Hemgjord hostmedicin mot slem i lungorna

Lök är antiinflammatoriskt och desinfekterande. Utöver att inkludera dem i dina hostmediciner kan du prova att lägga en lök bredvid sängen nattetid.
Hemgjord hostmedicin mot slem i lungorna

Senaste uppdateringen: 15 november, 2018

Det finns olika typer av hosta. När det kommer till så kallad “hackhosta” (känd som “produktiv” hosta i läkarkretsar) finns det specifika symtom och därför specifika, naturliga kurer för dem alla. I följande artikel ska vi tala om en utmärkt hemgjord hostmedicin som hjälper till att ta bort slem från dina lungor, och vi ska även tillhandahålla fler effektiva recept och naturliga kurer. Så läs vidare!

Produktiv hosta: Vad du bör veta

Om du känner att det stramar i bröstet och du hör ett visslande eller rosslande ljud när du andas, och om du hostar upp slem eller känner att det har byggts upp i dina luftvägar, har du denna typ av hosta. En produktiv eller blöt hosta är resultatet av slemansamling, vilket kan ha tre olika färger: vitt, gult eller grönt. Samtliga kommer dock ut genom hostning.

Det normala svaret från kroppen är alltid att hosta för att rensa bort det som stör dig, vilket inkluderar allt som finns i lungorna. Symtomen för produktiv hosta är:

 • Ihållande hosta
 • Kletigt slem som kommer ut genom hostningar
 • Visslande ljud när du hostar eller andas
 • En åtstramande känsla
 • Igentäppning eller tunghet i bröstet
 • Mycket hostande på morgnarna

Som vi nämnde ovan kan slemmet ha olika färger, så det är nödvändigt att vara uppmärksam för att ta reda på orsaken.

 • Om det är klart eller transparent är det normalt slem.
 • Om det är gult är det ett immunförsvar som svar på inflammation i luftvägarna.
 • Om det är grönt finns det en allvarlig, bakteriell infektion, som bronkit.
 • Om det är brunt är det på grund av smog eller luftföroreningar.
 • Om det är grått är det på grund av cigarettrök.
 • Om det är rosa handlar det om astma.
Hostmedicin

Hemgjord hostmedicin som tar bort slem från lungorna

Detta är ett recept på en hostmedicin som erbjuder ett väldigt effektivt sätt att ta bort slem från lungorna, som även fungerar på små barn. De nödvändiga ingredienserna är:

 • En matsked läkemalvarot
 • En matsked linfrön
 • En sked salvia
 • En citron, skuren i skivor
 • 2 ½ dl vatten
 • 2 ½ dl brunt socker

Gör så här:

Tillsätt vattnet i en kastrull med sockret och koka upp tills det smält. Lägg till de kvarvarande ingredienserna, blanda väl och stäng av värmen. Låt det stå i 15 minuter och sila sedan ner blandningen i en glasburk med tätt lock. Drick en matsked av denna hostmedicin tre gånger om dagen tills ditt tillstånd förbättras. Du måste förvara den i kylen så den inte blir dålig.

Huskurer för hosta med slem

Som ett komplement till hostmedicinen ovan kan du dra nytta av andra naturliga recept för att ta bort slem (när färgen är vit, den mildare graden).

Kur med ångare

Det är en av de äldsta och mest effektiva huskurerna för att bli av med slem. Du kan göra ångor med endast vatten eller välja att lägga till lite grovsalt eller vissa medicinalörter som hjälper luftvägarna, som mynta, eukalyptus, fläder, timjan och salvia. Lägg dem i en kastrull med vatten och koka upp. När det kokat för du ansiktet över och täcker huvudet med en handduk, som ett litet tält.

Kur med honung och peppar

Båda dessa har starka slemlösande kapaciteter, vilket hjälper dig att bli av med slemmet. Blanda en matsked honung med en nypa mald svartpeppar och ta två gånger dagligen.

Honung

Kur med lök

Denna grönsak har fler än en hälsofördel. Lök är till exempel desinfekterande och antiinflammatoriskt, framförallt i luftvägarna. För att behandla hosta med slem kan du dra nytta av dessa fördelar på olika sätt.

Ett är väldigt enkelt: skär en lök på hälften och lukta direkt på aromen.

Ett annat alternativ är att göra ett te på en lök och 1 l kokande vatten (drick tre koppar om dagen av den silade vätskan, och söta med honung, citron och ingefära).

Kur med vitlök

Detta är ytterligare en bundsförvant för personer med andningsproblem. Detta eftersom vitlök har många värdefulla komponenter som gör den till ett naturligt antibiotikum. Du kan skära upp en klyfta och äta den rå, antingen som den är eller i sallader. Vissa väljer att koka ett te, med hjälp av samma recept som för lök.

Kur med mjölk och ingefära

Du behöver en liten skiva ingefära och ett glas väldigt varm mjölk. Den första av de två ingredienserna har slemlösande effekter, och om vi lägger till varm mjölk kan denna kur eliminera slemmet som stör dig så mycket. Det är en fantastisk kur att ta vid läggdags. Blanda båda ingredienserna och drick innan det blir kallt. Det kommer hjälpa dig somna och andas bättre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.