Kentiapalmen: En stor och elegant växt som passar bra inomhus

Kentiapalmen: En stor och elegant växt som passar bra inomhus

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2023

Det kan tyckas konstigt att säga att det är möjligt att ha en palm inomhus där hemma. Men kentiapalmen , som ursprungligen kommer från en ö i Stilla havet, är ett alternativ som växer bra både inomhus och utomhus.

Även om detta är en endemisk art – det vill säga att den bara växer naturligt på sin inhemska ö – kan man också hitta den i USA, Spanien och England. Kentiapalmen sticker ut för sin elegans, med sin smala, cylindriska och stam med ringar, tillsammans med en serie fibrösa mörkgröna blad.

Dessa egenskaper gör den till ett mycket attraktivt exemplar för interiörer, där den måste ha stort utrymme. Den är hur som helst väldigt lätt att sköta.

Vilken art är kentiapalmen?

Detta är en växt som är endemisk till Lord Howe Island, ett stycke paradisiskt land som ligger öster om Australien, i Stilla havet. Dess vetenskapliga namn är Howea forsteriana, och den tillhör familjen Arecaceae – det vill säga palmfamiljen. I sitt naturliga tillstånd når den vanligtvis 15 meter i höjd mätt från utvecklingen av sin stam med ringar.

När det gäller bladen utvecklar kentiapalmen platta, fjädrande och fibrösa exemplar med en attraktiv mörkgrön ton. Dessutom har den brun frukt som senare blir rödaktig.

För att förstå de optimala förutsättningarna för dess tillväxt måste man observera ursprungsplatsen. När det gäller kentiapalmen är det ganska enkelt, eftersom dess enda naturliga plats för odling är Lord Howe Island.

Där har den en genomsnittlig temperatur på 20 °C, medan maximala temperaturer kan överstiga 30 °C. Därför växer denna palm bäst i tropiska miljöer. Men den tål även några timmars kyla, och kan också växa bra inomhus, eftersom den inte kräver konstant direkt solljus.

utomhus palmer
Denna palm växer bra både utomhus och inomhus.

Att sköta en kentiapalm inomhus

Att ha en kentiapalm i en trädgård i ett område med varmare klimat är ganska enkelt. Det räcker med att ge den en bra mängd ljusexponering, men också några ögonblick av skugga, och att vattna den då och då. Detta är särskilt viktigt när det inte har regnat på flera dagar eller när den växer på en plats dit vattnet inte når.

Men även om det här är en palm som kan växa till stor storlek, är den också lämplig för inomhusmiljöer. Elegansen som detta exemplar erbjuder gör den perfekt för stora utrymmen, med tillräckligt med utrymme för att utveckla bladen.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Levande stenar: Hur man tar hand om dessa suckulenter

Solljus och läge för kentiapalmen inomhus

Det är tydligt att den naturliga miljön för palmer är utomhus, där de får direkt solljus. Kentiapalmen är dock ett exemplar som anpassar sig bra till bristen på ljus, så den kan även placeras inomhus utan problem.

I vilket fall som helst är det viktigt att den får naturligt ljus genom närhet till fönster, glasdörrar eller någon annan källa. Detta är särskilt viktigt under de första åren av palmens liv.

Temperatur

Som redan nämnts är medeltemperaturen på dess ursprungsö 20 °C. Därför föredrar kentiapalmen ett intervall mellan 15 och 25 °C.

Den har dock bra motståndskraft mot kallare temperaturer, eftersom det finns tillfällen då temperaturen sjunker till 5 °C på Lord Howe Island. Det är dock korta perioder. Helst ska den leva i ett tempererat klimat och undvika exponering för starka vindar eller frost.

Bevattning

Både i trädgårdar och inomhus tolererar denna art endast lite extrafukt. Därför bör du vara noga med att ge den korrekt bevattning. När det gäller utomhuspalmer ska du bara vattna dem om regnvatten inte når deras växtplats eller vid perioder med torka.

När det gäller att vattna en inomhusväxt räcker det att vattna den minst en och upp till tre gånger i veckan. Under de kalla månaderna bör denna frekvens reduceras till endast en eller två gånger i månaden. Tänk på att denna palm på grund av sina naturliga förhållanden klarar en period av torka bättre än jord som är för blöt.

Fuktighet

Ett mycket fuktigt underlag kan orsaka uppkomst av svamp och olika sjukdomar. Men det är också viktigt att kontrollera att den inte blir utsatt för någon omfattande torka.

När växten står inomhus sker detta oftast på grund av närheten till olika värmare, speciellt på vintern. I det här fallet är det lämpligt att spraya bladen lite med en sprayflaska.

Kentiapalm inomhus
En sprayflaska är ett användbart redskap för att sköta inomhusväxter som kräver fukt.

Substrat

För att främja en optimal utveckling av växten är det bäst att använda ett substrat som är rikt på näringsämnen. Det kan vara organisk kompost eller oorganiska gödselmedel som finns på alla plantskolor.

Det är också viktigt att tillhandahålla väldränerad jord. På så sätt luftas rötterna och vattensjuka undviks.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man gör en spaljé för klätterväxter

Sjukdomar

Kentiapalmen är sårbar för en rad vanliga sjukdomar, de flesta relaterade till svampar på grund av för mycket fukt. Därför är det nödvändigt att kontrollera att det inte finns några pölar eller för mycket vatten i underlaget.

Det är också lämpligt att applicera en naturlig fungicid en eller två gånger om året. Denna växt är mer utsatt för följande sjukdomar:

  • Spindelkvalster: Ett litet kvalster som vanligtvis dyker upp under månaderna med störst torka.
  • Ullsköldlöss: Dessa är också kopplade till värme och torka. Detta är ett skadedjur som man kan bekämpa genom att spruta kaliumtvål och varmt vatten på växten.
  • Mögel: Detta är en svamp som visar sig med vita, bomullsaktiga fläckar på bladen.

Att odla kentiapalmen inomhus

En av anledningarna till att många väljer dessa palmer för att dekorera interiörer är på grund av deras eleganta och samtidigt exotiska utseende. Det är verkligen inte alla som kan stoltsera med en palm i sitt hem.

Detta exemplar är dock idealiskt för att uppnå en djärv inredningsstil med naturliga detaljer. Den är väldigt anpassningsbar och lättskött.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kahn F, , Arana  C.  Las palmeras en el marco de la investigación para el desarrollo en América del Sur. Revista Peruana de Biología [Internet]. 2008;15( 1):3-4. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=195020250002
  • Herraiz, Alba et al. “Developing a New Variety of Kentia Palms (Howea Forsteriana): Up-Regulation of Cytochrome B561 and Chalcone Synthase Is Associated with Red Colouration of the Stems.” Botany Letters 165.2 (2018): 241–247. Disponible en: https://doi.org/10.1080/23818107.2017.1415818
  • Moura, Isabel, and Maria Filomena Neves Carneiro. “In Vitro Culture of Immature Embryos of Howea Forsteriana Becc.” Plant Cell, Tissue and Organ Culture 31.3 (1992): 207–209. Disponible: https://doi.org/10.1007/BF00036225
  • Oriolani E. J, Moschini R. C, Salas S, Martinez M. I, , Banchero S.  Predicción de epidemias del oídio de la vid (Uncinula necator (Schwein) Burrill) mediante modelos basados en factores meteorológicos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias [Internet]. 2015;47(2):197-211. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382842590015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.