Några effektiva behandlingar för divertikulit

Divertikulit är en sjukdom som du måste vara försiktig med. Att ha en fiberrik kost och dricka tillräckligt med vatten är en del av behandlingen för att man inte ska behöva kirurgiska ingrepp.
Några effektiva behandlingar för divertikulit

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du hört talas om att det finns naturliga behandlingar för divertikulit? Du måste alltid försöka ta god hand om din kropp. Det är viktigt att ha hälsosamma vanor som ger dig en bra livskvalitet.

För hälsans skull är det speciellt viktigt att berätta om allt som oroar dig för din läkare. Ett av tillstånden som kan vara bra att tänka på är divertikulit.

Det uppstår i tjocktarmen och kan börja som ett mindre problem, men kan till slut bli dödligt. Det rekommenderas därför att du gör allt du kan för att ha bra kostvanor och bekämpa utvecklingen av sjukdomen.

Behandlingar för divertikulit

Broccoli i vit skål

Målet med behandlingar för divertikulit är att förhindra de irriterade tarmfickorna (divertiklarna) från att skada kroppen. Det är viktigt att man följer råd från en specialist.

En viktig punkt är en fiberrik kost. För att förhindra sjukdomen och undvika värre problem rekommenderas också att du äter frukter, grönsaker och spannmål. Vi föreslår att du ökar ditt fiberintag gradvis så att din kropp kan anpassa sig till förändringen. På så sätt undviker du risken för magsmärtor (om sjukdomen ännu inte har blivit allvarlig).

Bland de livsmedel som brukar vara till hjälp hittar vi kål och broccoli. Potatis, vetebröd och äpplen är också bra alternativ.

Rekommenderat recept

Linser och broccoli

Det här är ett recept med linser och svamp som är lätt att tillreda.

Ingredienser

  • 3 1/2 dl linser
  • 4 1/2 dl svamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 matskedar olivolja
  • En matsked mjöl
  • En stor lök

Tillredning

Koka upp linserna och häll dem i en kastrull med oljan och svamparna, som du redan har hackat, samt löken. Blanda och lägg till vitlöken. Om problemen fortsätter eller blir värre ska du inte fortsätta med receptet. Obehaget borde minska ordentligt några dagar senare.

En annan vana som är bra att börja med är att konsekvent dricka vatten.

Tänk på medicineringen

Kvinna i apotek

Ibland kanske du får höra att du borde ta ett fibertillskott. Det är då normalt att läkaren ber dig att ta det tre gånger per dag, eftersom doserna ger din kropp upp till 10 gram.

Med din läkares hjälp

Man och läkare

Om situationen blir värre finns det även andra sätt att behandla sjukdomen.

Divertikulit kan exempelvis manifestera sig genom blödningar. Ibland kan det avta utan att man behöver någon behandling, men du borde ändå gå till läkaren om du blöder från ändtarmen. I dessa situationer kommer specialisten försöka lokalisera området där blödningen började genom koloskopi eller datortomografi.

Om det ändå inte slutar är den sista lösningen något som kallas kolektomi. Syftet är då att ta bort den mest drabbade delen och sedan knyta ihop det som är kvar.

Andra problem som kommer med divertikulit, och som också kräver ingrepp, är peritonit (bukhinneinflammation). Det kräver operation så snart som möjligt. Om det inte behandlas tillräckligt snabbt kan det vara dödligt.

Om en patient lider av en perforering i det drabbade området måste en operation utföras. Folk som har lidit av denna sjukdom har sett hur tarmarna ibland blockeras.

Det är bara när det förekommer en total blockering som operation krävs. En delvis blockering innebär inte nödvändigtvis att man måste opereras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.