Mat som hjälper dig att bli av med slem

Visste du att ananas är bra för astmatiker? Den bidrar till att lindra inflammation i luftvägarna och avlägsna slem.
Mat som hjälper dig att bli av med slem
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Slem är ett vanligt problem. En vanlig förkylning, bihåleinflammation eller till och med astma kan blockera luftvägarna, vilket gör att du får svårt att andas och mår allmänt dåligt. Hur kan du förebygga detta? Vissa livsmedel är faktiskt riktigt effektiva när du vill ha hjälp att bli av med slem. Låt oss kika närmare på dessa.

Använd dessa livsmedel för att bli av med slem

Pojke med bihåleinflammation

Så vad är egentligen slem? Och varför leder det till så många problem? När du har en infektion eller virus utsöndras en rinnande eller tjock vätska av kroppens celler. Detta blir ett problem när den är för tjock att bli av med. Det är än värre när slemmet är mörkt eller gulfärgat eftersom detta är ett tecken på infektion.

Slem bildas vanligen på grund av allergier eller förkylningar. Om du inte blir av med det kan det blockera näsgångarna, ansamlas i lungorna eller till och med leda till det smärtsamma tillståndet bihåleinflammation. Med andra ord bör du förvissa dig om att du tar hand om dig själv och gör allt du kan för att råda bot på problemet.

Det finns många livsmedel som kan hjälpa dig att bli av med slem om du drabbats av en infektion eller en överdriven mängd slem. Dessa livsmedel kan spela en mycket viktig roll för ett snabbare tillfrisknande.

1. Ingefära och citron

Ingefärste med citron

Dessa är rika på antioxidanter och är naturliga källor till vitamin C, och viktigast av allt fungerar de som naturliga antibiotika för att befria kroppen från gifter, virus och bakterier. De är också bra för att skydda cellerna och på så sätt förebygga att slem ansamlas.

Tveka inte att bereda dig ett par koppar örtte varje dag, en på morgonen och en på kvällen. Bered helt enkelt ett te på ingefära och tillsätt sedan saften från en halv citron. Du kommer snart märka av en tydlig förbättring.

2. De läkande egenskaperna hos ananas

Ananasjuice och färsk ananas

Det sägs att ananas är en astmatikers bästa vän. Alla dess fantastiska egenskaper beror på proteasenzymet bromelin, som lindrar symtom på bronkit och lunginflammation. Ett glas färsk ananasjuice är ett effektivt antiinflammatoriskt medel för att hjälpa dina lungor och lindra astma. Du kommer kunna andas mycket lättare och lindra alla former av inflammation i dina luftvägar. Tvivla aldrig på vilket helande mirakel ananas är.

3. Huskur med grapefrukt och vattenmelon

Vattenmelon och grapefrukt

Grapefrukt är en unik huskur som inte bör glömmas bort. Att äta en grapefrukt om dagen gör underverk för din hälsa eftersom det minskar mängden salt i kroppen samt eliminerar slem och minskar svullnader i luftvägarna.

Det är en utmärkt naturlig antiinflammatorisk kur. Du bör definitivt prova att blanda lite färsk vattenmelonjuice med grapefruktjuice som en enkel huskur för att bli av med slem. Dessutom eliminerar den gifter. Du kommer älska den!

4. Apelsin- och kiwijuice

Apelsiner och kiwi

Detta är den perfekta medicinska juicen att dricka på morgonen. Det ger dig en naturlig explosion av C-vitamin och antioxidanter som du inte bör missa. Apelsin i kombination med kiwi bekämpar slem, eliminerar gifter och minskar inflammation. Det är väl värt ett försök.

5. Grönsaker du aldrig bör avstå från

Quinoa i grönsakssoppa
När du lider av stora mängder slem bör alltid ta till följande grönsaker: vitlök, selleri, lök, sparris och blomkål. Att äta dessa färska skapar ett effektivt försvar mot infektionssjukdomar.

Du kan lösa upp och avlägsna slem genom att tillaga en gryta med dessa grönsaker. De är sjukdomsbekämpande och antibiotiska livsmedel som alltid bör ingå i din kost.

6. De bästa naturliga örterna

Mynta i naturen

Dessa beprövade medicinalväxter frigör dina luftvägar tack vare sina egenskaper som naturliga antibiotika. Bered helt enkelt ett örtte eller tillsätt dem i dina maträtter eller sallader för att dra nytta av deras många positiva egenskaper. Vill du veta vilka örter som bidrar till att minska slem? Skriv ned mynta, eukalyptus, timjan och rosmarin.

Dessa minskar inflammation och går även bra att ge till barn. Du kan hitta dem i hälsokostbutiker till ett rimligt pris. Prova dem! Du kommer inte ångra dig.

Mat du bör undvika när du lider av stora mängder slem

Laktosprodukter bör undvikas

Vissa livsmedel kan förvärra problemet med slem. Det finns tillfällen då du kan försämra din hälsosituationen utan att vilja eller ens inse att du gör det. Det är viktigt att undvika följande livsmedel:

  • Laktosprodukter, som mjölk, yoghurt, grädde, glass, mm…
  • Animaliska produkter, som kött. Dessa livsmedel skapar oftast mer slem i kroppen, och även något som kallas magslem.
  • Fetter och oljor, som ister och smör, är stora syndare med en tendens att producera mer slem. Olivolja är alltid ett bättre alternativ.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Piccirillo, J. F. (2004). Acute Bacterial Sinusitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp035553
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36.
  • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pakistan journal of nutrition, 7(4), 513-520.
  • Sorice, A., Guerriero, E., Capone, F., Colonna, G., Castello, G., & Costantini, S. (2014). Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini reviews in medicinal chemistry, 14(5), 444-452.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.