Allt om hudsjukdomen lichen ruber planus

Lichen ruber planus är en autoimmun hudsjukdom. Det är inte en infektion, även om den inte sällan blir felaktigt diagnostiserad som sådan. Lär dig allt om lichen planus i den här artikeln.
Allt om hudsjukdomen lichen ruber planus

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2022

Lichen ruber planus är en autoimmun hudsjukdom som orsakar svullnad i vissa områden av huden. Det är detta symptom som gett sjukdomen dess namn. “Lichen” kommer från likheten med lavar (Lichenes på latin) som växer på växter, särskilt på trädstammar.

Lavar kan man hitta i skogar och de är organismer bildade av ett samverkande förhållande mellan en eller flera svampar och en alg, eller ibland en cyanobakterie. Även om det inte är en svampinfektion hos människor, har sjukdomen ändå fått detta namn. Adjektivet “planus” beskriver de platta lesioner det orsakar i hud, hårbotten och slemhinnor.

Svullnaden förvandlar vävnaden till stora, plana ytor. Lichen ruber planus är ganska vanligt förekommande. Experter uppskattar att upp till 1% av världens bef olkning lider av det. Det är vanligare hos kvinnor än män, och även vanligare hos vita individer.

Orsaker till lichen ruber planus

En ibuprofenflaska
Vissa mediciner kan utlösa denna sjukdom.

Lichen ruber planus är en autoimmun sjukdom. Det betyder att immunförsvaret angriper sina egna celler eftersom det inte känner igen dem. I detta fall angriper immunförsvaret cellerna i huden och slemhinnorna.

Även om man vet att inflammation är en immunreaktion, vet forskare fortfarande inte varför den utlöses i detta fall. De vet inte heller varför det sker så aggressivt, och varför det inte går över efter en tid.

De har dock identifierat triggersituationer associerade med debuten av symptomen. Några av dessa situationer är följande:

 • Exponering för vissa kemikalier.
 • Läkemedel. Till exempel ibuprofen och mediciner för det kardiovaskulära systemet.
 • Vacciner. Experter har kopplat influensavaccination med utbrott av lichen ruber planus.
 • Hepatit C. Infekterade personer har vanligtvis lichen planus-lesioner.

Symptomen som uppstår vid denna sjukdom

Huvudsymptomet på denna sjukdom är röd-lila, platta knölar på huden. Dessa kan uppträda i grupper och bilda plack. De uppstår mestadels på de övre extremiteterna och anklarna.

Tillsammans med inflammation orsakar det också:

 • Klåda
 • Sår och blåsor – den förra på slemhinnor och den senare på huden
 • Håravfall – detta händer när lichen ruber planus drababar hårbotten

Lichen planus kan leda till ett så kallat Köbnerfenomen, vilket är utvecklingen av isomorfa lesioner i traumatiserad, tidigare normal hud.

Olika former

Lichen ruber planus visar sig inte på samma sätt hos alla patienter. Experter har identifierat olika former av presentation:

 • Oral. Denna form uppstår i munhålan. Förutom inflammation orsakar det sår på munslemhinnan som gör det svårt att äta. Det är inte lätt att behandla och kan pågå i flera månader. Oral lichen planus är förknippat med oral cancer, vilket är varför dessa patienter bör undersökas regelbundet för att förhindra denna utveckling.
 • Vårtformig. Denna form brukar dyka upp på benen. Lesionerna får en skorpa.
 • Nagel. I detta fall drabbas nagelmatrisen.
 • Planopilaris. Denna typ drabbar hårsäckarna i hårbotten. Det leder till en form av alopeci eller håravfall. Det är svårt att behandla, liksom den orala formen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vilka är de vanligaste orsakerna till torr hud?

Tillgängliga behandlingar för lichen ruber planus

En hudläkare som inspekterar patientens hud.

Eftersom lichen ruber planus kräver en korrekt diagnos bör du kontakta en hudläkare om du är osäker på dina symptom.

Det finns ingen botande behandling för detta tillstånd. Vissa typer blir kroniska och mycket svåra att kontrollera, särskilt de former som drabbar munnen och hårsäckarna.

Läkarnas mål är alltså att kontrollera patientens symptom. Om lesionerna är allvarliga försöker de också behandla dem genom att påskynda läkningsprocessen.

Några av de tillgängliga behandlingsalternativen är:

 • Modulatorer av immunsystemet. Dessa är läkemedel som syftar till att minska den inflammatoriska reaktionen.
 • Kortikosteroider. Eftersom de är effektiva antiinflammatoriska läkemedel kan läkare ordinera orala dessa läkemedel för oralt eller utvärtes bruk, eller i vissa fall som injektioner. Även om de tenderar att orsaka oönskade effekter, är de ibland det enda alternativet för symptomlindring.
 • Lidokain. Lesioner i de orala slemhinnor orsakade av lichen ruber planus kan göra det svårt att äta, vilket är anledningen till att läkare ibland ordinerar lokala smärtlindrande medel som lidokain.
 • A-vitaminkrämer. Vitamin A är perfekt för att ge näring till huden. Även om det inte lindrar symptomen kan det hjälpa till att läka huden och hjälpa den att återhämta sig.
 • Ultraviolett ljus (UV-ljus). Behandlingar med ultraviolett ljus har visat positiva effekter. Om lichen planus är mycket utbredd kan patienten behöva flera månaders behandling.

Ett vanligt tillstånd som kräver behandling

Lichen ruber planus är en typ av inflammatorisk och autoimmun sjukdom som kan uppstå i olika områden av kroppen, som mun, naglar och hårbotten. Patienten måste bli diagnostiserad av en läkare för att få en rekommenderad behandling. Om du märker att du har några symptom på detta tillstånd, gör du bäst i att uppsöka en hudläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Patterson JW. The lichenoid reaction pattern (‘interface dermatitis’). In: Patterson JW, ed. Weedon’s Skin Pathology. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Churchill Livingstone; 2016:chap 3.
 • Ingafou M, Leao JC, Porter SR, Scully C. Oral lichen planus: a retrospective study of 690 British patients. Oral diseases. 2006 Sep;12(5): 463-8.
 • García-Pola Vallejo, M. J., and J. M. García Martín. “Tratamiento del liquen plano oral: una revisión.” Avances en Odontoestomatología 24.1 (2008): 45-53.
 • Osnaghi Díaz Colodrero, Liset Eliana, et al. “Apoptosis y liquen plano oral. Revisión de la literatura.” (2017).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.