5 nycklar för att förbättra hjärnhälsan med frukosten

För att förbättra hjärnhälsan är det viktigt att du inkluderar, med start vid frukosten, näringsämnen som tillhandahåller energi och stimulerar flödet av syre till hjärnan.
5 nycklar för att förbättra hjärnhälsan med frukosten
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Under 2014 publicerades en väldigt intressant bok: The SharpBrains Guide to Brain Fitness”. I denna förklarar författarna hur du kan förbättra hjärnhälsan och din förmåga att njuta av bättre livskvalitet.

Med elva nyckelstrategier förklarar de aspekter som de flesta av oss redan känner till, men inte efterlever. En av dessa är faktiskt vikten av essentiellt näringsintag och frukost.

Det är lätt att begå misstaget att inte eliminera socker från sin diet. Vi tror att du genom att göra det kan få ut mest möjligt av din hälsa. Det är dock svårt att bli framgångsrik. Kom bara ihåg att i lagom mängd är glukos vitalt som energi för din hjärna.

Så pass att du bör ha följande andel i åtanke: 20%. Detta är den energinivå din hjärna behöver, relativt till resten av kroppen. Som du kan se är det en avsevärd mängd. Alla brister har sina konsekvenser. Så… varför inte förbättra din livskvalitet med start vid frukosten? Vi ska förklara hur.

Förbättra hjärnhälsan: fem livsmedel du inte bör missa

Din livsstil fastslår till viss del din förmåga att undvika incidenter som stroke. Detta är en av de ledande orsakerna till död och handikapp i förtid bland dagens befolkning. Vi vet givetvis att ingen till 100% kan förebygga en stroke och att de till och med kan drabba unga personer med väldigt hälsosamma livsstilar.

Det finns dock något som är värt att ha i åtanke. Om hälsan hos din hjärna är bra kan du vara förmögen att bättre återhämta dig från en stroke. Din hjärna är som en muskel: om du tränar den får du kognitiva reserver i neuroplasticitet, i flexibilitet…

Ett sätt att göra detta är att välja mat med vishet. Låt oss ta en titt på vilka livsmedel du bör inkludera i frukosten.

1. Kraften hos ett frö: chia för hjärnan

Nervceller i hjärnan

Chiafrön är lågkalorimat som kan ge dig de största mängderna omega 3-fettsyror.

 • Omega 3-fettsyror är viktiga för att förbättra hjärnhälsan.
 • Och glöm inte att chiafrön innehåller mer kalcium än mjölk, tre gånger fler antioxidanter än färska blåbär och tre gånger mer järn än spenat. De är fantastiska!
 • Deras höga kalium- och fiberinnehåll gör också chiafrön till en av de bästa ingredienserna att börja dagen med.

2. Förbättra hjärnhälsan med avokado

Avokadosmoothie för att förbättra hjärnhälsan

Många kalorier? Visst. Kommer avokado göra dig tjock och höja kolesterolet? Inte en chans. Precis som allt i livet är nyckeln balans. Avokado förbättrar blodtillförseln och syreleveransen till hjärnan. Det räcker att konsumera en kvarts avokado om dagen för att åtnjuta flera fördelar.

 • De hälsosamma fetterna i avokado hjälper till att bibehålla starka och flexibla artärer.
 • Enkelomättade fettsyror i avokado skyddar cellerna i nerverna som kallas “astrocyter”.
 • Astrocyter möjliggör kommunikation mellan nerver och celler i hjärnan.
 • Ett annat intressant faktum är att avokadoolja kan hjälpa till att ta hand om din hjärnfunktion.
 • Det är ett bra sätt att skydda dig själv från stroke eftersom det minskar blodtrycket.

3. Grönt te och antioxidanter

Grönt te har åtta gånger mer polyfenoler än frukt och grönsaker. Katekinerna i grönt te är nyckeln till att förbättra hjärnhälsan. Tack vare innehållet av antioxidanter och C-vitamin så minskar du risken för Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Något så enkelt som att dricka en kopp grönt te till frukost varje dag kommer ge dig märkbara fördelar i det långa loppet.

4. Havregrynsgröt med osötad choklad

Detta är en vinnande kombination som du kan njuta av två till tre gånger per vecka. Tillsätt bara en bit osötad, mörk choklad till din havregrynsgröt och njut.

När du kombinerar havregryn med choklad kommer du ge följande viktiga näringsämnen till hjärnan:

 • Vitaminer (A, B-komplex, C och D)
 • Mineraler (kisel för bindvävnader, fosfor, magnesium, kalium, kalcium och järn)
 • Enkelomättade fettsyror

5. Blåbär – den bästa frukten för hjärnan

Hjärnaktivitet

Blåbär är det bär som är rikast på tanniner, flavonoider och antocyaniner. Dessa typer av antioxidanter har antibiotiska och antiinflammatoriska effekter.

 • Du kan även äta dem för att sänka kolesterolet och främja bättre kopplingar mellan neuroner för att förbättra inlärning.
 • Det är inte alltid lätt att hitta dem när de inte är i säsong, men du kan köpa på dig ett lager och förvara i frysen.

Om du vänjer dig vid att inkludera dem till frukosten kommer du förbättra ditt minne. Det är värt det!

Du kommer att förbättra hjärnhälsan om du börjar dagen med en god frukost. Men kom ihåg att alltid undvika en stillasittande livsstil, minska din stress och bibehålla en nyfiken attityd till livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: A review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in Aging Neuroscience.
 • Khan N., Mukhtar H., Tea polyphenols in promotion of human health. Nutrients, 2018.
 • Blesso CN., Dietary anthocyanins and human health. Nutrients, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.