa gång för att få bättre förståelse för dina gränser.

Att använda dessa tips för att äta ute kan försäkra att du äter hälsosamt och njuter av det på samma gång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • De Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
 • Kikuchi Y., Nozaki S., Makita M., Yokozuka S., et al., Effects of whole grain wheat bread on visceral fat obesity in japanese subjects: a randomized double blind study. Plant Foods Hum Nutr, 2018. 73 (3): 161-165.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.