De 5 bästa växterna för att täcka stora områden

Upptäck de mest estetiska alternativen att komplettera dina gräsmattor med i denna serie av växter som kan täcka stora områden.
De 5 bästa växterna för att täcka stora områden

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2022

Det finns ett stort utbud av växter som går bra att använda för att inreda med inomhus. Det finns även sådana som passar för att växa på uteplatser och exteriörer. Ibland vill vi dock ha arter som kan täcka hela ytor, antingen för att dekorera dem eller för att dölja dem. Nedan berättar vi om olika typer av växter som kan täcka stora områden och hjälpa dig att få en frodig och vacker trädgård snabbt.

Krypande vegetation har karaktären av att växa snabbt och över stora ytor, vilket är bra för att bilda täcken som liknar en levande, grön matta. Detta ger färg och mångfald till öppna ytor och används ofta som en ersättning för traditionella gräsmattor.

Växter som kan täcka stora områden

Krypande växtlighet fungerar som ett idealiskt alternativ för uteplatser med traditionellt gräs eller gräsmattor. Tack vare sitt växtsätt bildar den liksom en sorts madrass eller matta som kan täcka stora områden.

Om du väljer dessa typer av växter finns det många alternativ beroende på färg, yta som du vill täcka och vilken typ av skötsel de kräver. Fortsätt läsa för att upptäcka de bästa växterna för att täcka stora områden i din trädgård. Läs om deras egenskaper och vilka metoder du ska använda för att få dem att trivas och frodas.

1. Blåsvingel

Detta är en typ av gräs som har egenskapen att behålla sina rötter under den kallaste perioden på året. Däremot tappar de sina blad och stjälkar. De får tillbaka dem när våren kommer tillbaka igen. En av de mest använda är Festuca glauca, känd för sin ljusa färg och densitet.

Dessa gräs har långa löv som snabbt kan täcka stora områden eller hela tomten. Dessutom är de tåliga och motståndskraftiga växter, vilket gör dem idealiska för väl använda trädgårdar med mycket gångtrafik, liv och rörelse. När det gäller underhållet har det inga större komplikationer. Svingel tål beskärning, solljus och torka och behöver bra dränering.

2. Växter som kan täcka stora områden: Klätterväxter

Som namnet antyder har dessa växter förmågan att fästa vid vertikala ytor och klättra upp för att täcka stora områden på till exempel murar och husväggar. Därför är de idealiska för väggar, pelare eller skjul. En av de vanligaste arterna i kategorin är murgröna, Hedera helix, en växt som har sitt ursprung i Europa och Nordafrika.

Med tuffa, starka gröna blad, små blommor och små stjälkar är denna variant känd för sin tålighet och snabba tillväxt. Den är relativt tolerant mot fuktiga miljöer, såväl som områden där skugga dominerar över direkt solljus. I det här fallet behöver växten ofta vattnas, men rötterna ska inte stå i vatten.

Å andra sidan kan den behöva gödsel under de varmare månaderna. Var uppmärksam på möjliga skadedjur, som bladlöss, ullsköldlöss och spinnkvalster.

murgröna

3. Buskar

Buskar liknar träd, men de är mindre i storlek och de saknar stam. Några typiska växter i denna kategori är Roldana petasit, Salix repens och Rosmarinus officinalis “Prostratus”, även känd som krypande rosmarin. Denna växt, som har en träig karaktär, har egenskapen att växa på marken.

Den har en mycket ljus färg, som varierar beroende på varje exemplar. Vidare är den också väldigt lättskött. Den behöver sporadisk vattning och en försvarlig mängd solljus för att växa bra. Om man odlar den i en kruka behöver den en behållare med god dränering.

4. Växter som kan täcka stora områden: Suckulenter

Detta är en av de vanligaste typerna av krypande, marktäckande växter. Suckulenter har stora, köttiga blad som lagrar vatten och näringsämnen.

Inom denna kategori finns många intressanta arter som isörtsväxterna Carpobrotus edulis och Lampranthus aureu, vars blommor antar en orange nyans.

De är väldigt lätta att sköta, dock bör man tänka på att de tål varmt väder bättre än extrem kyla. För att de ska blomma, rekommenderas det att de får vara i direkt kontakt med solens strålar. De behöver bara sporadisk vattning.

5. Perenner

Perenner är speciella i och med att de återkommer år efter år. Detta gör dem till den idealiska sorten för dem som tycker om att ha samma växter omkring sig och inte vill köpa nya växter varje år.

Ett av de mest använda exemplen för marktäckare är Euonymus fortunei. Det finns också Begonia cucullata, som man kan känna igen på dess breda rötter, tjocka grenade stjälkar och ovala gröna blad.

Beroende på exemplaret kan den blomma året runt med rätt skötsel i en rad rosa, vita och röda färger. Den är väldigt flexibel när det gäller ljus. Den klarar av att stå i direkt solljus, indirekt ljus och till och med i utrymmen med absolut skugga. Denna växt behöver ofta vattnas.

De kallaste månaderna kan påverka den, så man rekommenderar att ge den någon form av skydd under vintern. Särskild försiktighet bör vidtas vid smitta av vissa bakterier. När det gäller skadedjur är dessa växter känsliga för bladlöss, sniglar och spinnkvalster.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: 7 idéer för hur du kan dekorera med växter i badrummet

Växter som kan täcka stora ytor: Vattenlevande sorter

Krypande växter är inte bara effektiva för att täcka utrymmen på marken. Det finns också arter som växer på samma sätt men i vatten. De fungerar bra för att ge grönska och liv till akvarier och dammar.

Några exempel som är populära är Hemianthus callitrichoides och Utricularia graminifolia. I dessa fall är vården lite mer omfattande. I allmänhet kräver de flesta av dem lämplig belysning, gödningstabletter för vattnet och ett substrat med näringsämnen.

Fördelarna att använda växter för att täcka stora områden

Dessa växter har många fördelar utöver den allmänna enkelheten som är involverad i skötseln av krypande arter. Bland fördelarna som odlingen av dessa växter har jämfört med andra varianter kan vi nämna:

 • Dessa växter är enkla att ta hand om: En av de främsta anledningarna till att de är så populära att användas är att dessa växter är lätta att odla. Med några få åtgärder är det möjligt att få dem att växa snabbare än gräs.
 • De är lämpliga för olika ytor: De är idealiska för att ersätta gräs med, men det fungerar också bra att använda dem för att täcka andra ytor, som väggar, murar eller ojämna utrymmen.
 • Mängden vatten: Deras expansiva tillväxt och lätthet att skötas beror på att de i allmänhet kräver ganska modest bevattning för att frodas.
 • Ogräs: De är effektiva för att bekämpa ogräs. De blockerar ljuset för dessa inkräktare.
 • Variationen: Det breda utbudet av växter för att måla din trädgård med inkluderar olika texturer, färger och även dofter.
 • De återanvänder sina nedfallna blad: När bladen från dessa växter faller till marken bryts de ner och omvandlas till naturlig organisk kompost.
gräs

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

Nackdelarna med marktäckande växter i trädgården

Trots de många fördelarna och hur lätta de är att sköta, finns det också ett antal nackdelar med växter som är bra på att täcka stora områden:

 • Du kan inte gå på dem: även om vissa sorter tål att man går på dem nästan lika bra som gräs, kan dessa växter i allmänhet inte behandlas på detta sätt. Krypande, marktäckande växter kräver större försiktighet.
 • Tidigare förberedande skötsel och arbete: För att veta vilken typ av växt som skulle vara idealisk i din trädgård och för att odla den i rätt jord måste man förbereda jorden och området specifikt.
 • Tillväxttid: Det är klart att även om gräs och krypväxter kan uppta samma yta, kommer marktäckande växter att ta längre tid på sig att fylla ut området.

Ta hänsyn till typen av yta du vill täcka

När du väljer bland de bästa växterna för att täcka stora områden i trädgården måste du ta hänsyn till flera aspekter. Till exempel måste du tänka på vilken typ av yta som du vill att de ska växa på.

En vägg, en pelare eller ett golv är inte samma sak som en balkong. Förutom att ta hänsyn till din personliga smak är det en bra idé att se till att du väljer rätt art för mängden ljus i utrymmet där du ska plantera den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Li, Kai et al. “Effects of NaCl Stress on Two Blue Fescue Varieties (Festuca Glauca).” Frontiers of Agriculture in China 4.1 (2010): 96–100. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11703-009-0079-x
 • Leopardi, Carlos, Guevara, Ivelise, Cumana, Luis,  INVENTARIO Y CLAVE PARA ESPECIES RASTRERAS Y TREPADORAS EN ARBUSTALES XERÓFILOS DEL ESTADO SUCRE, VENEZUELA, DEPOSITADAS EN EL HERBARIO IRBR. SABER. Revista Multidisciplinaria del Consejo de Investigación de la Universidad de Oriente [Internet]. 2010;22(1):15-24. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=427739443003
 • del Caz-Enjuto MR. El papel de la vegetación en la mejora del entorno de los edificios en los procesos de regeneración urbana. RU [Internet]. 24 de mayo de 2017 [citado 30 de abril de 2022];20(35):102-13. Disponible en: http://revistas.ubiobio.cl/index.php/RU/article/view/2690
 • Urbano-López de Meneses, Beatriz,  NATURACIÓN URBANA, UN DESAFÍO A LA URBANIZACIÓN. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2013;19(2):225-235. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62927563004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.