Så odlar du moringa: en komplett guide

Så odlar du moringa: en komplett guide
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

De flesta av oss har hört talas om egenskaperna hos moringablad. Men visste du att det här trädet är väldigt lätt att odla hemma? I den här artikeln ska vi berätta lite mer om denna art och vilka fördelar den ger oss. Och så klart också berätta hur du odlar moringa själv hemma!

Även om detta är en art som är hemmahörande i Indien, anpassar den sig mycket bra till olika typer av jord och temperaturer. Därför kan du säkert få den att trivas hemma i ditt hem.

Moringa: Vad är det?

Som vi redan nämnt är moringa ett träd. Det är också känt som livets träd. Det kan bli upp till 10 meter i höjd och har en frodig krona. Den är känd över hela världen för sina näringsegenskaper.

Dess blad är de mest använda i olika preparat. Faktum är att man ofta använder dem i traditionell indisk medicin eller ayurveda. De naturliga förhållanden som arten växer under har kännetecknet att de är varma och fuktiga på samma gång.

Dess områden med störst utbredning är Amerika, Afrika, Europa och Asien.

Förutom bladen finns dess egenskaper också i dess rötter, frukter och frön. Enligt studier innehåller moringa 27 % protein, samt vitamin A och C, och mineraler som järn, fosfor och kalcium.

La moringa se utiliza de diferentes formas como complemento nuricional y remedio natural.
Moringa används på flera sätt, som ett näringstillskott och naturläkemedel. Dess blad kan pulveriseras, och marknadsförs som sådant för beredning av teer.

Dess fördelar

På grund av sin sammansättning är moringa en naturlig produkt som rekommenderas inom naturmedicin som ett komplement till behandlingen av olika hälsotillstånd. Enligt vissa vetenskapliga publikationer kan det vara användbart för följande:

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Hjälper jojobaolja vid behandling av akne?

Så odlar du moringa hemma

Att ha en egen moringaplanta hemma är en mycket bra idé. Detta är inte bara ett vackert träd utan du kan också använda dess blad för att tillaga infusioner. Således kan du dra nytta av dess näringsegenskaper.

När du odlar moringa kan du välja att göra det på något av följande tre sätt:

  1. Grodda dess frön.
  2. Plantera dess sticklingar.
  3. Börja med en planta i ett mer utvecklat stadium.

Då ska vi gå vidare till stegen för hur du odlar din egen moringa!

Det finns tre olika metoder genom vilka du kan så din moringa hemma.
Det finns tre olika metoder för att odla din egen moringa hemma.

1. Grodda frön

Det första sättet är genom att grodda frön. Dessa kan du hitta på plantskolor eller i specialaffärer.

När du har dem gör du följande:

  1. Lägg dem i en behållare med vatten i 24 timmar för att mjuka upp skalet.
  2. Förbered sedan krukan som du ska odla i eller välj det område av trädgården där du ska så fröna.
  3. Gör ett hål på 5 centimeter och fukta underlaget.
  4. Placera fröna i hålet, täck dem och vattna igen.
  5. Under de första 10 dagarna kommer du att behöva vattna nästan dagligen. Nyckeln är att hålla jorden fuktig, men inte dränkt.
  6. Efter en vecka kommer du att kunna se groddarna och efter ytterligare en vecka kommer du att se ett litet växande träd.
  7. Tänk sedan på att om du ska så flera moringafrön bör du lämna 30 till 40 centimeter mellan varje.
  8. Har du valt en kruka till din moringa bör den vara minst 30 centimeter djup.

2. Plantera sticklingar

Det andra alternativet vi har för att odla moringa är att ta sticklingar från en annan planta. Dessa kan du kanske få från en vän eller släkting som redan har ett träd.

Du bör göra följande:

  1. Hitta en gren som är 30 centimeter lång och cirka 4 centimeter i diameter på huvudstammen.
  2. Kapa av den och plantera den i en behållare med vatten där den får stå tills du börjar se rotutveckling. Byt vatten regelbundet under väntetiden.
  3. Placera den sedan i en kruka eller i din trädgård, beroende på vad du har förberett.
  4. Oavsett var du placerar den måste du säkerställa ett 15 centimeter djupt hål i jorden för sticklingen.
  5. Sedan, efter några dagar med kärlek och bevattning, kommer rötterna på din stickling att växa sig längre och ge ditt moringaträd ett bättre fäste.

3. Plantera ett litet moringaträd

Det sista alternativet är att du planterar ett litet moringaträd. Denna lilla planta kan du köpa på en plantskola eller i en blomsteraffär. Du kan placera den i en kruka eller direkt i trädgården.

De kommer oftast med jord och rötter, så det enda du behöver göra är ett djupt och tillräckligt stort hål för sätta ner plantan med all sin jord. Du kan behöva lite mer jord för att göra plantan mer stabil i jorden.

Vattna sedan, och det är allt du behöver göra. Snart kommer du att se hur din planta börjar växa i sin kruka eller i trädgårdshörnet.

Vi tror att du kanske också vill läsa den här artikeln: Frukten baobab: Egenskaper, fördelar och risker

Ta hand om din moringa för att göra den till en källa till liv!

Som det livsträd som det är, behöver din moringa lite extra omsorg av dig för växa sig frisk. Notera följande:

  • Denna växt behöver direkt ljus.
  • Moringaträd kräver lätt, sandig jord med bra dränering.
  • Den idealiska temperaturen för denna växt är mellan 22 och 35 °C; den ska alltid stå svalare 40 °C.
  • Du bör göra en årlig beskärning för att forma den, kontrollera tillväxten och ta bort eventuella torra grenar.
  • Ge måttlig bevattning så att underlaget alltid är fuktigt, men inte dränkt.

Det är allt! Du vet nu allt du behöver när du odlar din moringa hemma för att ta del av alla dess fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fahey, J. W. (2005). Moringa oleifera. A review of the medical evidence for its nutritional, therapeutic and prophylactic properties. Trees for Life Journal1(5), 1-15.
  • Fuentes Esparza, M; Quezada, T; Guzmán, S; Valdivia-Flores, A; Ortíz-Martínez, R. (2019). Efecto del consumo de Moringa oleífera sobre parámetros productivos y toxicológicos en pollos de engorde. Rev Mex Cienc Pecu. 10(4):1013-1026.
  • González Valenzuela, C. M., & Romero Mayorga, A. E. (2017). Comparación de actividad cicatrizante entre los aceites de las semillas de azadirachta indica y moringa oleífera en heridas cutáneas en ratas wistar (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).
  • Kumbhare, M., & Sivakumar, T. (2011). Anti-inflammatory and analgesic activity of stem bark of Moringa oleifera. Pharmacologyonline3, 641-650.
  • Martínez-González, C. L., Martínez, L., Martínez-Ortiz, E. J., González-Trujano, M. E., Déciga-Campos, M., Ventura-Martínez, R., & Díaz-Reval, I. (2017). Moringa oleifera, a species with potential analgesic and anti-inflammatory activities. Biomedicine & Pharmacotherapy87, 482-488.
  • Soliman, M. M., Aldhahrani, A., Alkhedaide, A., Nassan, M. A., Althobaiti, F., & Mohamed, W. A. (2020). The ameliorative impacts of Moringa oleifera leaf extract against oxidative stress and methotrexate-induced hepato-renal dysfunction. Biomedicine & Pharmacotherapy128, 110259.
  • Villarreal Gómez, A; Ortega Angulo, K. (2014). Revisión de las características y usos de la planta moringa oleífera. Investigación & desarrollo vol 22, n° 2. págs. 309-330. issn 2011-7574 (on line).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.