Yogaposer för den som inte är så vig

Är du inte så vig? Med yoga kan du förbättra din rörlighet gradvis på ett sätt som är anpassat till just dina möjligheter. Prova dessa fantastiska poser!
Yogaposer för den som inte är så vig

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många som inte är så viga. Detta kan leda till muskel- och ledvärk, liksom stor frustration när man stretchar eller försöker sig på vissa yogaposer.

Därför ska du idag få upptäcka 5 yogaposer som hjälper dig att må bättre ifall du inte är så vig.

Yoga är inte bara en träningsform som ger mentalt välbefinnande, utan som också ger möjligheten att förbättra det fysiska tillståndet. Men även om man inte är så vig, betyder inte det att man inte kan träna yoga. Det är faktiskt rentav tvärtom. Det finns lämpliga yogapositioner för alla.

5 yogaposer för den som inte är så vig

Dessa yogaposer för dig som inte är så vig, kommer med tiden att förbättra din rörlighet. Allt du behöver är tålamod och att vara konsekvent.

Men du ska såklart aldrig pressa din kropp för mycket. Då kan du skada dig.

1. Barnets position

Detta är den första yogaposen för dig som inte är så vig, och du kommer att älska den. Den utförs vanligtvis i slutet av ett yogapass för att slappna av i musklerna.

Denna position, som även kallas Tadasana, är väldigt viktig. Den stretchar höfter, lår och fotleder, samtidigt som den verkar för att minska ryggvärk. Många utför den efter att ha varit i trädpositionen för att slappna av i ryggmusklerna.

Slappna av i barnets position

2. Hunden

Denna andra yogapose, även kallad Adho Mukha Svanasana, kan vara lite obekväm i början. Den utförs genom att man gör ett berg av kroppen genom att sträcka på armar och ben, med svanskotan högst upp och huvudet mellan armarna.

Det bästa utförandet av positionen är då fotsulorna är helt pressade mot underlaget. Om du inte är så vig så kommer du antagligen inte att kunna göra det i början, så du utför denna position med hälarna lyfta.

Men var bara lugn, för med övning och tid kommer du att kunna pressa ner dina hälar mer och mer tills dina fötter är helt på underlaget. Denna position främjar blodcirkulationen och stretchar kroppen. Den är idealisk för uppvärmning.

Hunden är är idealisk för uppvärmning

3. Bryggan

Denna position kan också vara svår att utföra korrekt i början om du inte är vig. Men liksom med den föregående kommer du med tiden att klara av den bättre och bättre. Men även i början kan du börja dra nytta av fördelarna med denna yogapose, och göra halvbryggan genom att låta armarna stödja dig under kroppen.

  • Lägg dig först på rygg med fotsulorna mot golvet. Höj sedan dina höfter så högt som möjligt.
  • Se till så att fotsulorna rör vid underlaget helt. Samtidigt sträcker du armarna nedåt längs med kroppen. Håll händerna sammanflätade under kroppen.

Denna yogapose hjälper till att stimulera bukorganen och förbättrar matsmältningen. Den är också en av de viktigaste positionerna för kvinnor eftersom den hjälper till att lindra mensvärk.

För att avancera bryggans position stödjer du dig på handflatorna så att kroppen hålls parallellt med golvet, som på bilden nedan.

Bryggans position

4. Halvduva

Den fjärde yogaposen är idealisk för att förbättra din vighet med tiden. Om du upplever att positionen är mycket svår att utföra, kan du stödja dig själv med händerna i golvet.

Den här positionen förbättrar kroppshållningen och rätar upp kroppen. Även om du har ischiasproblem så kan denna position hjälpa till att lindra smärtan något.

Halvduvans position

5. Stående framåtfällning

Den sista av dessa yogaposer för dig som inte är så vig kallas på sanskrit Uttanasana.

  • För att utföra denna yogapose, ställ dig med fötterna fast placerade mot underlaget.
  • Försök först att röra vid fötterna med händerna.
  • Om du är väldigt ovig når du inte ner till fötterna, men det spelar ingen roll. Håll dig på den höjden som du kan nå ner till och håll om dina ben med händerna.
  • Målet är att vika ner överkroppen så mycket som möjligt ner mot benen och vidröra dem med pannan.
Dessa yogaposer är för alla

Alla dessa yogaposer hjälper dig att förbättra din rörlighet. Några av dem kan kännas väldigt lätta, och andra lite tuffare. De enkla positionerna kommer att ge dig förtroendet att fortsätta att utvecklas med de andra poserna.

Tycker du att din kropp är ovig? Har du någonsin provat yoga? Vi uppmuntrar dig att prova på denna träningsform, för du kommer att bli vigare och få mer rörlighet med tiden. Du behöver bara lite uthållighet och tålamod.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.