Hur du blir av med slem i lungorna

Utöver att inandas ångor från medicinalörter för att mjuka upp slem i lungorna bör du även undvika livsmedel som producerar slem och fokusera på sådana som hjälper dig eliminera det.
Hur du blir av med slem i lungorna

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2018

När vi blir sjuka och inte lyckas behandla problemet ordentligt slutar det ofta med att slem börjar ansamlas i lungorna, vilket orsakar blockering, hostande, andningsproblem, smärta, mm. I denna artikel ska vi förklara hur du kan förebygga och bli av med slem i lungorna med helt naturliga huskurer.

Mjuka upp slemmet

Det första steget för att bli av med slem i lungorna är att mjuka upp det, för ju hårdare slemmet är, desto svårare blir det att lämna kroppen. Det bästa sättet att göra detta är att inhalera ångor från kokande medicinalväxter.

Hur gör jag det?

I en gryta kokar du två liter vatten med några medicinalörter. Vi rekommenderar framförallt tall, timjan, färsk eller torkad rosmarin, eukalyptus, oregano och kamomill. Vissa örtbutiker säljer färdigpackade blandningar för denna typ av behandling.

Efter att blandningen har kokat i mellan 5-10 minuter kommer du börja se en aromatisk ånga från vattnet. Ta bort kastrullen från spisen och placera den framför dig. Täck huvudet med en handduk och håll ansiktet över grytan (se till att inte bränna dig på ångorna).

Inhalera djupt genom näsan och håll för en näsborre medan du andas genom den andra, varpå du byter. Andas även genom munnen. Du kan göra detta flera gånger om dagen.

Gör slemmet flytande

Det är viktigt att slemmet tunnas ut och blir så vattnigt som möjligt så att din kropp lättare kan få ut det. Det finns ett antal naturliga sätt att göra detta på:

  • Drick grönsaksbuljonger: lök, vårlök, kål, vitlök, morot, kålrot och selleri.
  • Drick te på timjan och eukalyptus mellan måltider.
  • Undvik livsmedel som skapar ännu mer slem, som mjöl och mjölkprodukter. Det är mycket nyttigare att dricka växtbaserade drycker och äta bröd gjort på dextrin medan du lider av slem i lungorna.
  • Drick två liter vatten om dagen mellan måltider.
Drick teer för att lösa upp slemmet

Mobilisera och hosta upp slemmet

När du har mjukat upp slemmet och gjort det mer flytande måste du hjälpa det att lämna kroppen naturligt. Det enklaste sättet att göra detta är att låta någon klappa dig varsamt på ryggen.

Personen bör använda basen av sin hand och kontinuerligt klappa på den övre delen av din rygg. Detta kommer hjälpa slemmet att lossna från lungorna och luftrören. Denna massage är framförallt bra för barn. För äldre personer eller dem som lider av sköra ben bör du vara försiktig och inte använda för mycket kraft.

Ta hand om dina tarmar

Dina tarmar är nära relaterade till vad som försiggår i dina lungor. Tänk på dem när det kommer till att behandla lungproblem, speciellt om du vill behandla orsaken och förebygga det från att komma tillbaka. Slem i lungorna kan också vara resultatet av dålig matsmältning av vissa livsmedel. Det är därför barn tenderar att drabbas av slem i lungorna när det äter livsmedel de inte kan smälta, som förädlat mjöl.

En lök på nattduksbordet för att bli av med slem i lungorna

Det finns ytterligare en huskur du kan prova när du först börjar känna av att slem bildas i dina lungor, innan det verkligen sätter sig. Allt du behöver göra är att skära en lök på hälften och lägga den på nattduksbordet bredvid din säng under natten. När du sover andas du in egenskaperna som finns i lök, vilka kommer rensa ur ditt andningssystem.

En lök på nattduksbordet

Du bör byta löken varje kväll. Om ditt slem är väldigt tjockt kanske denna kur inte fungerar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.