Irritation bakom öronen: vad kan orsaka det?

Irritation bakom öronen kan orsakas av något milt och som du kan åtgärda själv. exempel en allergisk reaktion. Men det kan också vara ett symptom på en mer allvarlig sjukdom.
Irritation bakom öronen: vad kan orsaka det?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Att ha irritation bakom öronen eller även utslag är mycket vanligt. Huden i detta område tenderar att drabbas av många olika tillstånd.

Detta symptom är i vissa fall associerat med vissa autoimmuna sjukdomar, såsom psoriasis. Det är också ofta förknippat med virusinfektioner som röda hund.

Det är därför viktigt att veta vilka tillstånd som kan orsaka detta problem. Att differentiera etiologin för en irritation bakom öronen hjälper till att initiera lämplig behandling för oroande sjukdomar.

Vilka symtom följer med irritation bakom öronen?

Irritation bakom öronen visar sig vanligtvis som ett lokalt utslag. I de flesta fall är det endast ett öra som är påverkat, men det kan också förekomma bakom båda öronen samtidigt.

Utslaget kan vara milt eller förekomma fläckvist. Det kan också vara en djupröd eller vitaktig färg. Fläckarna som uppstår kan vara små och lätt utspridda, eller sitta ihop i ett område.

Det är viktigt att notera om irritationen bakom öronen åtföljs av andra symtom. Till exempel smärta, feber eller allmän sjukdomskänsla. På samma sätt är det nödvändigt att identifiera om det har funnits någon utlösande faktor, såsom ett allergent eller något irriterande ämne.

Möjliga orsaker till irritation bakom öronen

Som vi nämnde i inledningen finns det många tillstånd som kan skapa irritation bakom öronen. I följande avsnitt förklarar vi vilka som är vanligast och hur man identifierar dem.

1. Kontaktdermatit

Kontaktdermatit är en inflammatorisk process som uppstår på huden. Det är en allergisk reaktion som utlöses av ett specifikt ämne, ett allergen.

Enligt en studie publicerad i Eczema är nickel en av de vanligaste triggarna. Detta mineral ingår i många accessoarer, till exempel örhängen. Ett annat vanligt allergen är parafenylendiamin, som ofta finns i hårfärgningsmedel.

Kontaktdermatit kan orsaka irritation bakom öronen. Området är vanligtvis torrt och fjällande, samt intensivt kliande. För att diagnostisera detta tillstånd gör man ett allergitest.

Den huvudsakliga behandlingen är att undvika just det allergenet. En läkare kan också ordinera orala antihistaminer för att lindra symtomen.

Du kanske är intresserad av: Eksem och stress: Hur hänger de ihop?

2. Psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. I synnerhet psoriasis i hårbotten kan leda till irritation bakom öronen. Enligt experter kännetecknas det vanligtvis av gulaktiga eller vitaktiga huduppbyggnader i detta område.

Dessa uppbyggnader av hud är där huden är förtjockad och tenderar att producera torra fjäll. Till utseendet liknar det mjäll. Som med kontakteksem kliar detta.

Diagnosen psoriasis är komplex. I vissa fall kan man behöva göra en hudbiopsi. Behandlingen varierar beroende på tillståndets svårighetsgrad. Om det drabbade området är litet kan det kontrolleras med topiska läkemedel, till exempel kortikosteroider eller vitamin D-analoger.

Ultraviolett ljusterapi kan också vara fördelaktigt. Men i svåra fall krävs metotrexat, ciklosporin eller biologiska läkemedel.

3. Röda hund och irritation bakom öronen

Röda hund är en virusinfektion som kan orska irritation bakom öronen. Som man kan läsa i en artikel från NHS, är detta idag en ovanlig infektion som tenderar att huvudsakligen drabba barn. Den är godartad och går vanligtvis över av sig själv.

De flesta fall är milda eller asymtomatiska. Men hos gravida kvinnor kan det leda till allvarliga komplikationer.

När symtom uppstår är det vanligaste utslag i ansiktet. Detta tenderar att spridas till andra delar av kroppen. Det kan därför leda till irritation eller utslag bakom öronen.

Det åtfölj dessutom ofta av hosta, feber, huvudvärk och svullna körtlar. Konjunktivit och rinnsnuva är också vanligt.

För att diagnostisera röda hund gör man vanligtvis serologiska tester. Det vill säga att läkaren gör ett försök att testa förekomsten av antikroppar mot viruset.

Lyckligtvis finns det ett vaccin mot röda hund. Detta är viktigt, eftersom det inte finns någon specifik behandling för tillståndet.

När ska du uppsöka sjukvård?

Helst bör du kontakta sjukvården när irritationen bakom öronen åtföljs av alarmerande symtom. Till exempel feber, sjukdomskänsla, trötthet eller svår klåda. Dessutom är det nödvändigt att observera om utslagen har spridit sig till andra områden.

Liknande, om du ser lila eller rödaktiga fläckar på huden bör du konsultera en specialist. Inflammation i närliggande lymfkörtlar anses vara ett annat varningstecken.

Om utslagen består av små blåsor eller orsakar smärta, är det också lämpligt att kontakta läkare. I allmänhet bör all irritation bakom öronen som inte är associerad med en specifik trigger utvärderas.

Ett vanligt tillstånd som vanligtvis inte är allvarligt

Irritation bakom öronen är ganska vanligt. I de flesta fall orsakas det av ett irriterande ämne eller ett medel som skapar en allergisk reaktion.

Lyckligtvis är orsakerna vanligtvis lätta att hantera eller kan tillstånden åtgärdas med specifik behandling. På grund av detta är det alltid tillrådligt att konsultera en specialist för en korrekt diagnos och att initiera lämplig behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.