6 fantastiska fördelar med kramar du inte visste om

Visste du att kramar kan lindra stress? Läs vidare för att lära dig mer.
6 fantastiska fördelar med kramar du inte visste om

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Visste du att kramar inte bara ger tröst, utan att det också finns andra fördelar med kramar? De kan lindra stress och ångest samt ge dig en bättre kardiovaskulär hälsa.

Läs vidare för att få reda på alla fördelar med kramar! Genom historien har de använts för att visa att man tycker om andra människor och att man bryr sig. Människor har ett inneboende behov av att både visa och ta emot tecken på att man är omtyckt. Det börjar redan då man är liten och vill känna sig omtyckt av föräldrarna.

Fördelar med kramar

Förbättrar självkänslan

Fördelar med kramar för äldre personer.

Den fysiska kontakten gör att vi känner oss trygga och förstärker vår självkänsla. En kram låter den andra personen komma in i vårt eget personliga utrymme, och den kroppskontakten är en symbol på att man litar på varandra. Man skulle kunna säga att kramar gör oss mer mänskliga. När vi omfamnar en annan människa visar vi klart och tydligt att vi uppskattar personen. Det är en enkel gest som både förbättrar vårt humör och gör oss starkare som människor.

Det är ett annat sätt att kommunicera

Kroppsspråket visar hur vi verkligen känner oss. Våra fysiska rörelser är också en form av kommunikation. Det är inte bara de verbala signalerna som sänder ut budskap. I en kram finns en inneboende mening som båda parter kan förstå.

Man kanske ger en kram när man blir glad över att få se en annan person igen. Man kan ge en kram för att säga att man älskar någon; det kan vara en partner men det kan även röra sig om en vän som man visar sin platoniska kärlek för.

Kramar och kroppsspråk hjälper till att förbättra kommunikationen mellan två människor.

Lindrar stress och ångest

Lyckling kvinna som kramar man.

Det finns få saker som är så bra för att lindra en persons stress och ångest som en kram. Kramar är till stor hjälp när man exempelvis går igenom någon form av känslomässig kris. Den fysiska kroppskontakten har en lugnande verkan.

Vi skulle därför vilja hävda att kramar förbättrar den emotionella hälsan genom att lindra stress och göra oss gladare.

Kramar kan vara till hjälp när som helst, oavsett om det rör sig om gånger då man har alltför mycket jobb eller när man känner att man helt enkelt inte kan fortsätta längre. Ingen är så stark att man inte behöver en kram då och då.

Bra för hjärtat

Kramar är som sagt ett tecken på att man älskar eller tycker om någon. Kramar har därmed, precis som kyssar, en praktisk effekt på kroppen eftersom det får oxytocinnivåerna att öka.

Oxytocin är en neurotransmittor som ger upphov till en känsla av välbehag och lindrar de obehagskänslor man kan tänkas ha. Det förbättrar även hjärtats hälsa. Med andra ord är en kram ett bra sätt att motverka hjärtsjukdomar.

Stöd och hjälp när man har förlorat någon

Pappa som kramar son.

Kramar och liknande former av fysisk kontakt är ett stort stöd när man håller på att förlora någon. Det är också ett stöd för en person som närmar sig slutet på livet. Genom att bara hålla en person, eller ett djur, eller kanske till och med ett träd, känner vi oss lugnare. Det blir dessutom lättare att acceptera att även livet en gång kommer att ta slut.

Ökar serotoninnivåerna

Serotonin är en kemikalie som utsöndras av kroppen och verkar som en neurotransmittor. Serotoninnivåerna ökas när man kramar någon man älskar eller tycker om.

En deprimerad person har höga stressnivåer och låga serotoninnivåer, och en kram kan därför hjälpa till att lindra tillståndet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.