Att utveckla hårfärgsallergi: orsaker och behandlingar

En hårfärgsallergi är oftast mild, men kan bli allvarlig även fast det är sällsynt, och när så inträffar kan den till och med vara livshotande. Det är alltså bäst att använda dessa produkter med försiktighet.
Att utveckla hårfärgsallergi: orsaker och behandlingar

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Liksom många andra allergier verkar det som att fallen med hårfärgsallergi ökar globalt år efter år. Faktum är att den allergiska reaktionen inte är mot själva hårfärgen, utan mot några av dess andra ingående komponenter. Hårfärgningsprodukter innehåller nämligen ofta flera olika ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. Och dessutom kan man utveckla en hårfärgsallergi mot produkter som man tidigare inte varit känslig mot.

En hårfärgsallergi orsakas av en reaktion i immunförsvaret. I de flesta fall orsakar det av allergisk kontaktdermatit. Effekten kan dock bli mycket allvarligare, till den grad att den till och med kan vara livshotande.

I vilket fall som helst är det viktigt att känna till skillnaden mellan en hårfärgsallergi och känslighet mot hårfärg. En allergisk reaktion orsakar ett antal symtom som kan kräva omedelbar läkarvård. Å andra sidan orsakar känslighet endast mild klåda eller sveda och kanske en lätt rodnad i huden.

Vad gör att man kan utveckla en hårfärgsallergi?

En kvinna som färgar håret
En hårfärgsallergi orsakar vanligtvis milda symtom, men vid extrem irritation eller om du svimmar bör du besöka din läkare.

I de flesta fall är parafenylendiamin (PPD) det ämne som orsakar en hårfärgsallergi. Det är en ingrediens i färgämnet som delvis oxiderar när det blandas med peroxid. I det tillståndet är det mer sannolikt att det utlöser en allergi.

PPD går ibland under andra namn som ”PPDA”, ”1,4-bensendiamin” och ”fenylendiaminbas”. Det är dock inte den enda komponenten som kan orsaka en hårfärgsallergi. En annan kemikalie som orsakar allergiska reaktioner hos många människor är paratoluendiamin (PTD).

Här följer några andra ämnen som finns i vissa hårfärger och som kan orsaka negativa reaktioner:

 • Kobolt
 • Glyceryltioglykolat
 • Ammoniak
 • Peroxid
 • Resorcinol

Vilka är symptomen?

En hårfärgsallergi kan orsaka milda eller svåra symtom. När det bara uppstår mild klåda, sveda och irritation är det inte en allergisk reaktion,  utan en manifestation av känslighet för produkten.

Allergin inkluderar följande symtom:

Dessa symtom kan uppträda upp till 48 timmar efter applicering av produkten. Allvarliga fall av hårfärgsallergi har följande konsekvenser:

 • Ansiktssvullnad. Svullnad av ögonlock, läppar och ansikte i allmänhet. Detta kan också förekomma på händer eller fötter
 • Svårigheter att andas
 • Illamående och kräkningar
 • Medvetslöshet

Allvarliga allergiska reaktioner kan leda till anafylaktisk chock, eller anafylaxi, inom några minuter. Detta är ett känsligt, livshotande tillstånd och behandlas som en medicinsk nödsituation.

Vad ska jag göra?

Om du skulle utveckla en hårfärgsallergi som uppvisar milda symtom föreligger kan du hantera det med följande åtgärder:

 • Skölj håret med mycket vatten och ett milt schampo. Syftet är att ta bort överflödig färg.
 • Applicera en mild fuktighetskräm på de drabbade områdena.
 • Symtomen på kontaktdermatit kan minskas med en receptfri kräm som innehåller kortikosteroider.
 • Använd utspätt kaliumpermanganat. Detta ämne hjälper till att oxidera PPD; ett ämne som endast orsakar allergi om det är delvis oxiderat.
 • Väteperoxid. Detta är ett milt antiseptisk medel som hjälper till med att lindra klåda och hudirritation.

Om symtomen inte försvinner efter några timmar, eller om symtom på en allvarligare allergi uppstår, bör du uppsöka akuten för korrekt behandling.

Hur kan jag förhindra en allergisk reaktion?

En kvinna med en skål hårfärg
Allergitestning är det bästa sättet att förhindra detta problem.

En person kan utveckla en hårfärgsallergi när som helst, även om man har använt produkten tidigare utan problem. Därför bör du alltid utföra ett allergitest innan du använder hårfärgen, speciellt om det är en ny produkt.

Förbered bara en liten mängd av färgämnet och tillhörande ämnen. Applicera en liten mängd av ämnet bakom örat med en bomullstuss och täck området med ett plåster eller liknande. Vänta 24 timmar och om det inte sker någon reaktion är det säkert att applicera produkten. Du kan utföra samma procedur på handleden.

Det är mycket viktigt att noggrant följa instruktionerna som följer med produkten. Det finns också några åtgärder som kan hjälpa, till exempel:

 • Använd färgämnen som inte innehåller PPD eller något av de potentiellt allergiframkallande ämnena.
 • Emulgera färgen väl innan du avlägsnar den.
 • Applicera mycket vatten på rötterna när du tar bort färgen. Gör detta i minst två minuter. Fortsätt sedan med resten av håret.
 • Tvätta håret med ett milt schampo efter att du har tagit bort färgen helt.
 • Använd ljummet vatten, svalt snarare än varmt.

Vilka är alternativen?

Det finns flera produkter som kan vara goda alternativ till en traditionell hårfärgning. Dessa alternativ innehåller inte kemikalier som orsakar allergiska reaktioner. Dessutom ger de vanligtvis bra resultat och, viktigast av allt, de är säkrare för din hälsa.

Några av alternativen är följande:

 • Hypoallergena färgämnen. De innehåller inte de mest allergiframkallande kemikalierna. De är vanligtvis semipermanenta, men finishen är mycket lik konventionell hårfärgning.
 • Henna. Detta är ett naturligt färgämne. Det är dock viktigt att verifiera att din hennaprodukt inte innehåller PPD, utan att det är helt vegetabiliskt och naturligt. Det ger en rödaktig eller mahognyaktig ton till håret.
 • Använd naturliga färgämnen. Det finns flera ämnen som ger håret färg naturligt. Även om de är dyrare är resultatet utmärkt. Kamomill, valnötsskal och andra grönsaker finns med i denna grupp.

Vissa semipermanenta hårfärger kan innehålla bly eller andra farliga ämnen. Om du är osäker, fråga då en hudläkare.

Färgning av hår med naturliga produkter: det bästa alternativet

Att färga håret är vanligt hos många kvinnor. Du bör dock komma ihåg att du kan utveckla en allergi mot hårfärger när som helst i livet. Därför bör du aldrig hoppa över att testa produkten först.

Alternativa metoder har begränsningar vad gäller färgomfång, beständighet och praktisk användning. Men de skyddar inte bara mot en allergisk reaktion, utan bevarar på lång sikt hårets hälsa och resulterar därmed i vackrare hår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Di Prisco, M. C., Puig, L., & Alomar, A. (2006). Contact dermatitis due to para-phenylenediamine (PPD) on a temporal tattoo with henna. Cross reaction to azoic dyes. Investigacion clinica, 47(3), 295-299.
 • Bozzo, R. B. (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. Rev Chil Anest, 50, 27-55.
 • Sotés, P. I., Baldrich, E. S., & Sanz, C. C. Nuevas expectativas para la alergia a tintes del cabello.
 • Rev Cent Dermatol Pascua • Vol. 15, Núm. 2. May-Ago 2006. Pérez CS y col. Dermatitis por contacto alérgica a tinte de pelo. https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2006/cd062f.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.