Skolios och ryggsmärtor - orsaker och lindring

Skolios är förknippat med förändringar vad gäller både utseende och självkänsla. Men visste du att skolios också orsakar ryggsmärtor? Lär dig mer om hur det står till med den saken i den här artikeln.
Skolios och ryggsmärtor - orsaker och lindring

Senaste uppdateringen: 04 augusti, 2022

Skolios är den medicinska termen som används för att hänvisa till en lateral avvikelse i ryggraden, och som ofta orsakar ryggsmärtor. Det inträffar oftast under barndomen då barnet växer och utvecklas mellan 5 och 8 års ålder.

De flesta fallen av skolios upptäcks dock inte förrän under tonåren. Enligt uppskattningar drabbar tillståndet cirka 3 % av befolkningen, dock är många av dessa människor inte ens medvetna om det.

Detta beror på att det finns ett stort antal fall är milda avvikelser som inte ger några symtom eller komplikationer. Men vi bör också notera att 1 av 500 barn behöver behandling för att korrigera sin skolios.

Även om många fall inte upptäcks så kan tillståndet orsaka problem vid ett senare tillfälle. Därför ska vi idag diskutera smärtan som uppstår som ett resultat av skolios, särskilt i vuxen ålder.

Vad är skolios?

Som vi redan har nämnt är skolios en lateral avvikelse i ryggraden. Det vill säga, istället för att bilda en rak linje så avviker ryggraden vid en av sina punkter, till höger eller till vänster sida.

Sanningen är att orsakerna till åkomman alltjämt är okända. Experter tror att det finns en viktig ärftlig faktor, även om åkomman också kan bero på någon typ av muskelförändring. Den kan även bero på skador på själva ryggraden som inte har behandlats ordentligt.

Normalt är skoliosen mild och ger inga symtom. I vissa fall är det möjligt att observera att den ena axeln är högre än den andra, eller en asymmetri i midjan. Det ena skulderbladet kan också komma att vara mer framträdande än den andra.

Komplikationer av skolios

Problemet är att det finns vissa grader av skolios som äventyrar hela ryggradens struktur. När avvikelsen är mycket stor kan revbenen sticka ut mer på ena sidan av kroppen än på den andra.

När detta inträffar kan lungorna skadas på grund av trycket från revbenen själva. Vi bör också komma ihåg att om skoliosen är mer avancerad så kan den drabbades utseende påverkas, och detta kan i sin tur leda till problem med självkänslan.

Men det mest betydelsefulla är att personer med skolios, oavsett grad, löper större risk att bli drabbade av ryggsmärtor senare i livet, speciellt i vuxen ålder.

Hur kan man lindra ryggsmärtor vid skolios?

Smärtan som kommer av skolios kan vanligtvis bli lindrad genom att man korrigerar kroppshållningen. Till exempel är det väldigt viktigt att den drabbade håller ryggen så rak som möjligt då man sitter. För att göra detta bör man välja bekväma stolar med ryggstöd och armstöd vid arbete.

Av samma anledning bör man vara uppmärksam på hur man går, och då nödvändigt korrigera det. Många människor tenderar att gå framåtlutade. Man bör dock hålla axlarna raka, gå med huvudet upprätt och buken sammandragen.

Experter rekommenderar att man utför övningar som stärker ryggmuskulaturen, men utan att tvinga den för mycket. Till exempel är simning mycket lämpligt. Yoga och pilates kan också vara effektivt, eftersom detta också hjälper till med att stretcha ut musklerna.

Dessutom måste vi komma ihåg att om skoliosen orsakar ryggsmärtor som är ihållande, är det bäst att konsultera en specialist. Ibland kan man behöva använda antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel för att lindra situationen.

Vad du måste komma ihåg är att skolios, även om den går obemärkt förbi, ofta orsakar ryggsmärtor och andra kroniska komplikationer. Av denna anledning är det viktigt att träna på att bibehålla en god hållning under dagen, samt att gå på relevanta kontroller hos din läkare eller sjukgymnast.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.