Sirap på Hedera helix lindrar hosta

Sirap på Hedera helix, eller murgröna, kan vara en behandling för olika hostrelaterade sjukdomar.
Sirap på Hedera helix lindrar hosta

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Sirap på Hedera helix, eller murgröna, har en mycket god mukolytisk och slemlösande effekt. Den är gjord av ett extrakt av torkad Hedera helix. Detta medel kan användas för att behandla hosta eftersom det hjälper kroppen att göra sig av med slem.

Hedera helix är en medicinalväxt som vi mer vanligt kallar murgröna. Människor har använt dess extrakt sedan urminnes tider för att behandla sjukdomar där man behöver eliminera slem från luftvägarna.

Vad är Hedera helix?

Hedera helix, murgröna

Murgröna är en klättrande medicinalväxt som tillhör familjen familjen araliaväxter (Arialaceae). Den växer på flera kontinenter och kan bli upp till flera meter hög.

Denna växt har mörkgröna vintergröna blad, blommorna är gröngula i färg och har en behaglig doft. Dessutom växer den snabbt och anpassar sig enkelt till många olika klimat och terränger.

Bland de många fördelarna som denna växt har för vår hälsa, utmärker sig dess förmåga att eliminera slem. Dessutom kan det förvandla en torr hosta till en produktiv hosta och underlätta för kroppen att bli av med slem. Av denna anledning har det varit en vanlig ingrediens i huskurer för förkylningar sedan urminnes tider. Som sådan har den använts för att läka luftvägarna och lindra hosta.

Aktiva ämnen i Hedera helix

I denna växt finns det olika aktiva komponenter. Var och en av dessa aktiva ingredienser hjälper luftvägarna. Några av komponenterna i murgröna är:

 • Tanniner
 • Follikulin
 • Inositol
 • Glukosider
 • Organiska syror
 • Saponiner: på grund av sin spasmolytiska och slemlösande verkan är dessa etav de viktigaste ämnena i murgröna.

På grund av dess sammansättning har murgröneextrakt bronkdilaterande och slemlösande egenskaper och effekter. Därför använder man dess blad för att behandla irriterade luftvägar och hosta.

Men även om det har många egenskaper för att lindra andningsbesvär, är frukterna mycket giftiga för människor.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Mat som hjälper dig att bli av med slem

Extraktionsprocess för att göra sirap på Hedera helix

Hedera helix odlas

Murgröneextraktet erhålls genom en speciell extraktionsprocess. Det är också viktigt att veta att murgrönans effektivitet i sirapen har att göra med hur man skördar den.

Tack vare att murgrönan som man använder i hostsirap följer en patenterad skörde- och extraktionsprocess har extraktet unika egenskaper. Dessutom innehåller förpackningen en försegling som identifierar och hänvisar till den patenterade extraktionsmetoden.

På grund av dess egenskaper hjälper det speciella extraktet av Hedera helix EA 575® att behandla sjukdomar relaterade till hosta. Komponenterna i murgrönextraktet hjälper till att lösa slem och minska spasmer i bronkerna, vilket lindrar behovet av att hosta.

För närvarande vet forskare att en del av effekterna i detta specifika extrakt huvudsakligen beror på alfa-hederin, en av de aktiva ingredienserna i extraktet i sirapen.

Hur fungerar hostmedicinen?

Denna sirap bekämpar de tre vanligaste symtomen på hosta. Med andra ord har den tre huvudeffekter:

 • Mukolytisk verkan: Murgröna minskar slemmets viskositet och gör det mer flytande och lättare att eliminera.
 • Slemlösande: De aktiva ingredienserna verkar genom att utvidga bronkerna för att hjälpa till att göra det lättare att andas bättre.
 • Hostdämpande verkan: som en följd av de andra två effekterna kan det, genom att utvidga bronkerna och hjälpa till med att få ut slemmet, lindra hosta.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Hemgjord hostmedicin mot slem i lungorna

Indikationer och dosering av denna hostmedicin

Som vi nämnde behandlar denna sirap hosta, och alla över 2 år kan använda den. Här är riktlinjerna baserade på ålder:

 • För personer över 12 år: 5 ml, tre gånger om dagen.
 • Till barn från 6 till 12 års ålder: 5 ml, två gånger om dagen.
 • För de yngsta, från 2 till 5 år: 2,5 ml, två gånger om dagen.

Slutsats

Sirap på Hedera helix är ett säkert och naturligt alternativ för att behandla hosta eftersom det hjälper till att rensa ut slem i luftvägarna och lindra inflammation.

Om du är osäker, tala med din läkare eller apotekspersonal. Om hostan inte försvinner inom några dagar kan det vara ett tecken på ett annat tillstånd eller problem. Du kan behöva recept för en annan typ av medicin från din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Metcalfe, D. J. (2005). Hedera helix L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2745.2005.01021.x
 • Lutsenko, Y., Bylka, W., Matlawska, I., & Darmohray, R. (2010). Hedera helix as a medicinal plant. Herba Polonica.

 • Mendel, M., Chłopecka, M., Dziekan, N., & Wiechetek, M. (2011). The effect of the whole extract of common ivy (Hedera helix) leaves and selected active substances on the motoric activity of rat isolated stomach strips. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.01.036


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.