Slackline-träning: vad är det och vilka är fördelarna?

Det är allt vanligare att se unga som går balansgång på rep uppspända på torg och i parker. Skulle du våga testa på? Lär dig mer om slackline och fördelarna med denna träning.
Slackline-träning: vad är det och vilka är fördelarna?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2024

Att gå på lina kan tyckas omöjligt till en början. Men med lite träning, mycket balans och mycket koncentration kan du lära dig det. Om du gillar spänning, nöje och utmaningar kan detta vara en perfekt träning för dig. Läs vidare för att ta reda på vad slackline-träning är och vilka fördelar det ger!

Slackline är en balanssport. Den går ut på att gå på ett rep fäst vid två fasta punkter. Repet är dynamiskt och ger därför en viss studs när du går på det. Enligt historiker är detta en praxis som uppstod som en del av en klättrarträning i Yosemite Valley, Kalifornien (USA).

Uppfinnarna var Jeff Ellington och Adam Grosowsky, som inkluderade det i en träningsrutin för att uppnå bättre balans. Det blir bara mer och mer populärt idag, och framförs både professionellt och för utomhusnöjen.

Olika varianter av slackline-träning

Slackline betyder “slapp lina”. Det innebär att gå från ena änden av ett rep fäst vid två fasta punkter till den andra. Eftersom repet inte är helt spänt, svänger det vilket gör det svårare att hålla balansen.

Balans, hållning och koncentration är grundpelarna för att uppnå färdigheten. För att göra denna övning behöver du inte så mycket utrustning.

Allt du behöver är ett nylon- eller polyesterrep och ett stöd för att fästa det för att komma igång. Ibland kan vi se dessa linor fästa mellan träd på torg och i parker.

Följande är några av varianterna du kan prova.

Trickline: det mest traditionella sättet

För att öva en trickline använder man en 5 centimeter (cm) tjock lina. Linan ska hänga ca 120 cm från marken. Linans längd är mellan 15 och 20 meter.

Utmaningen för nybörjare är att bara helt enkelt gå längs repet, men mer erfarna kan visa upp hela sin repertoar av hopp och färdigheter under övningen.

Longline: Ett annat sätt att gå på repet

För longline använder man ett rep som är 30 meter långt och 2,5 cm tjockt. Övningen går ut på att gå på linan från ena änden till den andra.

Särskild vikt ligger här på balans och koncentration, eftersom repet inte är så spänt och det därför svänger mer.

Niña har slackline.
Även barn kan testa på tightrope från tidig ålder för att stärka sin balans och proprioception.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa den här artikeln: Lär dig kroppsmedvetenhet för bättre hälsa och livskvalitet

Highline: Gå på lina på höjd

Detta är den modalitet som utgör den största risken, eftersom repet är fäst på en höjd av 20 meter eller mer. Det bästa du kan göra som amatör är att titta på proffsen och förundras över deras färdigheter.

Men om du gillar extrema utmaningar, men inte har tillräckligt med erfarenhet, kan du använda säkerhetsutrustning för att undvika farliga fall. Denna version är idealisk för att beundra naturliga landskap och rensa ditt sinne.

Rodeoline: den svåraste modaliteten av slackline-träning

I denna modalitet är repet knappt spänt alls, så repet får en U-form och svängningarna är mycket större. Denna egenskap gör det till ett av de svåraste testerna. Övningen är också känd som freestyleline.

Yoga-slackline: En träning med fördelar för både kropp och själ

För en mer avancerad nivå av slackline finns den här modaliteten. Det går ut på att göra yogaövningar, på rep.

I det här fallet bör repet vara mer spänt så att du håller dig uppe på repet. Att koppla ihop kropp, andetag och sinne går med denna variant också att göra på höjd.

Vatten-slackline: Perfekt för sommaren

Som namnet antyder spänner man här ett rep över vatten. Svårighetsfaktorn tillkommer även här, eftersom repet inte är helt spänt och därför rör sig. Förutom att utöva detta som en sport kan det vara en roligt lek för poolhänget.

Fördelar med slackline-träning

Slackline är en trevlig träningsform där vi kan träna på att förbättra vår balans. Men det erbjuder också många andra fördelar som i sin tur bidrar till våra olika aktiviteter i det dagliga livet.

Ett tydligt exempel på fördelarna med slackline-träning presenteras av en studie där man experimenterade med kombinationen med FIFA 11+-programmet vid neuromuskulär kontrollträning. Resultaten visade att slackline erbjuder liknande förbättringar och studien föreslår att det därför skulle kunna vara en alternativ metod för att uppnå målen för förbättrad sensorimotorisk kontroll.

Här är några av fördelarna med slackline:

  • Bättre balans: kontinuerlig träning på rep förbättrar balansen. Att gå på ett instabilt rep, som svajar och rör sig för varje rörelse, är en utmaning.
  • Proprioception: kroppens förmåga att upptäcka rörelse och position av leder, muskler, senor och ligament. Att gå på lina aktiverar vårt proprioceptiva system och förbättrar reflexerna.
  • Ökad koncentration: maximal koncentration krävs för att uppnå kroppskontroll och klara utmaningen. Det rekommenderas att fästa ögonen på en specifik punkt för att undvika distraktioner. Faktum är att vissa säger att att gå på rep  är som att meditera i rörelse.
  • Bättre hållning och kontroll: hållningen är viktig för att uppnå rätt teknik som gör att vi klarar av att gå på repet. Bålen ska vara upprätt och armarna sträckta ut åt sidorna, som i form av ett kors. En artikel från 2016 om balansträning för äldre vuxna drar slutsatsen att slackline har en positiv inverkan för att minska fallrisken.
  • Ben- och coreträning: med slackline kan vi stärka våra ben, eftersom det sätter hela underkroppens muskulatur i arbete. Det aktiverar även coremusklerna.
  • Det minskar risken för skador: slackline hjälper till att stärka bålen och benen och tränar hela corepartiet, vilket avsevärt minskar risken för att vi ska drabbas av skador.
Adulto borgmästare con inestabilidad.
Denna övning kan vara bra för äldre vuxna att träna för att förbättra sin balans och förhindra fall.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fördelarna med att gå och jogga baklänges

Få den perfekta balansen för ditt liv

Om du gillar utmaningar och äventyr kan slackline vara den perfekta sporten för att utmana dina färdigheter. Du kan börja på ett torg eller en närliggande park, där du hittar två träd du kan spänna fast repet runt.

När du förbättrat din teknik kan du utmana dig själv att träna på högre höjd eller testa på någon av varianterna. Det är en rolig övning som du kan använda som ett träningspass eller bara för att ha en trevlig stund med dina vänner.

Om du behöver mer balans i ditt liv kan du komplettera din vardag genom att tillämpa hälsosamma vanor som denna. Det kommer att ge dig många fördelar att njuta av.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jäger T, Kiefer J, Werner I, Federolf PA. Could Slackline Training Complement the FIFA 11+ Programme Regarding Training of Neuromuscular Control? Eur J Sport Sci. 2017 Sep;17(8):1021-1028. doi: 10.1080/17461391.2017.1347204. Epub 2017 Jul 6. PMID: 28682215. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682215/
  • Thomas M, Kalicinski M. The Effects of Slackline Balance Training on Postural Control in Older Adults. J Aging Phys Act. 2016 Jul;24(3):393-8. doi: 10.1123/japa.2015-0099. Epub 2015 Nov 19. PMID: 26583953. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26583953/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.