Orsaker till och symptom på hypofystumörer

De flesta hypofystumörer är godartade och växer långsamt. Man kan identifiera dem eftersom de förblir inuti hypofysen eller i dess omkringliggande vävnad.
Orsaker till och symptom på hypofystumörer
Alejandro Duarte

Granskad och godkänd av bioteknolog Alejandro Duarte.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det finns flera symptom på hypofystumörer – en onormal tillväxt av celler inom hypofysen. De fäster sig vid hypotalamus via en tråd av nerver och blodkärl.

De flesta incidenter av detta är godartade och växer långsamt. Läkare kan identifiera dem eftersom de förblir inuti körteln eller i dess omkringliggande vävnad. Det är av denna anledning de inte sprids till resten av kroppen.

Vissa hypofystumörer kan dock få hypofysen att producera för mycket hormonerI andra fall får de körteln att producera väldigt få hormoner.

Lär dig mer om detta tillstånd i dagens artikel.

Typer av hypofystumörer

Hypofysen i hjärnan

Hormonerna som produceras av hypofysen reglerar väldigt viktiga funktioner i kroppen. Dessa funktioner har att göra med utveckling, metabolism, stressvar och funktionerna i könsorganen via sköldkörteln.

De hjälper även binjurarna, äggstockarna och testiklarna.

Hypofysen “lever” inuti det centrala nervsystemet och reglerar många grundläggande funktioner i våra kroppar.

Orsakerna till hypofystumörer är okända, men det finns ärftliga faktorer. De klassificeras därför i enlighet med sin funktionalitet:

 • Funktionella tumörer är de som producerar för många hormoner och därmed orsakar diverse problem i kroppen. Symptomen på dessa hypofystumörer beror på det hormon som påverkas.
 • Icke-funktionella tumörer producerar inte hormoner. Därmed är symptomen direkt kopplade till deras tillväxt.

Vad orsakar hypofystumörer?

Hypofystumörer har ofta ingen tydlig orsak. Vidare förblir de i många fall odiagnostiserade eftersom symptomen liknar de hos andra, vanligare sjukdomar.

Några av sjukdomarna som är kopplade till onormala hormonnivåer är:

 • Cushings syndrom: dessa personer har en ansamling av fett i ansiktet, på ryggen och på bröstet. De förlorar dock ofta vikt i armar och ben.
 • Akromegali: detta är en sjukdom där händer, fötter och ansikte blir större än normalt.
 • Könshormonerna i hypofysen påverkar östrogen och testosteron. Detta kan leda till mjölkproduktion hos kvinnor även om de inte är gravida eller ammar. Det kan även minska deras libido.

Symptom på funktionella hypofystumörer

Kvinna blir undersökt

Funktionella hypofystumörer kan producera hormonändringar i kroppen beroende på vilken del av hypofysen som drabbats.

Symptomen på funktionella hypofystumörer beror på vilket specifikt hormon som produceras i överflöd. Några av dessa hormoner inkluderar:

Prolaktin

Ett överflöd av detta hormon orsakar ändringar i menscykeln, bröstmjölksflödet, manlig impotens, huvudvärk och synförlust.

Kortikotropin

Här ser vi symptom som viktuppgång. Man kan även få en knöl i nacken eller violetta ränder på huden, benskörhet eller humörsvängningar. Oregelbunden menstruation kan också uppstå.

Tillväxthormon

Förhöjda nivåer av tillväxthormon kan orsaka symptom som stor kroppstillväxt eller avdomnad i händer och fingrar. Man kan även drabbas av smärta i leder samt huvudvärk.

Sköldkörtelstimulerande hormon

För mycket av detta hormon kan leda till symptom som oregelbundna hjärtslag, skakningar, viktnedgång, svårigheter att sova samt svettningar.

Symptom på icke-funktionella hypofystumörer

Dessa typer av tumörer genererar komplikationer på grund av sin tillväxt; de utövar tryck mot hypofysen eller skadar den helt enkelt.

Dessa tumörer hindrar även körteln från att utsöndra tillräckliga mängder hormon, och när nivåerna av ett specifikt hormon blir för låga kommer det kopplade organet eller körteln inte fungera som den ska.

De vanligaste symptomen på dessa tumörer är:

 • Huvudvärk och synförlust.
 • Förlust av kroppsbehåring.
 • Mindre frekventa eller frånvarande menstruationer.
 • Män kan förlora ansiktshåret, drabbas av impotens och uppleva tillväxt av bröstvävnad.
 • Minskad libido.
 • Långsammare tillväxt och könsutveckling hos barn.

Behandling av hypofystumörer

Det finns i regel flera behandlingsalternativ för hypofystumörer. De involverar att antingen ta bort tumören, att kontrollera dess tillväxt och/eller att behandla hormonnivåerna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rojas, D. (2017). MANEJO DE LOS TUMORES DE HIPÓFISIS. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.01.008

 • Witte, F. (2005). Trastornos de la hipófisis. In Mente y cerebro. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Nieman, L., & Swearingen, B. (2010). Síndrome De Cushing Y Enfermedad De Cushing. Bioscientifica.

 • García-Guzmán B, Portocarrero-Ortiz L, Dorantes-Argandar AA, Mercado M. HEREDITARY PITUITARY TUMOR SYNDROMES: GENETIC AND CLINICAL ASPECTS. Rev Invest Clin. 2020;72(1):8-18. doi:10.24875/RIC.19003186

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.