Stressrelaterad käksmärta: Hur man hanterar det

Stressrelaterad käksmärta: Hur man hanterar det
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 14 april, 2023

Stressrelaterad käksmärta är ett mycket vanligt problem i den allmänna befolkningen. Faktum är att förekomsten av detta ökar gradvis på grund av den hektiska livsstil som de flesta människor leder.

Käken är det ben som gör att du kan tugga. På så sätt fyller den en grundläggande funktion inom kroppens system för matsmältning och näringsintag. Problemet är att dess hälsa kan påverkas av stress. Sålunda, under episoder med stor spänning, tenderar den att uppvisa störningar som bruxism. Låt oss ta en närmare titt på detta.

Sambandet mellan käksmärta och stress

Smärta i käken på grund av stress är mycket vanligt förekommande. Många kan förvånas över förhållandet mellan de två enheterna. Faktum är att många inte ens uppfattar sig själva som stressade. Emellertid har sambandet mellan stress och temporomandibulära störningar observerats i vetenskapliga studier.

Dessa rapporterar även andra associerade symtom som huvudvärk, klickande, låsning av käken och svårigheter att öppna munnen. Dessa symtom tenderar att manifestera sig efter episoder av stress, eller när man inte får tillräcklig vila.

Enligt en artikel av IMED Dental är munnen en av de viktigaste “flyktvägarna” för stress. Det är med andra ord ett av de områden där stressen yttrar sig mest. Tänk bara på hur du själv reagerar i stressade situationer. Många människor tenderar att ofrivilligt och kraftfullt bita ihop tänderna.

Som ett resultat gnids tänderna mot varandra och käkmusklerna utsätts för konstant spänning. Detta är medicinskt känt som bruxism. Det uppskattas att nästan 70 % av den spanska befolkningen lider eller har lidit av detta tillstånd någon gång i livet.

Detta är ett tillstånd som kan utvecklas till något allvarligt, eftersom den konstanta spänningen kan göra att smärtan sprider sig till andra områden, såsom nacke och rygg. Dessutom gör tandagnisslingen att de försvagas och eroderas.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Orsaker till varför stress ökar aptiten

Om bruxism

El dolor de mandíbula är mycket viktig
Det är viktigt att behandla bruxism så snart som möjligt; annars kan det kraftigt minska din livskvalitet.

Bruxism är något som kan uppstå när som helst på dygnet, men oftast sker det på natten, medan du sover. Den stora nackdelen är att detta är helt omedvetet.

Det orsakar vanligtvis käksmärta, men också tandkänslighet och obehag i öronen. Att äta mycket kall eller varm mat är ofta ganska obehagligt vid bruxism. Och även om stress är en viktig orsak, förekommer detta även under depressiva tillstånd.

Det ses oftast hos personer under mycket intensiv arbetsstress eller hos dem som har mycket långa arbetsdagar. Det är också vanligt hos dem som måste lägga mycket tid på att koncentrera sig.

I perioder av stress försvinner ofta kroppens uppfattning. Således biter du ihop tänderna allt hårdare och käksmärta uppstår. Ingriper du inte i tid och den stressiga situationen får fortsätta kan ytterligare komplikationer uppstå.

Hur man bekämpar stressrelaterad käksmärta

Förekomsten av stressrelaterad käksmärta har ökat under de senaste decennierna. Anledningen är enkel: det finns fler och fler omständigheter och miljöer som utlöser höga nivåer av stress, särskilt på jobbet.

Det finns många sätt att ta hantera detta symptom, men det är nödvändigt att först konsultera en tandläkare för att utesluta andra möjliga orsaker. Ofta rekommenderas en avlastningsskena på natten som man placerar över tänderna. Dess funktion är att förhindra att käkarna bits ihop för att minska eller förhindra erosionen av tänderna.

Det låter också käken slappna av under sömnen för att minska återkommande bruxism under denna period. I vissa fall kan man även bli rekommenderad att använda den under dagtid.

Vilka fler behandlingar finns det? Låt oss titta på några ytterligare tips.

Var noga med din sömn

Smärta i käken påverkas i hög grad av sömnkvaliteten. De flesta bruxismepisoder inträffar under hela natten. Dessutom är det ofta förknippat med dålig vila, frekventa uppvaknanden, mardrömmar och andra sömnproblem.

Därför är ett sätt att lösa detta problem att förbättra sömnvanorna. Vissa läggdagsbeteenden leder till att du går till sängs i ett tillstånd som är i motsats till det lugn som du behöver. Detta inkluderar till exempel att äta middag precis innan läggdags, titta på tv eller hålla på med din mobiltelefon.

Därför är nyckeln att ta i bruk sådana aktiviteter som hjälper dig att koppla av. Att läsa innan läggdags, ta en varm dusch och meditera är några exempel.

Hantera stress

Eftersom att käksmärta är relaterat till stress, måste vi lära oss att hantera detta problem. För att göra det kan vissa hälsosamma livsstilsvanor vara mycket fördelaktiga.

Att spendera tid utomhus och ägna sig åt utomhusaktiviteter – att vandra, besöka parker, promenera på stranden, åka till bergen eller skogen och liknande – förbättrar avsevärt uppfattningen av stress.

Liknande effekter kan du få av fysisk träning. Både sport och andra former av fysisk aktivitet har en positiv inverkan på stressreducering.

Undvik stimulantia

El dolor de mandíbula por estrés y cafeína
Även om det inte påverkar alla människor, kan kaffe utlösa bruxismepisoder.

Stimulerande medel är en av huvudorsakerna till nervositet och sömnstörningar. Till exempel är droger som tobak, alkohol och även andra, mer potenta droger (amfetamin eller kokain) nära förknippade med detta problem.

Samma sak gäller också koffein och thein. Hos personer som lider av stressrelaterad käksmärta är det tillrådligt att eliminera alla dessa ämnen från rutinen. Du kan minska bruxism genom att bara minska din konsumtion.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: stress hjärtinfarkt

Massage mot käksmärta

Smärta i käken påverkar vanligtvis käkledsområdet på ett speciellt sätt. Massage av detta område, eller något annat område där spänningar känns, kan hjälpa till att minska obehag.

För att göra detta, placera två fingrar på den ömma platsen. Med munnen på glänt gör du sedan cirkulära rörelser med dessa fingrar i några minuter.

Andra rekommendationer

För att försöka förhindra att käksmärtan ökar i intensitet kan du också vidta andra åtgärder.

 • Först och främst är det viktigt att undvika nagelbitning och tuggummi. Dessa vanor tenderar att trötta ut käkmusklerna ännu mer.
 • Det är också tillrådligt att minska konsumtionen av mycket hårda livsmedel.
 • Av samma anledning rekommenderas det att vara noga med din hållning, både under dagen och i sängen. Om du sover med ansiktet nedåt är det möjligt att du överbelastar nacken, och käksmärtan kan sprida sig.

Rekommendationer för att förebygga stressrelaterad käksmärta

Det finns några aspekter att tänka på för att undvika uppkomsten av käksmärta. Det första är att vara medveten om detta problem och dess samband med stress. Därför är det viktigt att försöka kontrollera det och lära dig att hantera det.

Dessutom kan du försöka slappna av i käken när du märker spänningar i det området. Detta kan du göra genom att placera tungspetsen mot gommen så att den vidrör tänderna. Stretchningar, både för nacken och resten av kroppen, kan också hjälpa till att eliminera ackumulerade spänningar.

Vad man ska komma ihåg om stressrelaterad käksmärta

Stressrelaterad käksmärta orsakas vanligtvis av bruxism. Detta är tendensen att omedvetet bita ihop eller gnissla tänder. Detta kan leda till allvarliga komplikationer, såsom hörselbesvär, nack- och ryggsmärtor och sömnstörningar etc.

Därför är det tillrådligt att vara uppmärksam på de situationer som utlöser stress och framför allt lära dig att hantera dem. Lyckligtvis finns det fler och fler terapier och specialister som kan vägleda dig om hur du ska behandla detta tillstånd. Om du har detta problem, tveka inte att begära en konsultation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ahuja V, Ranjan V, Passi D, Jaiswal R. Study of stress-induced temporomandibular disorders among dental students: An institutional study. Natl J Maxillofac Surg. 2018 Jul-Dec;9(2):147-154. doi: 10.4103/njms.NJMS_20_18. PMID: 30546228; PMCID: PMC6251286.
 • Bertazzo-Silveira E, Kruger CM, Porto De Toledo I, Porporatti AL, Dick B, Flores-Mir C, De Luca Canto G. Association between sleep bruxism and alcohol, caffeine, tobacco, and drug abuse: A systematic review. J Am Dent Assoc. 2016 Nov;147(11):859-866.e4. doi: 10.1016/j.adaj.2016.06.014. Epub 2016 Aug 10. PMID: 27522154.
 • Bortoletto, C. C., Salgueiro, M. da C. C., Valio, R., Fragoso, Y. D., Motta, P. de B., Motta, L. J., Kobayashi, F. Y., Fernandes, K. P. S., Mesquita-Ferrari, R. A., Deana, A., & Bussadori, S. K. (2017). The relationship between bruxism, sleep quality, and headaches in schoolchildren. In Journal of Physical Therapy Science (Vol. 29, Issue 11, pp. 1889–1892). Society of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.29.1889
 • Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
 • Herrera-Valencia A, Ruiz-Muñoz M, Martin-Martin J, Cuesta-Vargas A, González-Sánchez M. Effcacy of Manual Therapy in TemporomandibularJoint Disorders and Its Medium-and Long-TermEffects on Pain and Maximum Mouth Opening:A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. 2020 Oct 23;9(11):3404. doi: 10.3390/jcm9113404. PMID: 33114236; PMCID: PMC7690916.
 • Khan F, Young WG, Daley TJ. Dental erosion and bruxism. A tooth wear analysis from south east Queensland. Aust Dent J. 1998 Apr;43(2):117-27. doi: 10.1111/j.1834-7819.1998.tb06100.x. PMID: 9612986.
 • ¿Puede causar el estrés dolor en la mandíbula? – IMED Dental. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from https://dental.imedhospitales.com/articulos/puede-causar-el-estres-dolor-en-la-mandibula/.
 • Staniszewski K, Lygre H, Bifulco E, Kvinnsland S, Willassen L, Helgeland E, Berge T, Rosén A. Temporomandibular Disorders Related to Stress and HPA-Axis Regulation. Pain Res Manag. 2018 May 2;2018:7020751. doi: 10.1155/2018/7020751. PMID: 29854038; PMCID: PMC5954859.
 • Teoh L, Moses G. Drug-induced bruxism. Aust Prescr. 2019 Aug;42(4):121. doi: 10.18773/austprescr.2019.048. Epub 2019 Aug 1. PMID: 31427840; PMCID: PMC6698238.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.