14 tillstånd som orsakar knölar i slidan

14 tillstånd som orsakar knölar i slidan
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

Knölar i slidan kan vara alarmerande i början. De är vanligare än du kanske tror. Den första reaktionen är vanligtvis att tänka på cancer. Även om detta inte kan uteslutas, är sanningen att de oftast beror på andra orsaker.

Knölar i slidan är nästan alltid små godartade cystor. Det är mycket vanligt att de uppstår till följd av en blockerad körtel. Det är alltid tillrådligt att konsultera en läkare om de inte försvinner.

Några förtydliganden

Innan vi går in på orsakerna till varför dessa knölar kan uppstå i slidan bör vi göra några förtydliganden. Ordet slida används vanligtvis för att hänvisa till både slidan och vulvan, vilket motsvarar de yttre könsorganen.

Slidan är en muskelkanal som ansluter till livmodern. Den är täckt av en slemhinna och har grovhet på ytan som kallade veck. Dessa gör att slidan kan expandera under samlag och förlossning.

Vulvan, å andra sidan, utgörs av blygdläpparna, venusberget och klitoris. I det inre vecket av dessa hittar vi talgkörtlar. I den inre delen finns blygdläpparna som omger slidöppningen. Här finns Skenes körtlar och Bartholins körtlar, som producerar smörjmedel.

Tillstånd som orsakar knölar i slidan

Efter att ha klargjort ovanstående ska vi nu titta på de huvudsakliga tillstånden som kan orsaka knölar i slidan och vulvan.

1. Cystor i vulvan

Cystor i vulvan kan bildas när det finns en obstruktion av Skenes körtlar eller Bartholins körtlar. De är nästan alltid hårda och små, men orsakar inte smärta om de inte blir infekterade. De försvinner oftast av sig själva.

2. Vaginala cystor

Denna typ av cysta bildas i slidväggen. De uppstår vanligtvis på grund av någon form av skada eller dyker upp efter förlossningen.

De är inte större än en ärta. De behöver ingen behandling, såvida de inte orsakar obehag, i vilket fall man kan dränera dem eller ta bort dem.

knölar i slidan
Knölar i slidan är nästan alltid godartade cystor.

3. Fordyces körtlar kan leda till knölar i slidan

Fordyces körtlar är små knölar som kan synas på vulvan och andra delar av kroppen. De är vitaktiga, godartade och inte smittsamma. De gör inte ont och kräver ingen behandling.

4. Knölar i slidan kan vara åderbråck

En annan orsak till uppkomsten av klumpar i slidan är åderbråck i underlivet. Dessa är svullna vener runt vulvan.

De ser ut som runda snören eller blå knölar. De orsakar ibland klåda eller blödning. I vissa fall kan en kvinna behöva behandling för dessa.

5. Inåtväxande hårstrån kan skapa knölar i slidan

Ett inåtväxande könshår kan också orsaka knölar i slidan. Det ser ut som en liten, rund bula som ibland orsakar klåda och smärta. Den kan bli fylld med var och göra att huden runt den blir mörkare. Detta går oftast över utan behandling.

6. Vårtor

Genitala vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). De är sexuellt överförbara och ser ut som som små hudfärgade knölar. De har ibland en blomkålsliknande form.

7. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus är ett sällsynt tillstånd som uppträder på vulva och kring ändtarmsöppningen. Det kan orsaka svår klåda, vita fläckar som förvandlas till tunna, rynkiga hudfläckar, blåmärken eller blödningar, blåsor och smärta vid urinering eller sex. Det kräver behandling med krämer som innehåller kortikosteroider.

8. Vaginal akne

En annan vanlig orsak till vaginala knölar är vaginal akne. Det ser ut som små, röda, irriterade knölar, ofta fyllda med var. Dessa finnar kan vara väldigt obekväma, men det bästa du kan göra är att inte ta bort dem, utan att låta dem försvinna av sig själva.

9. Follikulit

Follikulit är inflammation i en hårsäck. I underlivet börjar det vanligtvis när en hårsäck blir skadad på grund av friktion eller av rakning eller felaktig hårborttagning.

Då uppstår en infektion av stafylokockbakterier vilket kan skapa knölar i slidan. En läkare kan förskriva antibiotika mot detta.

10. Knölar i slidan kan vara blockerade svettkörtlar

Blockerade svettkörtlar kan uppstå var som helst i kroppen och slidan är inget undantag. Det orsakar ett tillstånd kallat hidradenit suppurativa, som orsakar smärta och lämnar hårda ärr. Du kan behandla detta med antiinflammatoriska läkemedel och antibiotika.

11. Mollusker

Detta är ett annat tillstånd där små knölar uppstår i slidan, som i det här fallet är pärlemorfärgade, fasta och smittsamma. Det är en hudåkomma som orsakas av ett virus med samma namn.

Ibland växer knölarna och släpper ut vätska. De kan spridas till andra delar av kroppen, men försvinner vanligtvis utan behandling.

12. Syfilis

Syfilis är en sexuellt överförbar sjukdom som har återuppstått med ökad prevalens de senaste åren. Ett av symtomen på denna sjukdom är uppkomsten av små knölar i slidan, som är smärtfria.

De försvinner vanligen efter cirka 3 veckor, men det betyder dock inte att infektionen har försvunnit. Denna sjukdom kräver behandling och är potentiellt dödlig.

Vissa bakterier.
Bakterien som orsakar syfilis är en spiroket, uppkallad efter sin spiralform.

13. Hudflikar

Hudflikar är små utstickande bitar av hud som är synliga för blotta ögat. De är inte farliga och orsakar vanligtvis inte obehag. Om de gör det kan du få dem borttagna med laser eller kirurgi.

14. Cancer

Fall av vulva- eller vaginalcancer är mycket sällsynta. Det kännetecknas av uppkomsten av platta, upphöjda sår eller knölar på vulvan som inte läker efter några veckor. Det orsakar vanligtvis smärta, klåda eller sveda, och ibland ovanliga flytningar eller blödningar. En läkare diagnostiserar dessa genom biopsi.

Förebyggande och behandling av knölar i slidan

De flesta knölar i slidan går att behandla hemma utan problem. När det gäller cystor, som är de vanligaste knölarna, räcker det att ta varma vattenbad några gånger om dagen. Detta hjälper till att dränera dem.

Det bästa är att använda bomullsunderkläder som inte sitter för tajt. Denna typ av textil andas lättare och hjälper till att upprätthålla goda förhållanden för könsorganen. Försök också undvika att bära alltför tajta byxor.

Om du har knölar i slidan som inte försvinner efter några veckor eller om de kommer tillsammans med oförklarliga eller besvärliga symtom, är det lämpligt att konsultera en läkare. Speciellt vid smärta, sekret eller blödning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.