Så gör du hemlagat cashewnötssmör: nyttigt och gott

Har du hört talas om kräm på cashewnötter?  Idag berättar vi allt om fördelarna det ger samt hur du kan använda det i olika recept.
Så gör du hemlagat cashewnötssmör: nyttigt och gott
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Cashewnötter, som andra nötsorter, är perfekta att äta bara som de är eller tillsätta i olika recept. Dessutom, när de används i krämer och nötsmör, bevarar de vanligtvis sina näringsegenskaper. Så med det i åtanke, har du någonsin provat eget hemlagat cashewnötssmör?

I allmänhet är cashewnötter kända för sin goda smak och för att de är ett komplement för att förbättra kostkvaliteten. I följande artikel berättar vi mer om egenskaperna, beredningen och användningen av cashewnötssmör.

Vad är nötsmör?

Nötsmör är produkter som generellt har ett stort antal hälsofördelar. Det är vanligt att använda nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter, pistaschnötter och cashewnötter till att göra dessa. Alla dessa nötter utmärker sig på grund av sina näringsinnehåll, bland annat de hälsosamma omega-3, 6 och 9 fettsyrorna.

Samtidigt är de en källa till kostfiber, antioxidanter, kalium, magnesium och andra fytokemiska föreningar som, när kroppen väl har tagit upp dem, gynnar kroppens funktioner. Eftersom många näringsämnen är koncentrerade i det tunna skalet är det bäst att äta nötterna råa hellre än rostade.

cashewnötter
Cashewnötter, som andra nötter, innehåller hälsosamma fetter, vitaminer, mineraler och andra fytokemikalier som är fördelaktiga för hälsan.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Vad nötter bidrar med till din kost och hälsa

Cashewnötssmör – egenskaper och fördelar

Cashewnötssmör är en mjuk och krämig pasta. Man brukar bland annat använda det som tillbehör vid bakning, men denna kräm passar också bra som sås eller som nötsmör för andra maträtter. Du kan faktiskt också använda den för att göra vegansk ost.

Det finns många fördelar med detta livsmedel. Här är några av dem:

Hjälper till att ta hand om din kardiovaskulära hälsa

På grund av dess hälsosamma fiber- och fettsyrainnehåll hjälper det till att sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna i blodet. I sin tur hjälper det till att minska risken för hjärtsjukdomar, som arytmier eller bildning av plack. Konsumtion av nötter är även kopplad till optimal funktion av hjärnan och nervsystemet.

Cashewnötssmör kan förbättra tarmhälsan

Cashewnötter innehåller kostfiber som bidrar till en bättre funktion hos mag- och tarmkanalen. Således kan en regelbunden konsumtion hjälpa till att förebygga störningar såsom förstoppning och bildandet av divertiklar, eller tarmfickor.

Främjar sund hud och ett friskt, starkt hår

Koppar, zink och B-vitaminkomplex som finns i cashewnötter hjälper till med hud- och hårvård. Hur gör de detta? Dessa komplex är väsentliga för nervsystemet och bidrar till produktionen av kollagen, en nyckelkomponent för hud- och hårhälsa.

Läs vidare i den här artikeln: Sex veganska frukostar som du kommer att älska

Hur man tillagar hemlagat cashewnötssmör

För att göra hemlagat cashewnötssmör måste du använda nötterna i sitt naturliga tillstånd. Det vill säga när du köper dem måste du se till att de inte har rostats eller utsatts för höga temperaturer. Du behöver även ha tillgång till en matberedare eller en effektiv mixer.

Instruktioner

  • Det första du behöver göra är att lägga cashewnötterna i matberedaren eller mixern och sedan mixa dem i 2 till 3 minuter. Du kommer att märka att en smet börjar bildas.
  • Stäng av mixern och ta sedan en spatel till hjälp för att påskynda processen och skrapa ner smet som har fastnat på sidorna. Se till att maskinen är avstängd medan du gör det här.
  • Sätt sedan på mixern igen i ytterligare 3 minuter.
  • Upprepa denna process så många gånger som behövs för att ge krämen rätt konsistens.
  • Du vet att den är klar när krämen är slät, och har en mjuk, bredbar konsistens.

Detta är det typiska cashewnötssmöret. Du kan dock även tillsätta vatten för att göra konsistensen mer flytande. Du kan också tillsätta stevia, socker, kakao, peppar, salt eller aromatiska örter för att bättra på smaken.

gör eget hemlagat cashewnötssmör
För att tillaga ett eget hemlagat cashewnötssmör måste du använda nöten i sitt naturliga tillstånd utan att rosta den först.

Användning av hemlagat cashewnötssmör

Det fiffigaste med detta nötsmör är att du kan använda det i flera rätter. Smaken passar mycket bra ihop med andra livsmedel, och är perfekt för exempelvis frukost och mellanmål. Så, hur använder du dig av ett hemlagat cashewnötssmör?

Hemlagat cashewnötssmör på rostat bröd

Som vi nämnde är det vanligaste att man använder nötsmör som pålägg på smörgåsar som ersättning för smör eller ost. Du kan bre på cashewnötssmör i en söt version, till exempel blandat med kakao, stevia och kanel. Eller så kan du krydda den med peppar, vitlök och persilja och bre på mackan.

Tårtfyllning eller glasyr

För att använda hemlagat cashewnötssmör som en fyllning för söta bakverk är det bäst att hoppa över att tillsätta vatten och bara använda den i dess tjockare form. För detta behöver du bara göra tårtbottnen efter smak, fylla den med ditt cashewnötssmör och till sist dekorera tårtan med exempelvis jordgubbar, persikor eller nötter.

Glass med hemlagat cashewnötssmör

För detta recept börjar du med att mixa en frusen banan och blanda den med 2 matskedar av denna pasta. Du kan också söta din glass och strö över till exempel riven kokosnöt, chokladflis eller frysta frukter. Det är ett bra alternativ när du vill göra olika smaker av vegansk glass.

Vegansk ost

För att göra en vegansk ost med hemlagat cashewnötssmör börjar du med att tillsätta salt och kryddor efter smak. Du tillagar osten i en kastrull på låg värme och rör ned en sked majsstärkelse eller något annat förtjockningsmedel. På så sätt får du en hårdare och mer ostlik konsistens.

Hemlagat cashewnötssmör för dina favoriträtter

Som du kan se är detta smör på cashewnötter en produkt med många användningsområden i köket. Du kan använda det både som pålägg på bröd och kex och även till att göra glass, desserter och andra läckra rätter.

Bäst av allt, i måttliga mängder bidrar cashewnötssmör till att förbättra kvaliteten och näringsinnehållet i din kost. På grund av dess näringsinnehåll är det ett perfekt tillskott för att ta hand om din hälsa.

Så – är du redo att prova?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lima, J. R., Garruti, D. S., & Bruno, L. M. (2012). Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. LWT-Food Science and Technology45(2), 180-185.
  • FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Ficha 54. Secretaría de agroindustria Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf
  • Bermúdez-Márquez, M. A. (2020). Evaluación de dos aditivos antioxidantes naturales en la elaboración de mantequilla de semilla de marañón (Anacardium occidentale L.) y su efecto sobre la rancidez oxidativa y calidad sensorial. Vicerrector Académico2522, 15.
  • Meritxell, N., Ruperto, M., & Sánchez-Muniz¹, F. J. (2004). Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. Archivos Latinoamericanos de Nutrición54(2), 137-148.
  • FRUTOS SECOS. Disponible en: http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/frutos-secos.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.