Taggmakrillen, en fisk med ett högt näringsvärde

Taggmakrillen är en viktig fisk för hälsan tack vare dess goda näringsvärde av bl.a. kvalitetsproteiner och nyttiga fettsyror.
Taggmakrillen, en fisk med ett högt näringsvärde

Senaste uppdateringen: 28 maj, 2023

Taggmakrillen är en fisk med ett högt näringsvärde som kan ingå som ett regelbundet inslag i kosten. Detta hjälper till att förbättra hälsan i allmänhet. Det är en typ av fet fisk som innehåller en god mängd koncentrerade omega-3-fettsyror.

Således gynnar ett intag av denna fisk balansen i kroppens lipidprofil, vilket också hjälper till att reglera inflammatoriska mekanismer. Ett optimalt intag av hälsosamma fetter är avgörande för en välfungerande fysiologi. Därför är att konsumera denna typ av mat viktigt för kroppens välbefinnande.

Taggmakrillen och dess näringsvärde

När vi pratar om taggmakrillen är det första vi måste klargöra dess näringsvärde. Det är en fisk som ger cirka 127 kalorier per 100 gram produkt. Av dessa är 7 gram fett, där det mesta är omättat.

Det är en källa till fettsyror från omega-3-serien, element som har visat sig vara väsentliga för att upprätthålla god kardiovaskulär hälsa. Dessutom innehåller den proteiner av högt biologiskt värde; näringsämnen som förhindrar förändringar i tillståndet av kroppens muskelmassa.

Dessa proteiner innehåller alla essentiella fettsyror och är lätta för kroppen att omsätta.

Gällande mikronäringsämnena så är det viktigt att lyfta fram dess innehåll av vitaminerna i B-gruppen och vissa mineraler som järn, magnesium och jod. Det är också en källa till D-vitamin; ett element som det vanligtvis är ont om i vår vanliga kost. Ett adekvat intag av detta vitamin förhindrar underskott som påverkar kroppens funktion.

Hästmakrill.
Taggmakrill innehåller proteiner med högt biologiskt värde, omega-3 och mikronäringsämnen som är viktigt i din kost.

Fördelar med taggmakrill

Enligt dess näringsvärde kan vi konstatera att taggmakrillen är ett bra livsmedel för hjärt- och kärlhälsa. Inte bara för dess omega-3-innehåll, utan också för dess D-vitamininnehåll. Som beskrivs i en studie publicerad i International Journal of Molecular Sciences är detta näringsämne nyckeln för att hjärtmuskeln ska fungera bra.

För att undvika ett underskott är det viktigt att inkludera fet fisk i kosten och att regelbundet få tillräckligt med solljus.

Samtidigt kan denna fisk vara bra för att förbättra kvaliteten på vilan, på grund av dess magnesiuminnehåll. Enligt forskning publicerad i tidskriften Nutrients minskar risken för sömnfysiologiska störningar när kroppen har tillräckligt av detta mineral.

Det är viktigt att få tillräckligt med kvalitetssömn, minst 7 till 8 timmar om natten, för korrekt återhämtning.

Jod är också viktigt för att minska förekomsten av tillstånd som påverkar sköldkörteln. Detta organ behöver mineralet för att syntetisera hormoner korrekt. Dessa kan i sin tur kontrollera den dagliga energiförbrukningen och påverka känslan av vitalitet.

Om du har en jod- eller järnbrist kan detta äventyra produktionen av dessa hormoner, vilket allvarligt påverkar din hälsa.

Du kanske också är intresserad av: Fiskprotein: Varför det inte bör saknas i din kost

Hur många gånger ska du äta fisk varje vecka?

Näringsexperter rekommenderar idag att vi prioriterar fisk framför kött. Inte för att kött är något dåligt, utan för att fisk kan erbjuda vissa fördelar som en lägre energitäthet (färre kalorier) och ett bättre förhållande melan omega-3 och omega-6.

I vilket fall som helst bör det förekomma minst två gånger i veckan i din kost för att du ska kunna bibehålla ett gott hälsotillstånd på medellång sikt. Naturligtvis är tillagningen också är hälsosam. Det är alltid bättre att föredra mindre aggressiva tillagningsmetoder när det gäller temperatur.

Det är att föredra att undvika använda någon typ av fett eller olja vid tillagningen, eftersom fiskens egna fetter är mer än tillräckligt för kroppen. Ett av de föredragna alternativen är att grilla fisken, och att tillaga den i ugn är också en utmärkt idé.

Hästmakrill.
När du förbereder taggmakrill är bakning eller grillning de bästa tillagningsmetoderna.

Taggmakrillen har ett näringsvärde som passar bra för din veckoliga kostplan

Som du har sett är taggmakrill en mycket högkvalitativ fet fisk som bör ingå i din kost som regelbundet inslag. Den har fördelen att den innehåller väldigt få tungmetaller, till skillnad från andra större fiskar som exempelvis blåfenad tonfisk.

Detta gör skillnad särskilt för barn och gravida kvinnor eftersom dessa element är neurotoxiska. Därför bör du försöka undvika deras närvaro i kosten.

Slutligen vill vi än en gång understryka att ökad fiskkonsumtion generellt är en bra idé. Det ger din kropp proteiner av utmärkt kvalitet och hjälper till att uppfylla behovet av omega-3-fettsyror.

Om dessa ämnen inte förekommer i din kost kan du behöva ta tillskott med dessa lipider för att undvika förändringar i kroppen och minska inre inflammation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020;21(4):1362. Published 2020 Feb 18. doi:10.3390/ijms21041362
  • Latic N, Erben RG. Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. Int J Mol Sci. 2020;21(18):6483. Published 2020 Sep 4. doi:10.3390/ijms21186483
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.