10 tekniker för att bli en bättre kyssare

Du har kanske drömt om det eller sett det i filmer. Du har förmodligen idealiserat det så mycket att när tiden faktiskt är inne så vet du inte vad du ska göra. Att kyssas är en av de mest betydelsefulla demonstrationerna av kärlek. Här kommer tio tekniker för att bli en bättre kyssare.
10 tekniker för att bli en bättre kyssare
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att kyssas är så mycket mer än att bara sätta läpparna mot någon annans läppar och röra på munnen. Folk har studerat ämnet sedan antiken, men för de flesta krävs det både tid och övning för att bli en bättre kyssare.

Om du inte bemästrar vissa tekniker så kan situationen snabbt bli obekväm. För att detta inte ska drabba dig så vill vi idag dela med oss av några framgångsrika strategier för att bli en bättre kyssare.

Vad händer när man kysser någon?

Man som inte kan kyssas

Att kyssas är en speciell händelse som dessutom är bra för hälsan. När läpparna rör varandra så lindrar det depressiva tillstånd och släpper ut hormoner som främjar välmåendet och gagnar din fysiska och psykologiska hälsa.

Till skillnad från de flesta djur så kysser människor varandra på läpparna. Forskning visar att en av de första kulturerna att göra detta var en hindustam för över 3,500 år sedan. I denna kultur innebar kyssen att man “inandades någons själ”.

Kyssar är idag väldigt vanliga i den västerländska kulturen. För många är den första kyssen eller första gången de kysste sin partner en oförglömlig upplevelse. Folk kommer faktiskt ofta ihåg hur deras första kyss var i mer detalj än sin sexuella debut.

“I en kyss kommer du veta allt som jag hållit tyst om.”

-Pablo Neruda-

Att kyssas sammankopplar två personers världar och raderar alla avstånd mellan dem. Därför är kyssar väldigt avgörande element när man väljer en partner. Denna beröring kan indikera huruvida en relation kommer funka eller inte. Å andra sidan finns det flera nervsignalsmässiga och biologiska komponenter från evolutionsteorin bakom sig.

Tips för att bli en bättre kyssare

Ibland lyssnar folk på tok för mycket på vad de ser i filmer, på TV eller vad andra säger. För att överraska din partner med en oförglömlig kyss behöver du dock bara ha följande i åtanke:

 • Ta det långsamt: ta dig tid att komma närmre och navigera personens läppar.
 • Pauser: utför inte alla dina manövrar på en gång.
 • Ta chansen att andas nära personens läppar, men utan att kyssa personen direkt.
 • Smek: medan du kysser kan du dra fingrarna genom personens hår och smeka dennes kind eller nacke. Sänk även armarna försiktigt och vidrör din partners.
 • Mjuka bett: men var väldigt försiktig eftersom din partner kanske inte gillar det. Det är bättre att göra det väldigt varsamt först.
 • Låt allt flöda: lär dig att slappna av och vänta på att saker ska hända.
 • Variera hastigheten: detta motverkar att det blir tråkigt och monotont.
 • Använd tungan: det handlar dock inte om att köra ned den i partnerns hals. Gör subtila rörelser.
 • Försök att inte avsluta abrupt: gör det med en blick eller smekning.
 • Överraska: du kan överraska din partner men en oväntad och annorlunda kyss då och då.
Kyssande par

Allt handlar inte om teknik

För att bli en bättre kyssare måste du förstå att allt inte handlar om teknik. Som alltid kommer ögonblicket, platsen, humöret och framförallt attityden slå fast huruvida det är njutbart eller inte.

Därför har vi några fler tips åt tid:

 • Det är viktigt att undvika att ha dålig andedräkt och att lukta fräscht. Ha med dig tuggummi eller halstabletter.
 • Torra läppar är inte lockande att kyssa. Fukta läpparna och gör det igen innan du ska kyssas.
 • Att vara välansad producerar en positiv känsla som får folk att vilja kyssa dig.
 • Att känna den andra personen och dela hemligheter är ett bra sätt att bryta isen och bygga intimitet.
 • Sammanhanget spelar roll. Det är viktigt att välja en bra plats.
 • Lär dig även vad din partner gillar och inte gillar. Det är viktigt att veta huruvida han eller hon tenderar att vara mer passionerad, vild, försiktig, etc.
 • Försök att göra så att er första kyss inte varar i mer än runt en halv minut. På så sätt kan din partner längta efter mer!

Att kyssas hjälper er att komma närmre och ger er prov på aromerna, smakerna och feromonerna som är involverade i en relation. Kyssar öppnar upp vägen mot att fortsätta med relationen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Floyd, K., Boren, J. P., Hannawa, A. F., Hesse, C., McEwan, B., & Veksler, A. E. (2009). Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication, 73(2), 113-133.
 • MacDonald, T. L., & Student, N. U. Effects of Romantic Kissing on Love and Marital Satisfaction.
 • Zhao, J. C., Zhang, B. R., Shi, K., Yu, J. A., Wang, J., Yu, Q. H., & Hong, L. (2017). Couple-kissing flaps for successful repair of severe sacral pressure ulcers in frail elderly patients. BMC geriatrics, 17(1), 1-8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.