Sergio Rico vaknar upp: Går det att återvända till sporten efter en inducerad koma?

Den Sevillianska målvakten vaknade efter 22 dagar under sedering. En lång rehabilitering väntar honom och även om det inte är känt om han kommer att få uppföljare, har andra idrottare kunnat återvända efter en inducerad koma.
Sergio Rico vaknar upp: Går det att återvända till sporten efter en inducerad koma?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 28 juni, 2023

Efter 22 dagar i en inducerad koma efter en ridolycka vaknade Sergio Rico, PSG-målvakten och kunde komma ur sederingen. Hans partner, Alba Silva, sa att han kände igen sina nära och kära, men att han ännu inte hade fått tillbaka sitt tal.

Även om detta är ett viktigt och hoppfullt steg, kan efterverkningarna av en inducerad koma vara olika och processen är lång. Andra idrottare har dock genomgått exceptionella rehabiliteringar som gjort att de kunnat återgå till professionell idrott efteråt.

Sergio Rico försattes i inducerad koma efter ett fall från en häst

Efter att ha vunnit Ligue 1-titeln med Paris Saint-Germain reste den spanske målvakten till byn El Rocío i Huelva, Spanien. Under en ridtur under pilgrimsfärden dit föll han från hästen . Djuret sparkade honom i huvudet och orsakade en kranioencefalisk traumatism med en hjärnskada.

Sergio Rico kördes omedelbart till intensivvårdsavdelningen (ICU) på Virgen del Rocío-sjukhuset i Sevilla, där han intuberades och försattes i inducerad koma. Även känd som “farmakologisk koma”, är detta en procedur som medvetet minskar hjärnans funktioner.

Genom olika mediciner sövs dessa patienter ner så att hjärnans aktiviteter kräver mindre syre, blod och glukos. På så sätt “vilar” organet vilket underlättar tillfrisknandet.

Eftersom hjärnskador ökar det intrakraniella trycket försöker man med en inducerad koma att skydda mot sådan skada genom att minska blodflödet och vätskeansamlingen. Under tiden övervakas patienten ständigt för att kontrollera utvecklingen.

Även om det i allmänhet är en säker procedur medför den risker, vilket innebär att den endast bör användas i extrema fall.

Läs mer: 5 nycklar för att förbättra hjärnhälsan med frukosten

Hur kommer Sergio Ricos återhämtning att se ut?

Den tid en patient tillbringar i farmakologisk koma beror på varje enskilt fall, men läkare försöker alltid hålla den så kort som möjligt. Det kan vara mellan 2 dagar och 2 veckor. Det finns dock personer som har tillbringat mer än 6 månader i denna typ av koma.

När det gäller återhämtningsförmåga beror detta bland annat på den initiala skadan. Sergio Rico blev satt i inducerad koma på grund av ett trauma med hjärnskada.

Det är vanligt att människor går igenom följande problem när de kommer ur en inducerad koma:

Dessa typer av skador kan leda till fysiska eller psykiska följdsjukdomar. Det är dock mycket svårt att avgöra deras omfattning, eftersom det beror på svårighetsgraden. När det gäller Sergio Rico råder det ingen tvekan om att målvakten har tagit ett stort steg mot återhämtning.

Kommer Sergio Rico att kunna återgå till sporten efter en inducerad koma?

Rehabiliteringen är långsam och progressiv. Det första som vanligtvis görs är en serie utvärderingar av fysioterapeuter, psykologer, kinesiologer och logopeder. Alla dessa specialister följer med återhämtningsprocessen, och det är vanligt att det tar veckor eller månader för patienten att kunna prata eller gå igen.

Dessutom måste den förlorade muskelmassan bli återuppbyggd; något som är nyckeln för en fotbollsspelare som Sergio Rico. Av denna anledning är kinesiologernas roll viktig. De utför vanligtvis bland annat motstånds- och muskelstärkande övningar, kardiorespiratorisk aktivering och kognitiv stimulering.

Träning för återhämtning

Återhämtningen är olika i varje enskilt fall, men med tiden återhämtar sig många människor helt. En Cochrane Library-publikation, som sammanställer flera studier gjorda på patienter som har genomgått intensivvård, visar att den positiva effekten av träningsprogram beror på varje enskilt fall.

Sammanställningen omfattar 6 studier utförda på 483 deltagare. Hälften av dem rapporterade förbättringar i funktionell träningskapacitet, medan resten inte upplevde någon effekt. Publikationen drar slutsatsen att det inte är möjligt att fastställa en övergripande effekt av dessa övningar.

Idrottare som återgått till aktivitet efter en inducerad koma

Här är några exempel på personer som gått igenom en farmakologisk koma och som kunnat återvända till sportaktiviteter.

Fabio Jakobsen

Den holländska cyklisten drabbades av ett allvarligt fall under Tour of Pologne 2020, vilket orsakade skador på käken, ansiktet och skallen. Han tappade nästan alla tänder, fick 130 stygn i ansiktet och stämbanden förlamades.

Efter några dagar i inducerad koma och flera operationer började han återhämta sig. Trots skadorna kunde han bara 3 månader efter evenemanget återvända till cyklingen och 8 månader senare återvände han till professionella tävlingar i Tour of Turkey.

Jakobsen representerar ett särskilt utmärkande fall för återhämtning efter att ha gått igenom en inducerad koma. Utöver det fysiska arbetet sticker även hans mentala styrka ut för att återvända till elitkretsarna. Där uppnådde han också betydande segrar ut.

En cyklist.

Álvaro Trigo

Denna löpare från Madrid, Spanien, råkade ut för en olycka 2018. Huset där han bodde började brinna och han fick brännskador på 63 % av huden. Han låg i koma i 10 dagar, samtidigt som han var tvungen att genomgå flera transplantationer för att få huden återställd.

Så småningom började han gå igen och även om prognoserna för att han skulle kunna springa igen inte var uppmuntrande koncentrerade han sina ansträngningar på träning som gjorde det möjligt för honom att gå in i Sevilla maraton. Bara ett år efter olyckan kunde Trigo vara med i den tävlingen.

Han deltog sedan i simtävlingen Formentera till Sevilla 2021, och simningen Cies Islands till Vigo året därpå. Samtidigt fortsatte han att träna inför nya maraton och kajaklopp.

Álvaro Trigo regresó al deporte tras un coma inducido

Junior Sambia

2020 försattes den franske fotbollsspelaren i en inducerad koma på grund av svårighetsgraden av symtomen han led efter att han fått covid. Han var tvungen att intuberas och placeras i en respirator.

Han vaknade dock ur koman och började återhämta sig. Sambia kunde senare börja spela igen och värvades av den italienska klubben Salernitana, där han för närvarande spelar som mittfältare.

Junior Sambia och kunde återvända till sporten efter en inducerad koma, kanske Sergio Rico kan det med

Sergio Rico återhämtar sig, men har en lång väg framför sig

Nyheten att målvakten inte längre behöver vara i inducerad koma är uppmuntrande för hans allmänna hälsa. Den rehabilitering som ligger framför honom är dock mödosam och progressiv.

Lite är känt om omfattningen av den initiala hjärnskadan han drabbades av, så det är också svårt att veta om han kommer att få följdsjukdomar eller om han kommer att kunna återvända till sporten. Men som vi har sett är det möjligt att återvända till sport efter en inducerad koma, vilket flera idrottare redan har visat.

REUTERS huvudbild.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.