Röda prickar på huden: 25 möjliga orsaker och behandlingar
Ibland uppstår röda prickar på huden. Dessa kan orsakas av en mängd olika faktorer. Dessa sträcker sig från allergiska reaktioner på mediciner eller kontakt med vissa substanser till tillfälliga sjukdomar.
De är inte alltid ett symptom att känna oroa inför. Ibland försvinner de faktiskt av sig själva. I vissa fall kan det dock krävas behandling om de beror på ett underliggande tillstånd.
Hur ser röda prickar ut på huden?
Huden är inte bara kroppens största organ, utan det är dessutom ett externt sådant. Med andra ord är det utsatt för sin omgivninv. I denna mening utgör huden kroppens första och huvudsakliga skyddsbarriär.
På grund av detta är den extremt känslig för alla förändringar, både de som är relaterade till stimuli som kommer utifrån, såväl som de från kroppen själv, av fysiologiska eller av känslomässiga skäl. Faktum är att det finns ett starkt samband mellan huden och känslor.
Som reaktion på sådana förändringar tenderar den att visa eller manifestera olika reaktioner. Uppkomsten av röda prickar på huden är en av de vanligaste reaktionerna på miljö- eller kroppsförändringar.
Det finns stor variation när det gäller röda prickar; olika nyanser, storlekar, områden och varaktighet på huden. Vissa ser ut som bulor, andra som en förändring i huden, och kan klia eller göra ont.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Så använder du squalan för huden och håret
Möjliga orsaker till röda prickar på huden
Anledningen till att röda prickar uppstår på huden är inte nödvändigtvis allvarlig. Det är dock viktigt att veta vilka orsaker som kan ligga bakom detta, för att förstå hur vi bör agera.
1. Värmeutslag
Vid värmeutslag blockeras svettkörtlarna. Förutom rodnad uppstår vanligtvis små knölar. Man kan också uppleva klåda.
Värmeutslag uppträder vanligtvis där det finns veck, såsom:
- Under armarna
- Vid ljumskarna
- På nacken
- I rumpan
Detta är inte allvarligt och avtar av sig själv på några dagar. Håll bara området svalt, torrt och fritt från irriterande element.
Vissa huskurer för utslag kan också vara effektiva, såsom kamomillbad, havregrynsgröt eller aloe vera-krämer och kalla kompresser. Utslagen kan dock vara relaterade till svampar, kvalster eller kontakt med irriterande ämnen. I dessa fall kan en läkare ordinera antihistaminer, antibiotika eller svampdödande medel.
2. Pityriasis rosea
Pityriasis rosea är en annan form av utslag. Det är vanligast hos ungdomar och unga vuxna.
Denna typ av utslag kännetecknas av stora röda prickar, åtföljda av mindre ringformade prickar. Det kan uppstå på bröstet, bålen och ryggen.
Dessa röda prickar är fjällande och kliar. Dessutom förekommer ofta andra symtom som huvudvärk, halsont och feber.
Den exakta orsaken är inte känd. Experter tror att det kan vara relaterat till virus eller bakterier, eftersom det ofta uppstår efter en infektion.
Ibland går det över på några veckor. I vissa fall rekommenderas kortikosteroider, antihistaminer eller antivirala medel för att behandla symtomen.
3. Kontaktdermatit
Kontaktdermatit är en ganska vanlig uppsättning hudåkommor. Det orsakas av att man rört vid eller gnuggat mot något som är irriterande eller som man är allergisk mot. Huden blir ofta torr, sprucken och fjällande.
I vissa fall kan det försvinna av sig själv inom några dagar eller veckor, särskilt om man undviker kontakt med det orsakande ämnet. Behandlingen går ut på att mildra symtomen och kan inkludera hydrokortisonkrämer.
4. Atopisk dermatit
Atopisk dermatit, eller eksem, är en sjukdom i huden. Eksem är ett relativt vanligt tillstånd. Det kännetecknas av närvaron av röda prickar på huden som ofta kliar.
Orsakerna är genetiskt ursprung. Atopiskt eksem är besvärande för huden, i den meningen att den inte kan skydda sig väl från vissa situationer, vilket gör den mer känslig och benägen att vara irriterad.
Det finns inget botemedel. Behandlingen består av steroidkrämer eller salvor för att lindra klåda och sveda. Orala antihistaminer kan också rekommenderas, samt att hålla huden väl återfuktad.
5. Psoriasis
Psoriasis är en kronisk autoimmun sjukdom. I denna sjukdom överproducerar kroppen hudceller, som ackumuleras och bildar lager som flagnar av.
Mediciner finns tillgängliga för att lindra symtomen. Dessa inkluderar krämer och immunsuppressiva läkemedel. Ultraviolett ljusterapi är också en behandlingsmetod.
Vissa faktorer (stress, mediciner, infektioner) kan också bidra till att utslagen blossar upp.
6. Rosacea
Rosacea är en dermatologisk sjukdom av genetiskt ursprung som är vanligare hos vita kvinnor än andra individer i befolkningen. Den leder till att röda områden uppstår på huden i ansiktet och att blodkärlen blir synliga. Det är också vanligt med utbrott av finnar med var och en brännande känsla samt ögonirritation.
Behandlingar syftar till att minska symtomen. Samtidigt rekommenderas det att undvika faktorer som förstärker tillståndet:
- Varma eller alkoholhaltiga drycker
- Kryddstark mat
- Mycket höga eller låga temperaturer
- Överdrivet mycket sol eller vind
- Läkemedel som orsakar vasodilatation
- Irriterande kosmetiska produkter
7. Ringorm
Ringorm eller tinea corporis är en ganska vanlig infektion som orsakas av svampar som koloniserar huden. Det producerar lesioner som är uppenbara i form av röda prickar. Det gör också att huden fjällar.
Det är inte smärtsamt eller allvarligt. Det är dock smittsamt och kan påverka livskvaliteten hos den drabbade. Det brukar avta med behandling av särskilda salvor.
8. Allergiska reaktioner kan visas som röda prickar på huden
Många lider av allergiska reaktioner mot vissa ämnen (kallat allergen). Det finns mat-, luftvägs- och hudallergier.
Allergiska reaktioner innebär vanligtvis uppkomsten av röda prickar. Förutom att behandla dessa med antihistaminer kan prickarna förebyggas genom att undvika exponering.
9. Reaktioner på ett läkemedel eller ett läkemedel
Det finns vissa läkemedel som orsakar, som en bieffekt, uppkomsten av röda prickar på huden. Dessa kan vara upphöjda eller platta, fjällande eller blåsor. De kan också variera i ton från scharlakansröd till lila.
Rodnaden försvinner när läkemedlet stoppas. Ibland kan man dock behöva ett annat läkemedel för att motverka effekten, såsom epinefrin, difenhydramin eller en kortikosteroid.
10. Skabb
Skabb orsakas av ett kvalster som heter Sarcoptes scabiei. Denna parasit överförs genom direktkontakt.
Det producerar hyperkeratotiska lesioner (förtjockning av det yttre lagret av huden), med rodnad, sveda, klåda och sår (från kliande). Behandlingen baseras på användningen av läkemedel som man smörjer in på kroppen för att lindra symtomen, samt personliga hygienåtgärder.
11. Cellulit
Cellulit uppstår när bakterier kommer in i huden. Det drabbade området blir inflammerat och rött; det känns också ofta varmt och väldigt ömt.
Det kan spridas snabbt och är potentiellt allvarligt. Behandlingen är antibiotikabaserad.
12. Candidiasis
Candidiasis orsakas av en svamp som kallas Candida albicans. Även om denna bakterie normalt lever i kroppen, beter sig den ibland som en patogen och orsakar hudutslag.
Röda prickar kan uppträda på olika områden på kroppen och åtföljs av klåda. Behandlingen består av svampdödande krämer (t.ex. klotrimazol).
13. Impetigo
Impetigo orsakar sår runt munnen och näsan, som sedan får en sårskorpa. Det orsakar också inflammatoriska reaktioner med röda prickar på den drabbade huden.
Detta är en mycket smittsam bakteriell infektion som är vanligast hos barn. Antibiotikabehandling är vanligtvis effektiv.
14. Lichen planus
Detta är ett autoimmunt tillstånd. I det här fallet är de röda prickarna platta och uppträder i munnen, på halsen, på naglarna, i hårbotten eller på könsorganet.
Det är vanligast hos kvinnor i åldern 30 till 60 år. Det är inte väl utrett vad som orsakar det, men forskare misstänker en genetisk komponent.
Det smittar inte och går över av sig självt. Men det kan också bli en kronisk sjukdom. Behandlingsalternativen består av topikala kortikosteroider eller retinoider och orala antihistaminer.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fördelar med att använda mandelsyra för huden
15. Vattkoppor
Detta är en mycket smittsam sjukdom. Det orsakas av viruset varicella zoster. Det drabbar oftast barn, vilka efter exponeringen utvecklar en livslång immunitet.
Det mest uppenbara symtomet är röda blåsor. Vattkoppor kan förebyggas med vaccin. Det finns dock ingen behandling när sjukdomen väl har blossat ut.
16. Mässling
Mässling är fortfarande en potentiellt dödlig sjukdom. Det orsakas av ett virus från familjen paramyxoviridae.
Det mest uppenbara symtomet är röda utslag. Det kan leda till allvarliga komplikationer och har en dödlighet på cirka 10 %. Det finns ingen behandling, men det kan förebyggas genom vaccination.
17. Röda hund
Detta är en smittsam sjukdom som är vanligast hos barn. Viruset är luftburet och kommer in genom luftvägarna.
Symtom inkluderar feber, illamående och hudutslag (rosa utslag). Det finns inget botemedel heller för denna sjukdom, men det finns ett vaccin.
18. Ett tecken vid hudcancer är röda prickar på huden
Röda prickar är ofta ett kliniskt tecken vid hudcancer. I det här fallet kan behandlingen innefatta olika procedurer, såsom excision, Mohs-kirurgi, curettage eller kryoterapi, såväl som strålning och kemoterapi.
19. Lupus
Lupus är en autoimmun sjukdom där kroppens eget försvarssystem angriper friska celler. Denna sjukdom kan påverka olika organ (njurar, hjärna, hjärta, lungor), samt leder och hud. I ansiktet orsakar det utslag i form av rödaktiga prickar.
Det finns inget botemedel mot lupus. Behandling syftar till att förbättra patientens livskvalitet genom att försöka minska symtom och utbrott.
Detta inkluderar livsstilsförändringar, såväl som antiinflammatoriska läkemedel, immunsuppressiva medel och kortikosteroider.
20. Petekier
Petekier är små, runda, rödaktiga eller brunaktiga prickar på huden. De kan bero på följande:
- En infektion
- En skada
- En allergisk reaktion
- Hemorragisk koagulationsstörning
Dessa röda prickar är inte kliande eller utstående; de kan dock spridas och bilda större prickar. Behandlingen beror på orsaken. Ibland krävs antibiotika.
21. Senila angiom
Senila angiom eller körsbärsangiom är namnet på dessa små röda papler som i vissa fall är mer upphöjda. De är vanligast hos personer över 30 år.
De kan diagnostiseras med en enkel visuell undersökning och kräver ingen behandling. Om personen är obekväm med sitt utseende eller om de blöder kan de dock behandlas eller avlägsnas med laser, kväve eller andra metoder.
De är vanligtvis inte något du behöver känna oro över. Det finns dock en möjlighet att de kan bero på en koaguleringsstörning.
22. Akne
Akne kan också skapa röda prickar på huden; i ansiktet, på bröstet eller på ryggen. Det finns en mängd olika läkemedel och kosmetiska produkter, och även huskurer, för att behandla akne. Men den viktigaste rekommendationen är att undvika att röra dina finnar och pormaskar.
23. Insektsbett
En mycket vanlig reaktion på insektsbett är uppkomsten av röda prickar på eller runt området för bettet. Detta kan åtföljas av en inflammatorisk reaktion och klåda.
Känslan efter sticket kan lindras med salvor. Om du är allergisk mot insekten kan du få antihistamin. I vilket fall som helst är det tillrådligt att undvika exponering genom att täcka kroppen väl och använda insektsmedel.
24. Badklåda
Badklåda, eller cercariae dermatitis, är kliande utslag som uppstår när du varit i vatten som är förorenat med parasiter kallade cerkarier. Detta är larver från en parasit som kan förekomma i fåglars inälvor.
Det smittar inte. Behandlingen sker med kortikosteroider och antihistaminer. Ibland kan det kräva antibiotika.
25. Stress kan skapa röda prickar på huden
Att uppleva stressiga situationer, på kort eller lång sikt, resulterar i uppkomsten av olika fysiska symtom. Ett av dessa kan vara röda prickar på huden hos vissa personer.
När ska man konsultera en läkare
Beroende på området där de uppstår, är röda prickar på huden antingen ett synligt symptom eller inte. För den som drabbas brukar de hur som helst inte gå obemärkt förbi.
Om prickarna försvinner på kort tid behöver du inte oroa dig. Men om de finns kvar under en längre tid är det alltid en bra idé att boka tid hos en läkare som kan undersöka dem och rekommendera eventuell behandling.
Omedelbar uppmärksamhet bör sökas om prickarna åtföljs av andra symtom, såsom följande:
- Feber
- Hjärtklappning
- Intensiv smärta
- Extrem trötthet
- Andnöd eller kvävningskänsla
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alonso, M. C., Leonard, D. D., Cruz, Y. B., & Rodríguez, A. E. S. (2020). Cáncer de piel no melanoma y radiaciones ultravioletas. Folia Dermatológica Cubana, 12(1).
- Armstrong, A. W., & Read, C. (2020). Pathophysiology, clinical presentation, and treatment of psoriasis: a review. Jama, 323(19), 1945-1960.
- García-Bravo B, Conde-Salazar L, De la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(1): 14-24.
- Johnston G, Exton L, Mohd Mustapa M, et al. British Association of Dermatologists’ guidelines for the management of contact dermatitis. Br J Dermatol. 2017; 176(2): 317-329.
- Le Cleach L, Chosidow O. Lichen planus. N Engl J Med. 2012; 366(8): 723-32.
- Lyons J, Milner J, Stone K. Atopic dermatitis in children: clinical features, pathophysiology, and treatment. Immunol Allergy Clin North Am. 2015; 35(1): 161-183.
- Morgado-Carrasco, D., Piquero-Casals, J., & Podlipnik, S. (2022). Tratamiento de la escabiosis. Atención Primaria, 54(3), 102231.
- Pastrana, I. R. M. (2018). Prurigo por insecto y alergia a la picadura del mosquito: estudio de caso. Atención Familiar, 25(3), 129-131.
- Petit A. Pitiriasis rosada («pityriasis rosea»). EMC – Dermatología. 2015; 49(4): 1-7.
- Ranganathan D, John GT. Therapeutic plasma exchange in renal disorders. Indian J Nephrol. 2019; 29(3): 151-159.
- Tanghetti E. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Sep; 6(9): 27–35.
- Thomas A, Baird S, Anderson J. Purpuric and petechial rashes in adults and children: initial assessment. BMJ. 2016; 352: i1285.
- Urbina F, Das A, Sudy E. Clinical variants of pityriasis rosea. World J Clin Cases. 2017; 5(6): 203-211.
- Zaenglein, A. L. (2018). Acne vulgaris. New England Journal of Medicine, 379(14), 1343-1352.